Hvordan legge fiskebein-laminat eller -parkett?

Et gulv lagt i fiskebein-forbandt gir rommet det lille ekstra. Ikke er det så vanskelig å legge, heller.

Foto: BOEN

Et gulv av parkett eller laminat lagt i fiskebeins-mønster gir rommet et spennende uttrykk. Men hvordan legger du gulvet i fiskebein-forbandt? Det enkle svaret er at dette kan kjøpes som klikksystem. Dette systemet trenger ikke limes når gulvet legges.

Fiskebein er et mønster, på fagspråket såkalt «forbandt», der stavene legges 90 grader mot hverandre. Rektanglene danner et repeterende mønster. Både laminat og parkett kan legges i fiskebein. Den klassiske fiskebein-parketten kjenner vi fra England og Frankrike allerede fra 1500-tallet.

Klikk-system i fiskebein for laminat og parkett

Det klassiske, smale fiskebeins-mønsteret er krevende å legge da det må limes ned. De fleste ringer håndverkeren når denne type gulv skal legges. Nå finnes imidlertid vakre fiskebein-gulv med klikk-låsesystem. Da trenger du ikke bruke lim eller andre festemidler. Et klikk-system i fiskebein-forbandt reduserer tidsbruk og arbeidsmengde. Hele gulvet kan legges i én arbeidsøkt.

Klassisk fiskebeins-parkett må hellimes til undergulv og første rad må tørke før du kan fortsette. Dersom du allikevel ønsker å lime ned fiskebein-klikk, er det fullt mulig.

Løfter rommet

– Fiskebein er absolutt å se i trendbildet fortsatt. Nå gjerne i ulike dimensjoner for å kunne passe inn i både den klassiske og moderne stilen, forteller interiørdesigner Lene Marie Weum Knudsen fra IntoDesign.  

– Et gulv lagt i fiskebein løfter rommet, tilfører et spennende element og gir et helt annet inntrykk enn hva vanlig lagt parkett eller laminat gjør. Fiskebein er ikke lenger kun forbeholdt luksuriøse hjem, vi ser mer og mer av dette i moderne boliger, samt også i det offentlige. Det tilfører noe ekstra til et hjem og det er fantastisk fint å se på, sier interiørdesigner Lene Marie Weum Knudsen fra IntoDesign.  

Dette er verktøyet du trenger for å legge fiskebenklikk:

Slagkloss Stikksag Gjæringssag Blyant
Linjal Rettholdt (2 m) Avstandskloss Demonteringsverktøy

Demonteringsverktøy er inkludert ved levering fra Boen fiskeben parkett.

To typer bord i fiskebein-gulv

Den største forskjellen på å hvordan legge fiskebein-klikk og vanlig laminat, er at du jobber med to typer bord; A- og B-plank. Leggingen starter i midten av rommet med en trekant-form. Gulvet monteres flytende med klikk, som må avsluttes med ekspansjon og list i døråpning. Husk at et flytende gulv ikke må låses under faste installasjoner, som kjøkken og kjøkkenøy. Da vil gulvet miste bevegeligheten.

Slik legger du fiskebein-klikk

For detaljert beskrivelse av hvordan du legger fiskebein-klikk, se disse to instruksjonsvideoene fra Boen.

Du får også en detaljert beskrivelse med punkt for punkt-beskrivelse i denne leggeanvisningen fra Boen.

Viktig informasjon før bestilling av gulv

Boen fiskebeinklikk av parkett leveres kun i hele pakker og det må bestilles både A- og B-staver.

A-pakker = 0,95 m2 B-pakke = 0,95 m2, du må kjøpe A+B pakker.

Fiskebeins-klikk i laminat må bestilles i butikk. Finn ditt nærmeste Montér byggevarehus her.

Vi tilbyr også ferdig montert gulv av standard klikkparkett, -laminat og -vinyl intill 60 kvm av standard sortimentsvarer.