Hvordan sparkle gips

Vi viser deg hvordan du sparkler gipsplatene så du får en perfekt jevn og fin overflate – også i skjøtene. Se film, eller les den enkle steg-for-steg forklaringen her.

For å få best mulig resultat må du ofte utbedre ujevnheter med sparkelmasse. Vi tar for oss hvordan du sparkler gipsplater på vegg og i tak.

Anbefalt utstyr for sparkling:

Skrutrekker
Sparkelmasse
Sparkelspader
Papirremse
Slipebrett
Slipepapir
Forlengerskaft
Arbeidskrakk
Mikrofiberklut
Støvmaske

Se sparkelprodukter i nettbutikken

Steg 1: Fest alle skruer ordentlig før du sparkler gipsplatene

Utstyr: Skrutrekker, mikrofiberklut

Gå over hele veggen og sjekk at alle skruer er ordentlig festet. Fjern løse deler. Støv fjernes enkelt med en mikrofiberklut eller lignende.

Steg 2: Sparkle gipsplatene for å tette hull og ujevnheter

Utstyr: Sparkelmasse, sparkelspade
Påfør sparkelmasse på en bredsparkel. Fordel dette på alle overganger, hull og ujevnheter i gipsplatene på veggen og i taket, altså himlingen. Dette kan være skruer, skjøter eller andre hull i overflaten.

Hvordan sparkle gipsplater tak?Viser riktig grep på sparkelspade med to fingre lett bak på spaden.
Det viktigste for å sparkle gipsen pent er korrekt grep på sparkelspaden. Spaden balanseres med pekefinger og langfinger bak på spaden.

Steg 3: Fest papirremse i gipsskjøtene

Utstyr: Papirremse, sparkelspade
Bruk en papirremse for at gipsskjøtene ikke skal sprekke opp. Press papirremsen fast i den fuktige sparkelmassen du har lagt. Bruk en sparkelspade for å feste denne jevnt over hele skjøten. Fjern overflødig sparkel.

Les på spannet hva leverandøren anbefaler angående tørketid for sparkling av gipsplater.

Steg 4: Sparkel på papirremsen

Utstyr: Sparkelmasse, sparkelspade
Avslutt med et tynt lag med sparkel over papirremsen for at den skal sitte ordentlig godt fast på veggen og i taket. Et tynt lag med sparkel sikrer at papirremsen blir jevnt fuktet og festet godt til veggen. Samtidig kan du ta ett nytt lag med sparkel på skruer og andre ujevnheter.

Viser hvordan man sparkler en vegg
Tynt lag med sparkel føres jevnt over gipsskjøtene på veggen og i taket.

Steg 5: Slip over gipsen og tørk over med klut

Utstyr: Slipebrett, slipepapir, mikrofiberklut, støvmaske
Gå over veggen og taket med et slipebrett og slipepapir for å skape en jevn overflate. Gjør dette i rolige bevegelser for ikke å slipe bort for mye.

Bruk en mikrofiberklut til å tørke bort slipestøvet. Vi gjør dette for å unngå at støvet fester seg i det nye laget med sparkel.

Steg 6: Nytt lag med sparkel

Utstyr: Sparkelmasse, sparkelspade
Påfør et nytt lag sparkel på gipsskjøter, skruehull og ujevnheter i tak og på vegg. Gjør dette over et bredere område enn tidligere for å skape et jevnere resultat. Dette er spesielt viktig på skjøtene.

Steg 7: Slip over gipsen og tørk over med klut

Utstyr: Slipebrett, slipepapir, mikrofiberklut, støvmaske
Slip igjen nøye over alle sparklede områder med et slipebrett og slipepapir. Avslutt denne prosessen med å gå over med en mikrofiberklut.

Sparklingen av gipsplatene i tak og på vegg er nå ferdig, og har fått en jevn og fin overflate!

Hvilken sparkel til gipsplater?

Flere lurer på hvilken sparkel som egner seg best til gipsplater i tak og på vegg. Vi har et godt utvalg av sparkel til gipsplater fra ulike merkevarer. Vår egen Opus Finsparkel og Opus Lettsparkel er begge ferdigblandet og egnet for strimling skjøt- og flekksparkel på gips. Opus Lettsparkel har ekstra god heftevne, og er også egnet for puss og betong.
For en enklere arbeidsprosess er Jotun rullesparkel et godt produkt for å jevne underlag som betong, bygningsplater og glassfiberstrie.
Jotun sparkel vegg/tak er en allrounder som også kan brukes i gipsskjøter, på betong og puss.
Casco OneFill Premium veggsparkel kan blant annet brukes til sparkling av gipsplater, tre, spon, betong og puss både inne og ute.
Du finner alle produktene lenger ned på siden.

Har du spørsmål om hvordan du sparkler gips i tak og på vegg er det bare å kontakte ditt nærmeste byggevarehus!

Flere relevante artikler