Slik monterer du sokkellist på kjøkken

Å montere sokkellisten er gjerne det siste du gjør på det nye kjøkkenet. Slik går du frem for å feste den.

kjøkken fra aubo med fokus på sokkellist mellom skrog og gulv
De fleste sokkellister på kjøkken monteres ved hjelp av et enkelt klikksystem. Men først må du tilpasse listenes lengde og høyde.

- Hvis du har klart å montere et helt kjøkken på egenhånd, vil jeg si det å få på plass sokkellisten er den enkleste delen av jobben, sier Dustin Schereck, butikkansvarlig ved Montér Harstad.

De fleste sokkellister har nemlig et lite spor frest inn på baksiden og et klikksystem som sørger for at listene enkelt festes til kjøkkenskrogene.

- Sett sokkellisten på gulvet, og skyv den inntil føttene på kjøkkenskroget. Bruk en L-formet tømrervinkel og marker føttenes plassering med en blyant. Selve monteringen skal gjøres mellom disse strekene, forteller han. 

Pass på at det ikke blir for trangt

Sokkellister leveres med en standardhøyde på 16,5 cm, og er tilpasset en kjøkkeninnredning som måler 90 cm fra gulvet og opp til benkeplaten.

- Det er meningen at det skal være en liten glipe mellom toppen av sokkellisten og undersiden av kjøkkenskapet. Og siden ingen kommer til å se overgangen mellom list og skrog går det fint å skjule småfeil. Så gjør deg selv en tjeneste og kutt listen slik at du har litt ekstra plass. Det er enklere å montere en list som er litt for lav enn en som er akkurat passe, råder Schereck.

Sokkellister kappes med rette kanter, i motsetning til for eksempel gulv- og taklister som oftest kappes i vinkel.

— Bruk helst en bordsag til dette, også hvis du skal gjøre tilpasninger på høyden, rådgir Dustin. Har du ikke en bordsag, fungerer det greit å bruke en sirkelsag eller stikksag.

Les mer: Slik kapper du lister

Fest sokkellisten lengde for lengde

Når listene er kappet i riktig høyde og lengde er det på tide å montere. Fest enkelt én og én listelengde ved å klikke de rett på.

- Ikke la deg friste til å skru delene sammen og montere alt som én konstruksjon. Det er mye enklere å rette opp feil, eller komme til under skapene senere dersom sokkelen er montert i flere deler.

Dette gjelder spesielt i området rundt vasken. Får du en lekkasje er det viktig å komme raskt til for at ikke vannet skal spre seg og lage unødvendig vannskade.

- Jeg har hørt om de som velger å lime sokkellisten fast i gulvet, nettopp for å unngå at eventuelt vann skal renne videre ut på parketten. Men det er egentlig bare å løse et problem ved å skape et annet. Lim låser nemlig gulvet fast, og tregulv trenger plass til å bevege seg. Er du redd for vannsøl, ville jeg heller lagt en liten gummilist på undersiden av sokkellisten, avslutter Schereck.

Skap kjøkkenet du drømmer om 

Kjøkkenet du drømmer om blir til med utgangspunkt i din hverdag og dine behov. Med rett valg av kjøkkenoppsett, tilpasning etter bruk og personlige stil vil du få et kjøkken som du vil ha stor glede av i lang tid fremover.