Hvordan legge tretak – et miljøvennlig valg

Flere hobbysnekkere ønsker å legge tretak, noe som kan gi hytta eller boligen et særegent og naturpreget utseende. Her forklarer vi deg det viktigste du må vite. Johan Sætre, som til daglig jobber i Byggeservice-avdelingen ved Montér Vennesla, deler her noen smarte tips du kan få bruk for underveis.

Lær det viktigste du må vite om du skal legge tretak på hytta eller huset ditt.

Fordeler og ulemper ved tretak

Før du bestemmer deg for å legge tretak, kan det være nyttig å tenke over hvilke fordeler og ulemper som forbindes med denne type tak. Ifølge Johan, er det flere gode grunner til å velge nettopp tretak, men det er også en liten hake.

– Tretak er bærekraftige, miljøvennlige og har i tillegg et pent og tradisjonelt utseende. Ulempen er at tak av tre krever mer vedlikehold enn for eksempel betongtakstein, om det skal holde seg fint over tid, sier han.

Best egnete tresorter til tretak

Om du skal ha tretak, kan det være lurt å velge tak som er laget av slitesterke tresorter som tåler vær og vind. Johan trekker fram enkelte tresorter, som peker seg ut som ekstra gunstige.

– Du bør velge tretak som er laget av thermotre, altså varmebehandlet treverk. Det kan også være gunstig med royalimpregnert treverk, 100 prosent malmfuru, Kebony eller cu-impregnerte takbord. 

Hvordan legge tretak, steg for steg?

Når du skal legge tretak, kan fremgangsmåten variere noe avhengig av hva slags materialer du benytter deg av. Uansett er det viktig å gjøre godt forarbeid.

– Først bør det legges et tett undertak. Moelven har en god guide du gjerne kan ta utgangspunkt i når du skal legge tretak, tipser Johan.

Her er guiden med nyttige tips om mål, materialer, montering av tretak og mer.

Johan påpeker at noe av det viktigste å huske på i forbindelse med legging av tretak, er å sørge for at underlaget er tett.

– Tretaket er ikke et tett produkt, og du er derfor avhengig av at pappen under er tett. Pass derfor på at taktekkingen under taket er tett! Lekter og sløyfer skal også være impregnerte, sier Johan.

Utstyret du trenger for å legge tretak

Før du går i gang med å legge tretak, er det lurt å forsikre deg om at du har alt du trenger av utstyr og verktøy. Her er Johans anbefalte sjekk-liste:

  • Syrefaste (a4) eller rustfrie (a2) skruer til takbord (avhenger av hva slags takbord du velger)
  • Sag
  • Spikere/skruer til sløyfer og lekter
  • Målebånd
  • Tommestokk
  • Krittsnor

Beregning av mengde treverk

Skal du legge tretak, må du regne ut hvor mye treverk du trenger å kjøpe inn før du setter i gang. Ifølge Johan bør du regne med at det går rundt 8,6 meter bord per kvadratmeter tak. 

Dersom du er usikker på hvor mye treverk du bør kjøpe inn, kan du alltids forhøre deg med byggeservice-avdelingen i din nærmeste Montér-butikk. Her får du hjelp til beregningen!

Tilbake til de andre taktypene