Slik setter du inn ny peisovn på 1-2-3

Ønsker du den knitrende, ekte varmen fra en peisovn? Her er en enkel steg-for-steg-guide til peisovn – fra hvordan velge den perfekte modellen, til montering og godkjenning.

stue innredet med peis og møbler
Når peisen er montert, er det tid for å nyte. Gjør det med en god bok foran peisen og nyt den gode varmen. Foto: Jøtul

Peisovnen er så mye mer enn bare en varmekilde. For mange av oss er den selve symbolet på kos og hygge, spesielt på kalde vinterkvelder. Når strømprisen er høy, er det dessuten mye å spare på å fyre med ved. Men det er ikke bare varmen som tiltrekker: dagens ovner er også stilfulle tilskudd til interiøret og kombinerer god funksjonalitet med estetikk.

Drømmer du om en ny peisovn, men synes tanken på installering virker overveldende? Frykt ikke! Vi har satt sammen en praktisk guide som tar deg gjennom prosessen på 1-2-3.

1. Finn den perfekte peisovnen

Før du kjøper deg ny peisovn er det flere ting du bør vurdere, her er noe av det viktigste du må tenke på:

  • Størrelse og kapasitet: Størrelsen på peisovnen du velger bør være proporsjonal med størrelsen på rommet den skal varme opp. For et lite rom, kan en for kraftig ovn føre til overdreven varme, mens for liten ovn i et stort rom kan være ineffektivt. I en bolig som er godt isolert har du et oppvarmingsbehov på 1 kW per 20 m2. Har du en leilighet på 100 m2 vil en peisovn med en effekt på 5 kW varme godt. Antall kW for peisovnen står beskrevet i produktinformasjonen.
  • Brenseltype: Det finnes ulike typer peisovner til ulike typer brensel som ved, pellets, kull, eller strøm. Hver type har sine fordeler og ulemper. Pellets- og elektriske ovner er enklere å vedlikeholde, men det er vedovner som gir den tradisjonelle, knitrende lyden – og den «ekte» varmen du husker fra barndommen.
  • Design og estetikk: Peisovner kommer i et bredt spekter av design, fra tradisjonelle til moderne. Velg en som harmonerer med interiøret i ditt hjem og som gjenspeiler din personlige stil.
  • Energieffektivitet: En peisovn med høy energieffektivitet vil gi mer varme for hver krone du bruker på brensel. Dette kan resultere i betydelige besparelser over tid, spesielt hvis ovnen brukes regelmessig.

Les også: 7 viktige ting å tenke på når du velger peisovn. 

2. Sjekk at lover og regler blir fulgt – og søk støtte!

Hva slags pipe er installert i dag?
Før du velger ny peisovn er det viktig at du undersøker om den eksisterende pipen passer til den nye peisovnen, og at den følger dagens standarder. Har du en eldre pipe kan det oppstå lekkasjer og utettheter. Dette kan ofte skje rundt feieluker, fuger, skjøter og røykrørsinnføringer. Hvis du opplever slike problemer kan du enten rehabilitere pipen eller bytte den ut med en stålpipe.

Er det nok bæring i gulvet?
De fleste gulv tåler vekten av en peisovn på opptil 400 kg. Veier ovnen din mer, bør du få fagfolk til å vurdere om bjelkelaget må styrkes.

Hvordan er avstanden til brennbart materiale?
Når du installerer en ny peisovn, må du sørge for riktig avstand til brennbare materialer. Sjekk monteringsanvisningen! Er avstanden utilstrekkelig, er neste skritt å installere en brannmur. Denne bør være minst 10 centimeter tykk og laget av materialer som teglstein, betong eller betongstein.

Om gulvet er i brennbart materiale, er det nødvendig med en beskyttelsesplate foran ovnen. Denne bør strekke seg minst 30 centimeter foran selve ovnen. Og husk, plasser aldri møbler eller vedkurver nærmere ovnen enn 60 centimeter.

Søke støtte fra kommunen?
Flere kommuner har støtteordninger til deg som ønsker å bytte ut din gamle peis med en moderne, rentbrennende modell. Husk da å ta bilde av det gamle ildstedet før du hiver det ut, og sjekk med kommunen din hvilke krav de stiller til søknaden om støtte. Vår samarbeidspartner Huseierne har undersøkt hvilke norske kommuner som har en slik støtteordning.

Les også: Fortsatt god økonomi med vedfyrt varme

3. Montering og godkjenning av peisen

I Norge har du lov til å montere en peis eller vedovn selv, men du må kunne dokumentere at peisen er montert i henhold til peisens spesifikasjoner og monteringsanvisning. Vi anbefaler at du får peisovnen montert av en sertifisert montør så jobben blir gjort riktig. Ta gjerne kontakt med Byggeservice i ditt nærmeste byggevarehus, så hjelper vi deg med å finne din nye drømmepeis. Vi kan også formidle en håndverker som hjelper deg med monteringen.

Vi samarbeider med lokale, profesjonelle håndverkere som utfører jobben, mens vi i Montér tar ansvaret for at monteringen blir gjennomført til avtalt tid og pris. Tiden det tar er avhengig av hvor stort prosjektet er, og hva slags peis eller vedovn som skal installeres.

Når ovnen er på plass, må installeringen godkjennes. Kontakt feievesenet i din kommune for informasjon.

Tips! Ferdig Montert energirådgiving

Har du kjøpt et oppussingsobjekt og er usikker på hvor du skal begynne? Kanskje ønsker du å gjøre noen smarte grep for å spare energi i egen bolig? La oss hjelpe deg! Med tjenesten Ferdig Montert energirådgivning gir vi deg konkrete råd til hvordan du kan få økt komfort, lavere energikostnader og en mer miljøvennlig bolig. Dette inngår i tjenesten:

  • Inntil 45min videomøte/telefonsamtale med kvalifisert energirådgiver
  • Energianalyse av ditt nåværende energiforbruk
  • Anbefaling om ett eller flere energibesparende tiltak og estimert årlig besparelse*
  • Informasjon om aktuelle støtteordninger
  • Oppsummerende rapport av rådgivningssamtalen tilsendt på mail

Her kan du lese mer om Ferdig Montert energirådgivning og om ønskelig bestille tjenesten. 

Interessert i mer inspirasjon?

Her har vi samlet artikler som kan være relevant for deg og for ditt neste prosjekt. Vi hjelper deg med fagkunnskap, tips og triks slik at du får et resultat du kan være stolt av.