Velg riktig taktype

Taket er blant husets viktigste elementer. Det skal beskytte mot vær og vind og holde varmen inne, samtidig kan det brukes til å fremheve boligens unike stil og design. Det finnes mange alternativer i dagens marked, men det trenger ikke være vanskelig å velge. Vi hjelper deg å finne den taktypen som passer nettopp dine behov og ønsker.

bilde av tak med takstein fra bmi vist på et hus i norge
Velg takdekke tilpasset dine behov. På bildet er det AeroDek Robust Plus som er benyttet. Foto: BMI

I denne artikkelen kan du lese om:

 • Takplater (platetak)
 • Takstein
 • Takshingel
 • Torvtak
 • Tretak

Takplater - effektivt og økonomisk

Takplater er en effektiv og økonomisk løsning til taktekking. Derfor er det også førstevalget for mange.

Platetak betyr rask montering, selv med skreddersydde løsninger. Du trenger ingen spesialverktøy for å montere takplatene. En slik takløsning krever lite vedlikehold, har lang levetid og lav vekt. Den lave vekten gjør at takplater krever mindre dimensjoner på bærende konstruksjoner, enn andre, tyngre taktyper.

Egenskapene gjør at platetak passer like godt til moderne funkishus som til mer klassiske hus- og takstiler. Platene får du i ulike lengder, tykkelser, profiler og forskjellige farger (skruer kan leveres i samme farge). Du får også taksteinsplater i stål med ru overflate.

Med tøffere klima, nye krav og endret byggeskikk har takplatene blitt stadig bedre, mer effektive og tryggere enn tidligere. Vi tilbyr flere takprofiler og et bredt fargeutvalg, du kan være sikker på at du finner noe som passer til din bolig.

som passer til din bolig.

Powertrekk Nordic

Takplater_powertrekk_nordic_669.jpg

Powertekk Plano er et moderne stålplatetak med flate profiler som gir et minimalistisk og stilrent utseende. Takplatene har lav vekt og kan benyttes til bolig, hytte, småhus i rekke og andre bygg med skråtak ned til 15 graders takvinkel.

Plano kan monteres både med og uten forband avhengig av hvilket utseende som ønskes på taket. Leveres kun med matt overflate.

Powertrekk Exclusive

Takplater_powetrekk_exlusive_669.jpg

Til tross for sin store styrke er Isola Powertekk Exclusive lett på taket og er ideell til både rehabilitering og nybygg. Kan legges på gamle tak av shingel og takbelegg, noe som gir store besparelser av både miljø, tid og penger.Den glatte overflaten gjør taket enklere å vedlikeholde – både med tanke på skitt og forurensing, men også pga. mindre uønsket vekst av mose/lav.

For Powertekk Exclusive finnes alt taksikringsutstyr i samme fargeutvalg som platene. Dette gir taket et flott sluttresultat. Alle variantene i Exlusive serien kan også leveres med lyddemping, Powertekk Exlusive Silence. Disse har en støydempende effekt på hele 4 dB.

Støydempende takplater

Støydempende plater passer godt til uisolerte takutstikk over veranda eller takflater som har dårlig isolerte loft. Alle variantene av Powertekk Exclusive og Plano kan leveres med lyddemping.

Plannja takplater

Takplater_plannja2_669x420.jpg

Plannjas brede og funksjonelle utvalg av profiler i stål og aluminium dekker takfall fra 8 grader og oppover. Det gir mange valgmuligheter for alle typer av taktekking.

Takket være beleggene Plannja GreenCoat Mica BT og Hard Coat får du ripebestan- dig beskyttelse mot vær og vind.

Montering av takplater

Platen klippes med en platesaks, nibbler eller sirkelsag. Bruk aldri vinkelsliper.
Hammer, meterstokk, avstandsmåler, snor/krittsnor og ikke minst festemidler er viktig for å få utført jobben med godt resultat. Det er viktig å følge monteringsanvisningen for hvert enkelt produkt.

 • Montering kan utføres av én person. Vi anbefaler imidlertid alltid å være minst to personer for å sikre trygg montering.
 • Bruk alltid anbefalt verneutstyr.
 • Rask montering av skreddersydde løsninger.
 • Bruk fagfolk ved ønske og behov – Vi kan sette deg i kontakt med en dyktig håndverker.

Takstein – t klassisk valg

Takstein går aldri av moten og er den mest brukte taktekkingen i Norge. Med et stort utvalg i farger og overflater kan du være sikker på at du finner noe som passer til din bolig. Takstein produseres både i betong og tegl etter moderne produksjonsmetoder for å gi deg et vakkert tak som varer.

Betongtakstein

Taksten_betong_669x420.jpg

Betong er blant de mest værbestandige materialene som finnes, noe som er svært viktig i vårt nordiske klima. Betongtakstein finnes i 3 ulike profiler: Flat, enkelkrum og dobbelkrum.

Flat betongtakstein
Med rene, rette linjer er flat takstein et godt valg for dagens moderne Perfekt for boliger med funkis-stil, men kan også være et spennende valg på mer tradisjonelle hus og hytter. Den flate profilen gir huset ekstra karakter.

Enkelkrummet betongtakstein 
Den klassiske formen og nordmenns favoritt i en årrekke. Enkelkrum har en form og fasong som passer til både eldre og nyere boliger. Det rolige uttrykket og tradisjonelle utseendet går aldri av moten. Den gode passformen sørger for et helt tett tak. Det er enkelt å legge og kommer i et bredt utvalg farger med ulike overflatebehandlinger. De ulike overflatebehandlingene bidrar med alt fra økt fargedybde til beskyttelse mot tilgroing og UV-stråling.

Dobbeltkrummet betongtakstein
Med dobbelkrum taktekking kan du føle deg trygg på at du har et tett og robust tak år etter år. Design og produksjonsmetode sørger for at taksteinens styrke og holdbarhet holder seg godt i lang tid. Taksteinene finnes i ulike varianter som gir deg mange muligheter til å velge det utseende som passer best for deg.

Tegltakstein

Takstein_tegl_669x420.jpg

Velger du tegl, så får du en meget holdbar løsning for taket ditt som faktisk øker husets verdi. Tegltakstein er et rent naturprodukt av brent leire som har blitt brukt av mennesker i tusenvis av år. Velg mellom flat eller enkelkrum, i naturell eller glasert overflate.

Flat tegltakstein
Med flat takstein får du et stilrent uttrykk og rene linjer. Dette er valget for den moderne stilen og er ofte å finne på nyere funkishus. Eller et spennende valg til mer tradisjonelle hus og hytter: Slik kan du kombinere arkitektur og design og få en fin blanding av gammelt og nytt. Du kan velge mellom tegl, betong og metall, samt flere ulike fargebehandlinger for det unike uttrykket.

Enkelkrummet tegltakstein
Tegl blir bare vakrere og vakrere med årene. Det rustikke utseendet passer svært godt blant annet til rehabilitering av boliger. Selv om enkelkrummet tegltakstein har et svært tradisjonelt utseende og materiale, så er det ingenting gammeldags med produksjonen av disse. Omfattende testing og ulike overflatebehandlinger gir tegltakstein moderne egenskaper med svært lang holdbarhet. Tegltakstein er en god investering som gir et tett tak i lang tid.

Takshingel – uslåelige egenskaper

Shingel1_669x420.jpg

Takshingel er like velegnet til hus, hytte og nybygg, som rehabilitering av gammelt tak. Det er raskt å legge, og har lang holdbarhet.

Materialet er brannsikkert og slitesterkt. Kombinasjonen av glassfilt og tykk, fleksibel asfalt gjør produktet både smidig, robust og lett. Produktet har kraftige klebefelter, noe som gir sikker tetting og et stormsikkert tak.

Velger du takshingel, får du sikker forsegling med umiddelbar klebing under montering. Takshingelen trekker ikke til seg fuktighet og forblir upåvirket av vær og vind år etter år.

Takshingel finnes i mange former og farger, så det skal være mulig for de aller fleste å finne en stil som passer ens smak.

Torvtak – levende og sikkert

Torvtak_nittedal_669x420.jpg

Et torvtak gir deg et funksjonelt, sikkert og ikke minst vakkert tak. Rent estetisk er det ingen andre taktyper som kan konkurrere med torv.

Det er ingen grunn til å frykte at denne typen tak ikke skulle holde seg: Riktig valg av produkter (sørg for god fuktsikring og isolering) og litt omtanke ved legging, gir et flott tak med minimalt vedlikehold og tilnærmet ubegrenset levetid.

Tretak – holdbart og bærekraftig

Tretak_kebony_669x420.jpg

Foruten torvtak, er det få taktyper som ser mer levende og personlig ut enn et tretak.  Og tretak er langt mer holdbart enn mange tror. Historisk sett har det vært vanlig å dekke tak med både spon og kløyvd ved. I dag er bordtak et mer vanlig alternativ.

Alle våre tretakprodukter skal i tillegg til å holde høy kvalitet, også stamme fra bærekraftig skogdrift.

CU-impregnert Klasse AB

Impregneringsmidler presses inn i trevirke under høyt trykk. I den prosessen benyttes hovedsakelig nyutviklede kobbermidler.

Når du kjøper trykkimpregnert virke med de disse impregneringsmidlene, gjør du et godt valg. Du får et produkt med lang levetid som er tilpasset dagens miljøvalg.

Dagens impregneringsmidler inneholder ikke lysfilter og treverket bør overflatebehandles snarest mulig etter montering når fuktigheten er under 20 %.

Termotre fra Moelven®

Termotre er et tre som har gjennomgått en spesiell varme- behandlingsprosess. Dette gir en rekke nye egenskaper. Produktet er et godt alternativ til tropiske tresorter og impregnert trevirke.

Termotre er basert på en gradvis temperatur- og fuktprosess over ca. 2 dager med en temperatur over 210 grader. Denne prosessen reduserer trecellenes evne til å ta opp og gi fra seg fukt. Dette gjør varmebehandlet tre veldig tverrstabilt og nesten uten bevegelse.

Man får en gjennomgående mørk kastanjebrun farge, men etter få måneder vil denne gå over til en flott lysebrun/sølvgrå patina. Termotre er vedlikeholdsfritt og har lang levetid sammelignet med ubehandlet trevirke.

Tretak fra Kebony®

Kebony® tilbyr takprofiler med vakkert utseende, lang holdbarhet og lite vedlikehold utover vanlig renhold. Treverket får en naturlig sølvgrå patina etter en tid i vær og vind. Teknologien bak Kebony® er en miljøvennlig og patentert trebehandlingsprosess utviklet i Norge.

 • Ekte tremateriale – med forbedret cellestruktur
 • Lang levetid – garantert råtefri i minst 30 år
 • Høy slitasjestyrke – treets hardhet er forbedret til beste nivå
 • Utmerket stabilitet – svelling og krymping redusert med 40-60 %
 • Motstandsdyktig – mot sopp, råte og andre ødeleggende mikroorganismer
 • Trygt og giftfritt – ingen bruk av gift eller skadelige impregneringsstoffer
 • Bærekraftig teknologi – kun bio-basert væske som brukes i Kebony®-teknologien
 • Sertifiserte råvarer – alle Kebony®-produkter er svanemerket og FSC®-sertifisert

Tretak fra Møreroyal®

 • Varig: MøreRoyal®-tak er først trykkimpregnert og deretter kokt i olje, noe som gjør taket svært råtebestandig.
 • Vakkert: Den transparente effekten fremhever trestrukturen, og taket får et særpreg som gjør at det glir rett inn i sitt naturlige miljø.
 • Vedlikeholdsvennlig: MøreRoyal® tak er vannavvisende og krever lite og enkelt vedlikehold. Bruk MøreRoyal® Olje dersom du ønsker å friske opp fargen.

Se hele utvalget av takprodukter i vår nettbutikk

Neste steg: Bytte tak