Ny terrasse? Slik starter du med fundament og ramme

Bygging av terrasse eller platting starter med et godt fundamentering og ramme! Terrasse-fundamentet kan blant annet være Leca, jordspyd eller jordskruer som du kan se på bilde nedenfor. Se også vår gjør-det-selv video hvor vi viser deg hvordan du starter med fundament og selve rammeverket.

God fundamentering gir varig terrasse

På våren og sommeren er det mange som bygger seg en terrasse, men for at terrassen skal holde i mange år, så er det viktig å ha et solid grunnarbeid. Her er det viktig å være nøye og få det riktig hele veien, hvis ikke kan du få problemer senere i arbeidet, og resultatet vil ikke bli like bra.

Vi viser deg hvordan du kan bygge terrasse helt selv

Finn ut hvor stor og hvilken form terrassen skal ha med Montér sin terrassekalkulator, og hvilket type terrassebord du ønsker. Er du usikker på hvilken type terrassebord du skal ha, kan du sjekke vår guide til valg av terrassebord.

Godt verktøy er halve jobben!

Vi har verktøyet som gjør jobben til en lek. Med vår huskeliste kan du føle deg trygg på at du har det du trenger til jobben:

 • Kapp- og gjærsag
 • Verneutstyr
 • Drill
 • Hammer
 • Meterstokk
 • Blyant
 • Tvinger
 • Diverse skruer
 • Bor og bits
 • Langvater

Godt i gang med å bygge terrasse? Les om våre 7 proffe terrassetips!

Steg-for-steg guide: Slik bygger du rammeverk til terrassen

 1. Fundament for terrassen: I dette eksemplet har vi brukt jordskruer som base/fundament for terrassen. Det skal lages en raktangulær og frittstående terrasse.

  Bygge terrasse
  Dette kan være vanskelig å få rett. Det første du gjør er å finne det høyeste punktet. Da har man lagt opp to bjelker og to 2"x4, slik at du kan bruke langvateret rundt hele å sjekke om det er i vater.

  Bygge terrasse

  Har du høydeforskjeller kan du lage en midlertidig forankring i hjørnene som har høydeforskjell, og justere de andre hjørnene. Bruk kiler for å justere og feste.

  Bygge terrasse

 2. Sjekk at rammeverket er i vater: Det er viktig å få rammeverket riktig fra start til slutt, resten av arbeidet avhenger av et godt forarbeid. Bruk langvater og sjekk at rammeverket er helt i vater etter at du har justert eventuelle høydeforskjeller.
 3. Da er det bare å ta fatt på sagen! Demonter rammen du har satt opp, og sag opp det du skal ha. Her vil det være en fordel å tegne opp på forhånd hvor du skal sage, og nummerere plankene så du vet hvilken planke som skal hvor.
 4. Montering av rammeverket: Når du har saget opp planken er det på tide å montere rammeverket sammen.
  Det kan være lurt å forborre skruene  inn i planken (ikke borr hele veien gjennom), dette vil hjelpe treverket å drive godt sammen, og du unngår oppsprekking av treverket. 
 5. Stabiliser rammeverket: Da er det på tide å sette opp en hovedsperre i midten, som vil være med på å stabilisere hele rammeverket.

  Bygge terrasse
  Skru også opp tverrer på tvers som terrassebordene vil ligge på. Avstanden mellom sperrene er avhengig av tykkelsen på bordene dine. I dette eksempelet kjører vi 60 cm avstand mellom. 

  Bygge terrasse

 6. Fiks ferdig! Da er rammeverket ferdig og det er klart for å legge terrassebord.

Hvis du enda ikke vet hvilke terrassebord du ønsker har vi et stort utvalg i vår nettbutikk! Vi har merker som Kebony, Møre Royal og Trex for å sikre deg det beste utvalget.

Se våre terrassebord i nettbutikken

 

Skal du legge terrassebord oppå rammeverket? Montér viser deg hvordan i vår gjør-det-selv video.