Hvordan bruke kapp- og gjærsag

En av de viktigste verktøyene, er kapp- og gjærsagen. Vet du hvordan en kapp- og gjærsag brukes, kan du nærmest kappe hva som helst.

Før du tar kapp- og gjærsagen i bruk, er det viktig å forsikre seg om at den står stødig på underlaget.

Selv om sagen så og si kutter hva enn du trenger å kappe, avhenger kappeteknikk av det du kapper. Men husk på splitting på enden av kappet!

Ved kapping av for eksempel gerikter, kan det være lurt å starte med å lage et lite snitt, før du drar sagen tilbake og deretter går gjennom.

Skal du kappe lister rundt dører og vinduer, ta i bruk 45 grader-innstillingen på foten av sagen. Husk å tilpasse til enten venstre eller høyre. Denne funksjonen kan du også bruke når du kapper dører innvendig og utvendig, på både små taklister og små fotlister.

Ved innvendig og utvendig gjæring av fotlister og taklister, har du også en annen mulighet med kapp- og gjærsagen. Still sagen tilbake på null grader ved foten, og juster selve huset i 45 grader. 

Sagblader finnes det mange forskjellige av, så pass på at du får en som passer til din sag og det materialet du skal kappe. Her kan du huske at jo færre tenner på bladet, desto grovere blir kuttet. Skal du kappe opp store, tunge planker, kan du derfor velge et blad med grovere tenner. Ved kapping av for eksempel lakkerte materialer, bør du bruke finere tenner.

 

Hos Montér har vi et godt utvalg av kapp- og gjærsager.

Se utvalget