Skap en magisk bålplass

Om du ønsker å skape et hyggelig sosialt samlingspunkt i hagen din, er det området rundt utepeisen eller bålpanna som er tingen – uansett om du du ønsker deg et sted å grille pølser midtvinters eller en ekstra varmekilde på kjølige sommerkvelder.

far os sønn nyter varmen fra et bål
Lag en idyllisk bålplass og samle venner og familie til lange kvelder utendørs. Foto: Adobestock

Utepeis eller bålpanne?

De siste årene har det kommet stadig flere ferdigmodeller av utepeiser på markedet. Disse leveres gjerne som byggesett med gode monteringsanvisninger, og er helt trygge for hvermansen å montere selv.

Utepeiser i cortenstål, som med tiden får en rustikk, rustlignende overflate, er spesialt populære akkurat nå. En av fordelene med disse er at den rustlignende overflaten også beskytter stålet slik at de tåler å stå ute hele året.

Om du heller ønsker å gå for en bålpanne, er det mange ulike varianter å velge mellom: Bålpanne i stativ passer til alle anledninger, året rundt, og gjør utekosen ekstra koselig. Om du ønsker et bål som tar litt mindre plass, kan en bålbrenner være produktet å gå for. Bålgrillen er designet for både bålkos og grilling, og kan brukes med kull eller ved, noe som også gjelder fyrfatet.

Usikker på hva som er rett for ditt uteområdet? Les hele bålpanneguiden her

Bygge utepeis selv?

Om du ønsker å mure en utepeis på egenhånd, er det mye å passe på:

  1. En murpeis blir fort veldig tung, så her må du sørge for brannsikkert, jevnt og stabilt underlag og bygge fra bakken og opp, fremfor å plassere den oppå på en terrasse eller lignende.
  2. Bygg gjerne peisen opp med Leca-blokker og husk ildfast mørtel.
  3. Husk å må bruke ildfast stein i selve grua. Da unngår du at det sprekker opp på grunn av for høy varme.
  4. Av hensyn til brannvern er det essensielt at utepeisen plasseres på et ikke-brennbart materiale, for eksempel en stålplate, eller betongheller. Du må også passe på at det er minimum 30 cm fra peisen til brennbart materiale, som for eksempel husveggen eller en pergola i tre.

Les mer: Bålpanne på terrassen? Slik ivaretar du brannsikkerheten.

Koselig atmosfære med vedskjul og benk

Det å bygge sin egen utepeis er kanskje ikke for hvem som helst, men det er mye annet du kan bygge for å skape en lun og god atmosfære rundt peisen eller bålpannen.