Husk arbeidstrekanten på kjøkkenet

Uansett hvilket kjøkkenoppsett du velger er det viktig å sørge for at oppsettet fungerer godt i praksis. Husk derfor på arbeidstrekanten når du planlegger utformingen av kjøkkenet ditt.

  Velger du et annet kjøkkenoppsett enn et I-kjøkken, som du ser her, er det viktig å opprettholde kjøkkentrekanten for å sikre optimale arbeidsforhold. Her ser du kjøkkenmodellen Unik. Foto: AUBO

  Hvor på kjøkkenet vi tilbringer mest tid er viktig å ta med i betraktningen når et nytt kjøkken skal planlegges. Følger du arbeidstrekanten bør kokesonen, rengjøringssonen og kjøleskapet plasseres i en trekant. Da oppnår du best mulig arbeidsflyt– og får mest mulig glede ut av matlagingen.

  Du kan lese mer om utformingen av kjøkkenet i vår kjøkkenplanlegger. 

  Kjøkkenets 6 soner

  Hvor på kjøkkenet vi tilbringer mest tid er viktig å ta med i betraktningen når et du skal planlegge et nytt kjøkken. Følger du arbeidstrekanten bør kokesonen, rengjøringssonen og kjøleskapet plasseres i en trekant. Da oppnår du best arbeidsflyt – og får mer glede ut av matlagingen. Kjøkkenet er delt opp i soner – men hvilke?

  Tilberedningssonen

  Benkeplass er nødvendig på et hvert kjøkken. Men hvor mye? Tilberedningssonen er der du hakker, baker og trakter. Tenk på hvor mye benkeplass du kommer til å trenge i ditt nye kjøkken.

  Matsonen

  Både fersk- kjøl- og tørrvarer skal oppbevares, og dette er matsonen til. Matsonen bør innrettes slik at du får best mulig oversikt, både i skap og skuff, samt kjøleskap og fryser. Under planleggingen av kjøkkenet er det derfor lurt å tenke på antall medlemmer i husstanden. Dette vil være med å avgjøre hvor mye plass du trenger i matsonen.

  Oppbevaringssonen

  Brødrister, kjøkkenmaskin, kjeler og panner. Kjøkkenet skal ha plass til det du trenger – uansett antall og størrelse på redskapene. Plassér de du ikke bruker så ofte lengst bak, og flytt hverdagsredskapene dine lengst frem.

  Her ser du fire forskjellige eksempler på planløsninger for en optimal arbeidstriangel. Fra venstre parallelt kjøkken, L-formet kjøkken, U-formet kjøkken og kjøkken med kjøkkenøy.
  Her ser du fire forskjellige eksempler på planløsninger for en optimal arbeidstriangel. Fra venstre parallelt kjøkken, L-formet kjøkken, U-formet kjøkken og kjøkken med kjøkkenøy.

  Koke- og komfyrsonen

  Ofte er tilberedningssonen og koke- og komfyrsonen i bruk samtidig. Da er det praktisk å plassere disse i nærheten av hverandre, for å unngå å gå unødvendig mange ganger frem og tilbake.

  Ikke glem rengjøringssonen

  Vask, avfallssystem og oppvaskmaskin bør plasseres i nærheten av hverandre. Som regel bruker du denne sonen ofte under matlagingen – særlig hvis du er opptatt av å rydde underveis. Uansett er det praktisk å samle alt av rengjøring, slik at du for eksempel enkelt kan flytte noe skittent fra vask til oppvaskmaskin.

  Hvordan fungerer arbeidstrekanten?

  Siden vi bruker mest tid ved kokesonen, rengjøringssonen og kjøleskapet, bør disse tre plasseres i en trekant. Da jobber du mest mulig effektivt på kjøkkenet! Ta i bruk arbeidstrekanten når du planlegger, så får du et resultat som ikke bare er pent, men også mest mulig praktisk for deg og dine kjøkkenvaner.