10 ting du bør sjekke før vinteren

Når sesongen er på hell og høsten kommer, er det en rekke ting det er lurt å sjekke og gjøre før vinter og kulde for alvor setter inn.

Dette bør du gjøre før neste utelivssesong

Følg vår sjekkliste over hva som bør gjøres før vinteren kommer. Ved å ta denne sjekkrunden kan du spare både tid og penger når våren kommer igjen. 

1. Husk at taket er svært utsatt 

Sjekk taket for uregelmessigheter og skader. Særlig takstein og beslag. All stein eller plater skal ligge på plass. Hvis en av disse har forflyttet seg må du sjekke at undertaket er intakt før du legger ny stein på plass. Det er særdeles viktig at snøsikringen er i orden. Børst eller spyl taket forsiktig hvis det er nødvendig, og sjekk om du må beskjære trær som kan skade taket. Fiks alvorlige ting nå eller ha det på listen til våren. Husk at vi i Montér også tilbyr gratis taksjekk!

2. Ta vare på hagemøblene dine, så varer de lenger!

Det er lurt å vaske og vedlikeholde utemøblene før høsten setter ordentlig inn. Har du en bod eller garasje er ingenting bedre enn å sette dem inn der. Har du ikke plass bør du bruke en skikkelig presenning hvis du skal lagre dem ute.

Rengjøringsprodukter

Vaskekost ute vinklet

Vaskekost ute vinklet

Fra pris: 199,00 per stk.
Rengjøringskost m/vinklet skaft

Rengjøringskost m/vinklet skaft

Fra pris: 96,90 per stk.
Opus Husvask 1 liter

Opus Husvask 1 liter

Fra pris: 49,00 per stk.

3. Tette takrenner og nedløp kan få store konsekvenser

Fjern løv, skitt, kvist og lignende. Hvis takrennen blir full eller tett, kan den flomme over eller fryse i stykker. Da kan vannet renne nedover fasaden, som kan bli svært kostbart.

4. Pass på skader i fasaden

Se om malingen flasser, om det er blærer eller andre skader i malingsoverflaten. Dårlig vær på vinteren kan gjøre stor skade på kledning og mur som ikke er i ordentlig stand. Vurder også om huset bør vaskes, men husk at det bør være tidlig på høsten slik at fasaden får tørket skikkelig. Har du bart treverk noe sted bør dette males over så det får beskyttelse. Flassende maling bør utbedres på våren, sommeren, eller senest på sensommeren. 

5. Husk også på å vedlikeholde gressklipperen din

Ta den inn og overhal den før det blir for kaldt. Tøm den for bensin, og fyll på litt olje på sylinderen. Gi den en god vask med børste og vann - men vær forsiktig med spyler. Lagre den tørt og horisontalt på hjulene til våren kommer igjen.

6. Pass godt på grillen din, så får du grillet neste år også

Tro det eller ei, men la matrester og fett ligge. Det impregnerer risten til neste sesong. Til våren fyrer du bare opp og svir av restene. Du bør derimot i høst fjerne fettet som har rent ned i drypptrauet. Igjen, har du en bod eller garasje med god plass bør grillen flyttes inn hit. Skal den stå ute bør du ha på grilltrekk, og eventuelt presenning hvis grilltrekket ikke er laget for å brukes om vinteren.

7. Tøm høytrykkspyleren godt for vann

Høytrykkspyleren må tømmes for vann og lagres tørt og frostfritt. Ellers kan både pumpen og slangen bli skadet.

8. Sjekk av dører og vinduer kan hindre kulde og vind i å sive inn i huset

Sjekk at karmer og fuger rundt dører og vinduer er inntakte og i god stand. Har du et punktert vindu bør dette skiftes ut. Får du dugg mellom glassene kan du være ganske sikker på at ruten din er punktert, da dette kommer av utettheter mellom glass og bunnlist. Skal du da først bytte vindu anbefaler vi et vindu med energiriktig glass så du taper minst mulig varme. Hvis overnevnte punkter ikke er som det skal vil isloeringsevnen svekkes og det kan bli trekkfullt og kaldt i huset. 

9. Er det tørt i kjelleren din?

Kjelleren er svært utsatt for fuktskader grunnet påvirkning av fukt innenfra og utenfra. Her er det viktig å se etter skader på utvendig vegg, og at vann blir drevet vekk fra muren. Har du sluk i kjeller bør du sjekke at det ikke er tett. I tillegg bør ventilasjonsristen rengjøres.

10. Neste års hage kan klargjøres allerede på høsten

Å behandle gresset på høsten kan faktisk ha en avgjørende effekt for å få en grønn og fin plen til neste sommer. Men det må gjøres før frosten setter inn. Ønsker du i tillegg at hagen din skal blomstre fint på våren kan du allerede midt i høstesesongen (før frosten kommer) plante løk, som vil sette farge på hagen din tidlig. Husk at utekranen bør tømmes og stenges, og at hageslangen bør tas inn, så den ikke blir ødelagt av frost. Har du fine potter og krukker stående ute, men som ikke er frostsikre bør disse tømmes for jord, vaskes, veltes (så ikke snø, vann og is samler seg) eller settes inn.

 

Er det noen av de overnevnte punktene som bør utbedres i hjemmet ditt?

Ikke nøl med å ta kontakt med Byggeservice i ditt nærmeste byggevarehus! De hjelper deg med det du måtte lure på - fra planlegging til ferdig resultat!

Har du husket å sjekke brannvernsutstyret hjemme? Ta en grundig sjekk av brannvernsutstyret ditt og føl deg trygg hjemme til enhver tid.