Terrasserekkverk i glass eller tre?

Hvilket materiale skal du velge? Glass, tre, liggende lekter eller stående spiler, bygge selv eller bruke ferdigløsninger? Her får du våre tips for en god start.

  sammenligning av ulike typer rekkverk i tre og glass
  Selv om terrasse-rekkverk ofte handler om sikkerhet, har det også en estetisk funksjon. Enten du ønsker å ramme inn eller åpne opp uterommet.

  Alle terrasser som ligger en halv meter eller mer over bakken skal ha påmontert rekkverk for å tilfredsstille kravene i Teknisk forskrift. Men i tillegg til å være trygt bør det jo også være pent å se på! Et vakkert terrasse-rekkverk rammer inn uteområdet og sørger for at terrassen oppleves som en forlengelse av huset.

  Terrasse-rekkverk med liggende lekter eller stående spiler i tre

  Tradisjonelt sett er rekkverk i tre mest brukt på norske boliger. Tidligere så vi mye profilerte lekter, i dag er det mer populært med smale lekter, også kalt spiler og et strammere uttrykk. Noen foretrekker terrasse-rekkverk med liggende lekter, mens andre liker best rekkverk med stående spiler. Her er det smak og behag som avgjør hva som vil passe best på din terrasse. Det kan være verdt å merke seg at liggende lekter sparer deg for en del arbeid siden du i større grad kan bruke hele lengder.

  Uansett om du ønsker deg et stramt eller tradisjonelt uttrykk, liggende lekter eller stående spiler bør selve rammeverket festet i bjelkelaget på terrassen. Sikkerhet er selvsagt også viktig. Ifølge Teknisk forskrift må terrasse-rekkverket være minimum 0,9 meter høyt, og utformes slik at ingen blir fristet til å klatre på det.

  Øverst på rekkverket må du montere et dekkebord. Denne håndløperen beskytter kappflatene og treverket, og sørger for å stabilisere hele konstruksjonen.

  Kvinne som nyter solen på terrasse der hun har rekkverk
  terrasse

  Lyst til å bygge ditt eget terrasserekkverk?

  Vår egen Ørjan Vedøy ved Byggeservice Montér Stord forklarer deg hvordan!

  Fordeler med rekkverk i tre

  Tre er et solid materiale som med riktig vedlikeholdt vil vare i svært mange år. Du trenger heller ikke tenke på eventuelle fingermerker fra nysgjerrige barnehender.
  Terrasse-rekkverk bygget i tre skaper en lun atmosfære og begrenser innsyn. Noe som kan være verdt å tenke på hvis du har naboer tett inntil boligen. Det er også enkelt å matche rekkverket med terrassen. Du kan enten male eller beise selv, eller ganske enkelt bestille lekter fra samme leverandør som terrassegulvet.

  Hvor mye vedlikehold du må påregne for et rekkverk i tre, avhenger både av hvilke materialer du har valgt og hvor utsatt terrassen er for vær og vind. Men som hovedregel kan vi si at du bør vaske og beise rekkverket like ofte som selve dekket, minimum hvert tredje år.

  Prefabrikerte terrasse-rekkverk

  Selv om du gjerne vil bygge rekkverket selv, er det jo ikke sikkert du har lyst til å bruke hele sommeren på det. Da kan prefabrikkerte løsninger være et godt alternativ. Du slipper kapping, skruing, grunning og maling - og kan nærmest sette opp hele rekkverket i løpet av en helg.

  Når stolper og stolpeføtter er på plass, trenger du bare å skru fast rekkverksflatene. Kontakt nærmeste Montér byggvarehus for hjelp med å sette sammen ditt skreddersydde byggesett.

  Disse rekkverkene kan leveres ferdig malt i klassisk treutførelse, men er også tilgjengelig i vedlikeholdsfritt vinyl og aluminium.

  Terrasse-rekkverk i glass

  Bor du i trivelige omgivelser med god utsikt, er det hyggelig å invitere naturen inn i stedet for å stenge den ute. Terrasse-rekkverk i glass leveres som komplette byggesett, skreddersydd for akkurat din eiendom.

  Våre leverandører leverer SINTEF-godkjente løsninger, med herdet og laminert glass hvor både tykkelse og høyde er i tråd med norske standarder og Teknisk forskrift. Du trenger med andre ord ikke bekymre deg for hverken fallulykker eller glasskår på ville veier.

  Enkelt å bygge selv

  Uansett hvilket system du velger, starter prosessen hos en våre rådgivere. Finn ditt lokale byggvarehus her.  Tegn nøyaktige mål inn på en skisse av terrassen din. Her bør du også markere hvor du ønsker eventuelle porter eller trappeåpninger. Det kan være lurt å på forhånd ha tenkt gjennom om du ønsker et terrasse-rekkverk med eller uten stolper, om du vil feste det i selve terassedekket eller i front - eller i en skinneløsning. I samarbeid med våre leverandører skreddersyr vi et rekkverk for deg. Alle løsninger leveres med detaljert monteringsanvisning slik at du kan ta deg av monteringen selv.

  Bredt utvalg av glassrekkverk hos Montér 

  Hos oss får du et bredt utvalg av ulike glassrekkverk. Se og les mer om glassrekkverk fra Icopal og Plastmo, og gå ikke glipp av Opus glassrekkverk som vi lanserte våren 2023!

  Vedlikehold av glassrekkverk  

  På samme måte som vinduene dine trenger en vask en gang i blant, bør glasset i rekkverket gås over med egnet vaskemiddel med jevne mellomrom. Vi anbefaler også at du går over alt metall med et rensemiddel et par ganger i året. Akkurat som for andre rekkverk vil vedlikeholdsbehovet avhenge av hvor utsatt eiendommen din er for vær og vind og eventuell sjøsprøyt.

  Aktuelle leverandører

  Plastmo

  Glassrekkverk fra Plastmo er blant de sterkeste på markedet. Rammeverket er produsert i norsk aluminium med såkalt Nordsjø-legering som beskytter ekstra godt mot korrosjon, selv på svært værutsatte steder. Rekkverket leveres med stolper i fire ulike farger, og glassfeltet er inntil 1,5 meter i bredden. Rekkverket leveres komplett, med festemateriell inkludert.
  Alle Plastmos produkter produseres på egen fabrikk i Bergen.

  Les mer om rekkverk fra Plastmo 

  BMI Group

  BMI Glassrekkverk leveres i to varianter. Rekkverk med stolper leveres både for topp- og frontmontering. Stolpefritt glassrekkverk leveres for toppmontering. Glassfeltene kommer i 11 ulike bredder, noe som gjør det enkelt å kombinere og eventuelt utvide i ettertid. Rekkverket er enkelt å montere og kan festes både i topp og i front.  
  Les mer om rekkverk fra BMI Group

  Agripa

  Rekkverk fra Agripa selges til fastpris per løpemeter, noe som gir et forutsigbart kostnadsbilde. Deres rekkverk kan leveres både med stolper og som stolpefri løsning hvor glasset monteres i en skinne. Glasset finnes i fire utførelser, fra gjennomsiktig til frostet, sotet og dobbeltsotet.

  Les mer om rekkverk fra Agripa

  Glassrekkverk fra Agripa
  Forutsigbart fra Agripa med fastpris per løpemeter. Foto: Agripa.
  Fleksibelt med glassfelt i 11 ulike bredder fra BMI Group
  Fleksibelt med glassfelt i 11 ulike bredder. Foto. BMI Group.
  Glassrekkverk fra Plastmo
  Glassrekkverk fra Plastmo er blant de sterkeste på markedet. Foto: Plastmo AS

  Hvilket terrasse-rekkverk skal du velge?

  Hvilket rekkverk som passer best hjemme hos deg eller på hytta, handler selvfølgelig mest om hva du liker best. Bor du i et tradisjonelt trehus og ønsker et avskjermet uteområde, er kanskje et rekkverk i tre med liggende lekter eler stående spiler det mest naturlige valget. I et moderne funkishus, eller på hytta med utsikt mot sjøen, vil kanskje et glassrekkverk føles mer riktig.

  Uansett hva du velger, vi hjelper deg gjerne!

  Praktiske verktøy når du skal bygge terrasse-rekkverk