Slik etterisolerer du yttervegg og bytter kledning

Ved å etterisolere ytterveggen og bytte kledning kan du minske varmetapet i huset, og få et nytt utseende.

Herskapelig grått hus
Foto: Moelven

 

Før du begynner

Ofte velger man å etterisolere og skifte kledning samtidig. Det kan være flere ting å ta tak i når man åpner opp kledningen på et hus, så dette er en jobb som kan være noe mer krevende. Varmetap er den viktigste årsaken til høye strømregninger. Uansett hvor godt isolert taket er, eller hvor nye og tette vinduene dine er, hjelper det lite hvis det er manglende isolasjon i ytterveggene som er problemet.

Vi guider deg gjennom hele byggeprosjektet. Her vil vi se på:

  1. Velg type kledning og leggeretning
  2. Planlegging: Hvor mye kledning trenger du?
  3. Etterisolere yttervegg
  4. Bytte kledning
  5. Vedlikehold
  6. Handleliste - Hva du trenger av materialer og hva koster det

Alle varene kan du kjøpe i vår nettbutikk og vi leverer varene helt hjem til deg hvis du vil. Lurer du på noe? Ta kontakt med oss, vi kan veilede deg!

Be om pris på ditt byggeprosjekt

Steg 1: Velg type kledning og leggeretning 

Først må du bestemme hvilken type kledning du vil ha, og leggeretningen. Når det gjelder kledning, kan du stort sett velge det du selv syns er fint, men det kan også være lurt å tenke litt på vedlikehold og pris. Kledning varierer i pris per løpemeter fra 40,- til 500,- kroner. Det er varierende hvor mye vedlikehold som kreves, fra CU-impregnert furukledning som bør behandles ganske raskt, til varmebehandlet furu og Kebony som er nesten vedlikeholdsfrie. Vi har her laget et priseksempel med visirgrunnet grankledning, som må videre behandles med beis eller maling innen ett år.  Det er en våre mest solgte kledninger siden det er praktisk og relativt rimelig alternativ. 

Stående eller liggende kledning?

Før var det vanlig at stående kledning ble mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i kyststrøkene. Denne regionale forskjellen har sin forklaring i at vær-påkjenningen er forskjellig i de to regionene. Klimaendringer medfører at hardt og vått vær med mye vind dessverre vil bli vanligere i flere deler av landet.  Bor du i et område med middels til store slagregnspåkjenninger bør du velge liggende kledning. Liggende panel tar kortere tid å montere og er mindre utsatt for råte. 

Steg 2: Hvor mye kledning trenger du?

Vi viser deg hvordan du regner hvor mye kledning du trenger, og vi har laget en eksempel handleliste for å bytte kledning, lekte ut 5 cm og etterisolere. 

Steg 3: Etterisolere yttervegg

Har du et eldre hus kan det være en god ide å vurdere etterisolering av ytterveggene, hvis du først skal i gang med å skifte kledning.

Varmetap er den viktigste årsaken til høye strømregninger. Uansett hvor godt isolert taket er, eller hvor nye og tette vinduene dine er, hjelper det lite hvis det er manglende isolasjon i ytterveggene som er problemet.

Steg 4: Slik bytter du kledning

Kledningen er den bygningsdelen som påvirker husets utseende i størst grad. Som oftest skiftes kledningen fordi den er gammel og slitt, har råteskader, eller fordi en ønsker å fornye og friske opp husets utseende. Skal du legge kledning på et nytt hus, er det en forholdsvis enkel jobb.

Steg 5: Maling og vedlikehold av kledning

Etter at du har satt opp kledningen er det ofte at du trenger å male. Vi viser deg hvordan og guider deg i deg i hvilken maling du bør velge. Har kledningen vært oppe en stund, er det lurt å male før vasking.

Nye takrenner, ytterdør eller vinduer?

Når du bytter kledning er det mange som også bytter takrenner. Kanskje vil du også endre inngangspartiet eller bytte vinduer? Vi viser det hvordan!

 Relaterte tjenester