Hvordan slipe terrassegulvet?

Å slipe terrassegulvet er som å få et nytt gulv! En slipemaskin, vernebriller og maske er alt du trenger.

Nærbilde av terrassegulv med pussestøv etter sliping.
Innimellom er sliping av terrassegulvet det som må til for å få den god som ny igjen. Foto: Shutterstock

 

Hvis terrassebordene har begynt å flise seg opp, er det dessverre ikke nok med rens og ny beis. Terrassegulvet må slipes. Slipemaskiner får du leid. De finnes i to typer, enten med pussepapir som må byttes, eller med stålbørster.

Pass opp for skruer og spiker som stikker opp

Alt må fjernes fra terrassegulvet før du går i gang. Men du trenger ikke vaske, det holder å feie. Skruer eller spiker som stikker opp kan ødelegge slipemaskinen. Alle skruer må forsenkes med en skrudrill. Er det spiker, må hodene dores ned.

Ikke stå stille mens slipevalsen går

En slipemaskin har ett enkelt prinsipp. Ikke stå stille med den, den må være i bevegelse! Hvis du står stille når slipevalsen sviver får du dype hakk i terrassegulvet.

Slip terrassegulvet kun i én retning

Slipingen starter gjerne i det høyre hjørnet av flaten som skal slipes, og den gjøres i hele drag, og kun i en retning. Nytt spor overlapper det forrige med om lag en halv valsebredde. Slipingen gjentas med samme papir til all overflatebehandling er borte. (Kilde: Utleieleieprodukter.no)

Slipingen gjøres vanligvis i tre omganger, fra grov til fin korning, hvis du bruker slipemaskin med papir.

Christoffer Rukke, som er salgs- og markedsansvarlig for Montér Byggeservice, minner om sikkerhetskravene.

– Ikke glem sikkerhetsutstyret når du sliper. Du trenger vernebriller og en maske mot støvet. Slipestøvet er så fint at det kan selvantenne. Tøm støvposen med en gang du er ferdig med jobben, anbefaler Christoffer Rukke.

Når slipingen er gjort, har du et glatt og fornyet treverk. Da er neste jobb å bestemme deg for hvilken behandling du vil gi terrassegulvet. Ønsker du å beise den kan du lese mer her.