Slik monterer du benkeplaten selv

Enten du vurderer en oppgradering av ditt eksisterende kjøkken eller bygger et nytt kjøkken fra bunnen av, er det fullt mulig å montere benkeplaten helt på egenhånd. Her er guiden!

  kjøkkenbenk med benkeplate i fargen lys betong, stylet for fotoshoot
  Forny kjøkkenet med ny benkeplate. Her ser du benkeplate fra Fibo i utførelsen lys betong. Foto: Fibo

  Når det kommer til oppussing av kjøkkenet, er valget av benkeplate noe av det viktigste. Ta en tur til ditt nærmeste Montér byggevarehus og la deg inspirere: Her finner du nemlig et bredt utvalg av benkeplater fra Fibo, både i laminat og heltre.

  Benkeplatene til Fibo holder høy kvalitet, finnes i flere forskjellige farger og stiler, og – best av alt – det er fullt mulig å montere benkeplatene på egenhånd.

  Les også: Slik foregår et kjøkkenmøte

  Hvorfor velge benkeplate i laminat?

  Om du ønsker et moderne utseende med slitestyrke og enkelt vedlikehold, er laminat fra Fibo et flott valg. Denne overflaten motstår riper og flekker, og kommer i et mangfold av ulike design for å passe enhver stil. Her er fire gode grunner til å velge laminat:

  • Laminat er ofte rimeligere andre benkeplatematerialer.
  • Enkel å rengjøre med kun en fuktig klut, og krever ingen spesielle rengjøringsmidler.
  • Motstandsdyktig mot flekker, riper og støt.
  • Kommer i et bredt utvalg av farger, mønstre og teksturer.

  Utvalgte benkeplater i laminat

  Slik monterer du benkeplate i laminat

  Benkeplater i laminat og i heltre krever ulike monteringsmetoder, her er Fibos egen oppskrift på montering av benkeplate i laminat.
  Merk: Samtlige illustrasjonsbilder er opphavelig fra Fibo. 

  1. Saging og kapping: Dersom den nye benkeplaten må tilpasses, bruk en fintannet håndsag eller stikksag/sirkelsag. Håndsag: Sag med dekorsiden opp. Stikksag: Sag med dekorsiden ned.

  benkeplate_fibo_1 (570 × 390 px).png

  2. Justering og dekklist: Underlaget må være plant, og det må justeres for ulikhet i tykkelse på benkeplate. For skjøter kan det benyttes dekklist. Sponflatene forsegles med fugemasse.

  blobid0.png

  3. Høydejustering og fuging: Det skal benyttes lim/fugemasse i skjøtene for å holde dem vanntette. Overflødig masse fjernes med fugekloss, Fibo Clean og Fibo Wipes. Alle skjøter skal understøttes og monteres parvis med skruer.

  benkeplate_fibo_3 (570 × 390 px).png

  4. Liming av ABS-kantlist: Puss sagsnittet med en trekloss og sandpapir. Bruk pensel til å påføre tre lag lim på sponflaten, og ett lag på baksiden av kantlisten. Når limet er støvtørt settes de to flatene sammen. Vær nøyaktig med posisjonering slik at listen treffer toppen av benkeplaten. Bruk jevnt trykk. Sørg for å ikke stenge inne luftbobler.

  5. Pussing av kanter: Vent så seks timer for å være sikker på at limet er tilstrekkelig herdet. Overskytende del av listen på toppen pusses så den blir jevn. Stryk filen fra deg for å ikke dra i listen. Overflødig kantlist i bunnen kan kuttes bort med tapetkniv.

  benkeplate_fibo_5 (570 × 390 px).png

  6. Damptett folie eller beslag: Benkeplater inn mot oppvaskmaskin eller komfyr skal ha damptett folie eller beslag fra oppvaskmaskinleverandør på undersiden. Dette for å unngå svelling. Folien/beslaget skal monteres helt opp til og med tykkelsen på kantlisten i fremkant.

  benkeplate_fibo_6 (570 × 390 px).png

  7. Utskifting av benkeplate ved oppussing: Hvis det er fliser på veggen mellom benk og overskap, kan det være en fordel om benkeplaten monteres utenpå disse. Dette vil gjøre det lettere å bytte plate senere uten å skade flisene.

  benkeplate_fibo_7 (570 × 390 px).png

  8. Utskjæringsmal og tetningslist: Ved utskjæring for vask benyttes utskjæringsmal fra vaskleverandør. Benkens innerkant må forsegles med Fibo Seal. Vær nøye med å få overgangen mellom vask og benkeplate tett. Bruk medfølgende gummi-/plastlist fra vask-leverandør. Hvis tetningslist ikke kan skaffes, tetter du overgangen med Fibo Seal.

  benkeplate_fibo_8 (570 × 390 px).png

  9. Skruing av benkeplaten: Skru fast benkeplaten i kjøkkeninnredningen fra undersiden. Hvis det er nødvendig med flere fester enn opprinnelig, kan møbelvinkler benyttes. Det er viktig at skruene er cirka 2 mm mindre enn hullet i beslaget.

  benkeplate_fibo_9 (570 × 390 px).png

  Les også: Hvilken farge skal jeg ha på kjøkkenet?

  Hvorfor velge benkeplate i heltre?

  Om du ønsker et tidløst og naturlig kjøkken, kan heltrebenkeplater fra Fibo være riktig valg. Her er fire gode grunner til å velge heltre:

  • Heltre er et tidløst, varm og naturlig innslag på kjøkkenet.
  • Med riktig pleie kan en benkeplate i heltre vare i flere tiår og utvikler en vakker patina over tid.
  • Heltre er en fornybar ressurs, og benkeplater av tre kan ofte resirkuleres ved slutten av sin levetid.
  • Riper og merker kan slipes ned og behandles på nytt, noe som forlenger benkeplatenes levetid og skjønnhet.

  Slik monterer du benkeplate i heltre

  Her er Fibos oppskrift på montering av benkeplate i heltre.
  Merk: Samtlige illustrasjonsbilder er opphavelig fra Fibo. 

  1. Oppbevaring: Før montering skal benkeplaten oppbevares innendørs i 3 – 4 døgn. Benkeplaten skal ligge vannrett på lekter med cirka 50 cm mellomrom. Beskytt platene mot direkte strålevarme. Ved varierende temperatur og relativ luftfuktighet i rommet vil benkeplaten svelle og krympe i takt med inneklimaet.

  2. Pussing og oljing: Alle flater må oljes grundig. Følg oljeleverandørens bruksanvisning ved førstegangs påføring av olje. Det kan være nødvendig med flere strøk.

  3. Kutting: Start med å skjære benkeplaten i lengderetningen. Det skal være minst 5 mm avstand til vegg og eventuelle andre faste installasjoner. Ved utskjæring til vask eller andre faste installasjoner beholdes en 10 mm fuge langs alle kanter. Mot varme eller fukt fra hvitevarer holdes en minimumsavstand på 20 mm. Det skal være en varme- og fuktisolering mellom platen og integrerte hvitevarer.

  blobid1.png

  4. Montering: Montering mot skrog gjøres i forborret hull à 10 mm. Avstand ca 300 mm mellom festehullene. Minimumsavstand mellom utskjæring og benkeplatens ende skal være 250 mm. Påvirkes platen av fukt på den ene siden, kan platen bli krum. Har platen en liten krumming før montasje, skal bakkanten festes først. Forkanten monteres ned med en skrutvinge, før den endelige monteringen gjøres. Lag avlange hull i topplaten og benytt skiver på skruen. Bruk alltid skruer med rundt hode. Ved skrog uten topp brukes vinkeljern med avlange skruehull. Monter vinkeljernene på skapet. Fest benkeplaten til skapskroget i de avlange hullene på vinkeljernet. Dette er viktig for å kunne ta opp bevegelser i benkeplaten.

  blobid2.png

  5. Samlebeslag i hjørne: Ved montering av to benkeplater mot hverandre må du benytte samlebeslag. Påfør godt med fugemasse mellom benkeplatene før de føres sammen og samlebeslagene strammes. Samlebeslagene skrus sammen slik at bordplatene blir helt tette. Juster for høyde og benytt tvinge hvis nødvendig.

  6. Vedlikehold: Fibo benkeplater holder seg pene i mange år med normalt vedlikehold. Dette forutsetter god grunnbehandling før montering. Sørg for at overside, underside, kanter og utskjæringer får tilstrekkelig med olje. Følg oljeleverandørens anbefalinger om antall strøk, påføringsmetode og hyppighet for vedlikehold.

  Utvalgte benkeplater