Slik etterisolerer du yttervegg og bytter kledning

Ved å etterisolere ytterveggen og bytte kledning kan du minske varmetapet i huset, og samtidig oppgradere utseende.

Herskapelig grått hus
Foto: Moelven

 

Før du begynner

Ofte velger man å etterisolere og skifte kledning samtidig. Når man åpner opp kledningen på et hus, kan det være flere ting å ta tak i. En slik jobb kan derfor bli mer krevende enn antatt, så les gjennom våre råd før du setter i gang.

Vi guider deg gjennom hele byggeprosjektet:

  1. Velg type kledning og leggeretning
  2. Planlegging: Hvor mye kledning trenger du?
  3. Etterisolere yttervegg
  4. Bytte kledning
  5. Vedlikehold
  6. Handleliste - Hva du trenger av materialer og hva koster det

Alle varene kan kjøpes i vår nettbutikk og vi leverer helt hjem til deg, om du ønsker. Lurer du på noe? Ta kontakt med oss, så kan vi veilede deg!

Be om pris på ditt byggeprosjekt

Steg 1: Velg type kledning og leggeretning 

Første steg på veien er å bestemme hvilken type kledning du vil ha, og leggeretningen.

Du kan velge kledning basert på det du synes er fint, men det er lurt å også tenke på vedlikehold og pris. Det er varierende hvor mye vedlikehold som kreves. Fra CU-impregnert furukledning, som bør behandles ganske raskt, til varmebehandlet furu og Kebony som er nesten vedlikeholdsfrie. Pris på kledning spenner fra 40 til 500 kroner per løpemeter.

Her har vi laget et priseksempel med visirgrunnet grankledning, som må videre behandles med beis eller maling innen ett år. Det er en våre mest solgte kledninger siden det er praktisk og relativt rimelig alternativ. 

Stående eller liggende kledning?

Tidligere dominerte liggende kledning kyststrøkene, mens stående kledning ble mest brukt i innlandet. Det var rett og slett grunnet ulik værpåkjenning. Nå medfører klimaendringer at hardt og vått vær med mye vind blir vanligere i flere deler av landet. Bor du i et område med middels til store slagregnspåkjenninger bør du velge liggende kledning. Liggende panel tar kortere tid å montere og er mindre utsatt for råte. 

Steg 2: Hvor mye kledning trenger du?

Regn ut hvor mye kledning du trenger – vi viser deg hvordan! Du får også et eksempel på handleliste for å bytte kledning, lekte ut 5 cm og etterisolere. 

Steg 3: Etterisolere yttervegg

Varmetap er den viktigste årsaken til høye strømregninger. Nye, tette vinduer og et godt isolert tak hjelper lite om problemet er manglende isolasjon i ytterveggene.

Hvis du først skal i gang med å skifte kledning bør du derfor også vurdere etterisolering, spesielt om du har et eldre hus. Finn ut mer om ulike typer isolasjon og hvordan du går frem for å etterisolere.

Steg 4: Slik bytter du kledning

Kledningen er den bygningsdelen som påvirker husets utseende i størst grad. Som oftest skiftes kledningen fordi den er gammel og slitt, har råteskader, eller fordi en ønsker å fornye og friske opp husets utseende. Skal du legge kledning på et nytt hus, er det en forholdsvis enkel jobb – se våre tips!

Steg 5: Maling og vedlikehold av kledning

Når den nye kledningen er på plass er det ofte tid for å male, hvis du ikke har brukt forhåndsmalt kledning. Vi har noen tips til hvordan male yttervegg og hvilken maling du bør velge. Har du en eldre kledning er det lurt å vaske før du maler.

Nye takrenner, ytterdør eller vinduer?

Når du først bytter kledning vil du kanskje også bytte takrenner, forbedre inngangspartiet eller bytte vinduer? I så fall viser vi deg hvordan det gjøres!

 Relaterte tjenester