5 tips som forlenger levetiden på kledningen din

Er du usikker på hvordan du best skal vedlikeholde og ta vare på husets ytterkledning? Her er rådene som sikrer et godt resultat – over tid.

hushjørne kledd med kledning som er malt i lyse farger
Foto: Moelven

Å ha en velholdt og solid kledning på huset ditt er avgjørende for både estetikk og beskyttelse av bygningen. Ved å ta noen enkle vedlikeholdstiltak kan du forlenge levetiden på kledningen og unngå kostbare reparasjoner på sikt. I tillegg kan en liten, årlig dose kjærlighet bidra til å forlenge levetiden med flere år.

Den gode nyheten er at du verken trenger snekkerferdigheter eller dyrt utstyr for å ta vare på husets «ytterjakke». Her er fem nyttige råd som vil hjelpe deg med å holde kledningen din i god stand.

 

1. Sjekk kledningen hvert år

Det er viktig å være proaktiv når det gjelder vedlikehold av kledningen. Derfor anbefaler vi å sjekke kledningen minst én gang i året for å oppdage eventuelle skader eller tegn på forfall. Den beste tiden å gjøre dette på er vanligvis om våren eller tidlig på sommeren, når været er mildt og tørketiden er kort.

Du kommer langt med en kniv og en fuktmåler:

  • Stikk en kniv inn i kledningsbordet. Er treverket porøst og har mistet fastheten, er det et signal om råteskader. Da må enten hele, eller deler av kledningen byttes.
  • En fuktmåler vil indikere om det er høyt fuktinnhold i kledningen. Det bør da også sjekkes om lufting og detaljer rundt montering er i orden.

2. Se etter skader – og gjør tiltak!

Når du utfører inspeksjonen ovenfor, bør du være oppmerksom på ulike tegn som kan indikere behov for vedlikehold. Disse problemene kan ha oppstått som følge av aldring, værpåvirkning eller utilstrekkelig vedlikehold og inkluderer ting som:

  • Sprekker i bordene
  • Avskalling av maling
  • Misfarging
  • Mugg, råte eller fuktskader

Om du oppdager skader eller tegn på forfall under inspeksjonen, er det viktig å ta grep om situasjonen umiddelbart. Reparer eller erstatt skadede eller råtne deler av kledningen så snart som mulig for å forhindre ytterligere skade. Jo raskere du tar tak i problemene, desto mindre omfattende blir reparasjonene.

3. Vask husveggen regelmessig

Noe av det viktigste du kan gjøre for å forlenge holdbarheten til kledningen, spesielt om du bor en plass med fuktig vær og mye regn, er å holde husveggen ren for skitt, sopp og alger som tærer på overflaten:

  • Noen steder holder det med husvask hvert tredje år, mens andre, mer utsatte steder bør vaskes årlig.
  • Bruk en husvask med soppfjernemiddel og vask huset med en skurekost på skaft og spyl med rikelig med vann etterpå.
  • Vær forsiktig med høytrykksspyleren, hvis du bruker for hard stråle kan kledningen bli skadet.

4. Velg riktig maling eller beis

Beising eller maling av kledningen bidrar til å beskytte treverket mot fuktighet, sollys, vær og vind. Hvor ofte du bør beise eller male avhenger av kledningens tilstand og type – og ikke minst hvor du bor. Et nymalt hus kan i prinsippet holde i 10-15 år, dersom forutsetningene er optimale, og om du følger rådet om vasking, er allerede mye gjort.

Tips! Er du i tvil om du bør male huset utvending? Sett en bit gaffateip eller utendørs maskeringsteip på et lite område av husveggen og la det stå en stund. Hvis malingen følger med når du river av tapen, er det absolutt tid for å male huset.

Her kan du lese mer om hvordan du velger riktig beis eller utemaling.

5. Husk at ulike kledninger krever ulik behandling

Det finnes en rekke ulike typer kledninger, og hver type krever spesifikke vedlikeholdsprosedyrer for å vare lengst mulig. Vær derfor nøye med å følge produsentens instruksjoner for vedlikehold av den spesifikke kledningstypen du har, inkludert riktig rengjøring, reparasjon og overflatebehandling.

Bonustips! Vedlikeholdsfri kledning

Er du på jakt etter en vedlikeholdsfri kledning som ikke krever videre overflatebehandling? Da kan Superwood være løsningen for deg! Superwood er en førsteklasses kledning av gran, som har gjennomgått en patentert impregneringsprosess som beskytter treverket på alle sider. Dette gir en helt unik behandling som holder i mange år, selv på de mest værharde og fuktige stedene i Norge.

Tips! Superwood Grå er kanskje markedets beste løsning på dette feltet. Den pre-patinerte gråfargen gir et jevnt, pent uttrykk på fasaden og motvirker skjemmende skjolder.

Tilbake til prosjektet