6 ting du bør tenke på før du bygger ny garasje

Planlegger du å bygge en ny garasje, men er usikker på hva du bør tenke på før du går i gang? Vi anbefaler deg å begynne med dine behov og budsjett, og for all del ikke glemme å sende byggesøknad i god tid før du bygger.

illustrasjon for hva du bør tenke på før du bygger garasje

1. Kartlegg dine behov for ny garasje

Det første du bør gjøre før du bygger en garasje er å sjekke reguleringsplanen som gjelder for din kommune. På den måten vil du få svar på hvilke retningslinjer som gjelder for størrelse, plassering på tomten og takhøyde.

Spør oss om garasje

Ettersom en garasje er et bygg du skal ha i mange år, er det viktig å kartlegge hvilke behov du har før du går videre med valg av modell. Gjennom livets faser vil behovet for plass og oppbevaring variere, så tenk nøye gjennom hva du og din familie trenger. Klarer dere dere med en enkelgarasje eller har dere plass til og behov for en dobbelgarasje? Skal garasjen isoleres og brukes som midlertidig oppholdsrom eller kun til oppbevaring?

Husk at garasjen kan romme mer enn bare bilen. En bod enten i bakkant eller på loftet frigjør dyre kvadratmeter i huset. Kanskje trenger du bare en enkeltgarasje med carportløsning? Da kan denne garasjemodellen Fjære være tingen for deg. Med en garasje med carportløsningen får du full dekke og god oppbevaring, så vel som god skjerming mot is og snø i kortere perioder. 

2. Hva koster det å bygge ny garasje?

Det andre du bør ha klart for deg, er størrelsen på budsjettet ditt. Vår anbefaling er at du lager et budsjett og kostnadsoverslag på jobben som skal gjøres, hvor du også får med kostnaden ved grunnarbeidet, isolert eller ikke isolert såle, garasjemodell, innredning, maling etc. Vi har en rekke modeller i forskjellige stiler og størrelser på garasjene våre, og det er i hovedsak omfanget av egeninnsats og størrelse på garasjen som avgjør hva garasjen din vil koste. Sluttprisen på den ferdige garasjen vil avhenge av utganspunktet, slik som grunnforhold, grunnarbeid m.m.

Selve grunnarbeidet er det mange som velger å gjøre selv. Uansett om du gjør dette selv eller leier inn hjelp, så anbefaler vi å få oversikt over kostnadene også til grunnarbeidet. Dette vil variere endel avhengig av hvordan grunnen på tomten en, for eksempel er det mye fjell/stein vil dette koste vesentlig mer enn om det er jordmasse. Hos oss får du også ringmurselementer til garasjen hvor du støper ringmur og såle i ett. Stort enklere blir det ikke!

Trenger du finansiering? Vi tilbyr finansieringsløsning gjennom Montérkonto, som du kan lese mer og søke om her!

3. Garasjetegninger og skreddersøm

Når du kjøper garasje hos oss får du også tegninger og instruksjoner på garasjen din. Dersom du velger materialpakke og skal sette den opp selv, anbefaler vi at du har en del snekkererfaring eller kontakter en håndverker for å gjøre jobben. 

Les mer om materialpakke og de andre leveringsalternativene for garasje. 

Merk! Når du kjøper garasje fra Igland Garasjen, er denne alltid skreddersydd dine mål og ønsker. Når du sender oss en forespørsel, vil en selger fra Igland Garasjen kontakte deg, dere går igjennom dine ønsker og forventninger til mål og stil, før du får et tilbud tilbake for vurdering. Når tilbudet er i tråd med dine ønsker og Igland Garasjens faglige anbefalinger, kan garasjen settes i bestilling. 

søknadsskriving av garasje søknadsplikt
Det er viktig at du orienterer deg om retningslinjene for bygging av garasje og søknadsplikten som gjelder i din kommune før du går i gang med å bygge ny garasje.

4. Garasjesøknad

Synes du det er vanskelig med søknadsprosessen? Da anbefaler vi deg å ta kontakt med Igland Garasjen som har bred erfaring på dette området og gjerne hjelper deg gjennom prosessen.

Det første du bør gjøre er å sjekke reguleringsplanen i kommunen, da den gir deg alle rammebetingelsene på størrelse, høyde og plassering. Naboer må varsles og det er viktig overfor både kommunen og naboer at det kommer tydelig frem hva slags garasje du planlegger å bygge og hvor den skal plasseres. Situasjonskart og nabolister innhentes fra kommunen.

Når du kjøper garasje hos oss, får du snitt- og fasadetegninger i målestokk, ringmurstegninger, samt veiledning om hvordan byggesøknaden fylles ut.

Er du usikker på hvilke regler som gjelder og hva som krever byggesøknad? Vi har samlet det du trenger å vite om byggesøknad her.

5. Bygge garasje

Du bør ha klart for deg hvor mye av jobben du ønsker å gjøre selv, alternativt om du ønsker at andre gjør jobben for deg. Det enkleste er å overlate jobben til fagfolk, men det avhenger av budsjettet ditt:

 • Et garasjeprosjekt består som regel av grunnarbeid på tomta, støp av ringmur og såle, materialleveranser og bygging av garasjen.

Med nærmere 60 års erfaring har Igland Garasjen dyktige montører som hjelper deg å montere garasjen. Du kan velge mellom materialpakke, precut, element eller ferdig montert garasje. Iregner du tid benyttet mot jobben som er utført er sistnevnte alternativ noe som kan lønne seg. 

6. Hvor lang tid tar det å bygge en garasje

Her har vi samlet en oversikt over tidsbruk per fase i garasjebyggingen. På den måten får du vite hvor lang tid du bø beregne fra søknad til ferdig garasje er klar for bruk. 

 • Sende byggesøknad på garasjen
  Det varierer i tid hvor lang tid det tar å få behandlet en byggesøknad. Normalt sett vil en enkel byggesøknad ta inntil 3 uker, mens en dispensasjonssøknad kan ta inntil 12 uker fra komplett innlevering ble sendt. Vi vet også at avvik kan forekomme og at det er større pågang i enkelte perioder. Er du usikker, kan du kontakte dyktige garasjespesialister hos Igland Garasjen som kan bistå med hjelp i søknadsprosessen. 
 • Eventuelt ta kontakt med en montør hos Igland Garasjen, eller en Håndverker gjennom Byggeservice i ditt nærmeste byggevarehus.
 • Grunnarbeid garasje
  Grunnarbeidene tar normalt 1- 4 uker, men vær oppmerksom på at montørene kan ha lengre ventetid i høysesong, så kom i gang i god tid.
 • Produksjonstid garasje
  Levering av garasjen tar normalt 5-10 uker fra bestilling, avhengig av ferdigstillingsgrad og sesong. Vi gjør oppmerksom på at såle og ringmur må etableres i god tid før selve garasjen skal settes opp. 
  Les mer: Se våre alternativer til ferdigstillingsgrad
 • Bygge garasje
  • En standardgarasje reises normalt på 2-5 dager, avhengig av erfaring, størrelse og takløsning. For resterende arbeid som kledning, taktekking, innsetting av vindu/dør/port osv bør du beregne 40-60 timer på en dobbelgarasje.
  • Monteringen av elementgarasjen går relativt raskt, da den blir levert i ferdige vegger. Her kan du regne med at garasjen er reist og takstolene er satt på plass i løpet av en arbeidsdag, sett at du benytter montører til å utføre jobben. 

Oppsummert, vil det avhengig av egeninnsats og/eller avtale med montør ta alt fra 2-5 måneder fra du bestiller garasjen til den er ferdig og klar til bruk.

Neste steg: Velge garasjemodell