Guide til valg av terrassebord: Slik får du mest for pengene

En terrasse er noe du skal hygge deg med i mange år. Ikke minst kan den være en stor investering. Her er rådene du trenger for å sikre at du bruker pengene riktig.

  terrasse i kebony sentralt i Oslo
  Kebony-materialene kommer med en dyp og fyldig brunfarge. Materialene lysner og går mer mot en naturlig, sølvgrå farge med tiden etter hvert som de utsettes for vær og vind, slik som på bildet. Foto: Kebony

  Vinteren er bak oss, og tiden er inne for årets store byggeprosjekt: terrassen! Men når terrasseprosjektet vil kreve en ikke ubetydelig del av feriepengene dine, bør du passe på at du velger riktige terrassebord til ditt bruk.

  Her er vår guide til det viktigste du må tenke på for å få mest verdi igjen for pengene.

  Skal du bygge terrasse? Vi gir deg 5 tips før du går i gang.

  Hva har mest verdi for deg?

  Flere faktorer spiller inn når du skal finne terrassebord som er best egnet til akkurat din terrasse: Vær og vind, stil og livsstil og, ikke minst, hva betyr egentlig mest for deg? Er det å ha en terrasse som er enkel å vedlikeholde, en terrasse som tåler litt røff bruk eller en terrasse som er stilig og eksklusiv?

  Jeg vil ha minst mulig vedlikehold

  Noen koser seg med litt terrassevask og beising, mens andre vil helst bare slappe av i sola. Du bør derfor passe på at du velger terrassebord som passer ambisjonsnivået ditt.

  • Vedlikeholdsfrie terrassebord: Kompositt, Accoya, Kebony og termofuru (med unntak av behandlet termofuru som kan settes inn med termoolje en gang i året). Disse trenger kun vaskes ved behov.
  • Terrassebord som krever jevnlig vedlikehold: Impregnert terrassebord (2-3 års vedlikeholdsintervall), Møre Royal (3-6 års vedlikeholdsintervall).

  Hvordan vasker man en terrasse? Vi viser deg hvordan du går frem – trinn for trinn.

  Utstyret du trenger

  Jeg er opptatt av fargen

  Liker du grånet treverk eller foretrekker du en bestemt farge på terrassen din? Kanskje du til og med ønsker å endre fargen med jevne mellomrom? Det er uansett verdt å merke seg at sola alltid vil føre til at olje og beis tørker ut og at farge blekner – med mindre du velger kompositt.

  • Terrassebord som ikke endrer farge: Kompositt.
  • Terrassebord som gråner: Accoya, Kebony, ubehandlet termofuru.
  • Terrassebord du må beise eller olje: Møre Royal (hvert 3.-6. år), impregnert terrassebord (hvert 2. år), behandlet termofuru (én gang i året).

  Hvordan beskytte terrassebord med olje og beis? Les alt om vedlikehold av terrassen.

  Beskytt terrassebordet med riktig utstyr

  Jeg vil ha noe som tåler vær og vind

  Året er fullt av både solskinns- og regnværsdager. Noen hus har mer av det ene enn det andre. Tre er et levende materiale og endrer seg med været. Bor du på Vestlandet trenger du derfor kanskje terrassebord som tåler mye regn. En terrasse på fjellet vil kanskje ligge i lang tid under fuktig snø. Mye varme derimot, kan gjøre at terrassebordene bøyer seg eller får sprekker. Hvis tanken på dette gir deg høye skuldre, burde du kanskje velge et vedlikeholdsfritt alternativ.

  • Terrassebord som tåler mye regn og fukt: Kompositt, Accoya, Kebony, termofuru og Møre Royal.
  • Terrassebord som har lettere for å sprekke eller vri seg i sol og varme: Møre Royal og impregnert terrassebord.

  Jeg vil ha noe som ikke fliser

  En flis i stortåa kan legge en demper på en ellers nydelig solskinnsdag. Om du ønsker terrassebord med overflater som holder seg glatte i lang tid, er det verdt å gjøre seg kjent med listen under.

  • Terrassebord som ikke fliser: Kompositt.
  • Terrassebord som fliser minimalt: Accoya og Kebony.
  • Terrassebord som fliser lite: Termofuru.
  • Terrassebord som fliser mer: Møre Royal (kan flise litt om du bruker margbord, anbefales å sorteres bort disse ved legging) og impregnert terrassebord (kan flise litt rundt kvister).

  Visste du at Montér har prismatch på terrassebord? Det kan du lese mer om her.

  Hvilken terrasse passer livsstilen din?

  Hvordan du har tenkt til å bruke terrassen vil påvirke hva slags terrassebord du bør velge. For eksempel vil en småbarnsfamilie som skal ha platting i hagen kanskje ha andre prioriteringer enn et eldre ektepar som skal ha terrasse på hytta. Tenk derfor igjennom hvilken jobb terrassen din egentlig skal gjøre.

  Terrassen vil bli herjet litt med

  Har du småbarn som kaster hageredskaper rundt omkring, en ivrig hund med skarpe klør, eller liker du å flytte rundt på utemøblene? Da trenger du terrassebord som tåler røff bruk. Terrassebord i kompositt er da den soleklare vinneren. Her skal det mye til for å etterlate seg riper og merker!

  Terrassen må klare seg selv

  Er du eldre, har lite tid i hverdagen eller bare rett og slett er litt bedagelig anlagt, trenger du mest sannsynlig en terrasse som kan klare seg helt uten deg. Hvis du er på jakt etter en vedlikeholdsfri terrasse, bør du vurdere terrassebord som Accoya, Kebony, termofuru eller kompositt. En vedlikeholdsfri terrasse er også ypperlig til hytter og sommerhus, der den skal tåle vær og vind og kanskje stå i lange perioder uten tilsyn. 

  Terrassen skal se stilig ut

  Er tiden inne for å realisere den store terrassedrømmen og lage nabolagets stiligste uteplass? Accoya og Kebony terrassebord er like vakre som de er holdbare. Har du et litt strammere budsjett kan royalimpregnerte bord med riller være et pent og godt alternativ. Og hei, ingenting er vel så stilig som en terrasse med nedfelt jacuzzi? Da er det ekstra fint at terrassebord som Accoya og Kebony har råtegaranti, tåler flere tiår under vann og vil se like fine ut badesesong etter badesesong etter badesesong.

  Terrassen bør være mest mulig miljøvennlig

  For den miljøbevisste kan terrassebord av termofuru være et godt alternativ. Termofuru er kvalitetsfuru hentet fra norske og svenske skoger. Terrassebordene har vært igjennom en miljøvennlig varmebehandlingsprosess og er kun tilsatt varme og vanndamp. Prosessen gjør at de blir nærmest vedlikeholdsfrie, får økt råtebeskyttelse og holder seg pene i lang tid. Det holder å vaske dem én gang i året – gjerne på en regnværsdag!

  Terrassen skal bare være en terrasse

  Men husk. Du trenger ikke kjøpe deg til fant for å få en flott terrasse som kan gi årevis med uteglede. Mange håndverkere sverger selv til de rimelige trykkimpregnerte terrassebordene. De vil riktignok trenge litt ekstra kjærlighet og vedlikehold gjennom årene, men for mange er dette halve kosen med en terrasse. Ønsker du litt lengre vedlikeholdsintervaller, er royalimpregnerte terrassebord et mer holdbart, men fortsatt rimelig alternativ.

  Lyst til å lære mer? Se vår store oversikt over terrassebordenes ulike egenskaper.

  Verktøyet du trenger

  Fire spørsmål vi kommer til å stille deg når du skal velge terrassebord

  Ønsker du å beise hvert andre, tredje eller tiende år? Eller ønsker du ikke beise i det hele tatt? Dette vil ha stor påvirkning på hvilke terrassebord vi anbefaler.

  Ønsker du terrassebord med farge eller terrassebord som blir sølvgrå med tiden? Vil du ha glatt overflate, ru overflate eller kanskje overlate med riller.

  Ikke alle terrassebord finnes i alle lengder. Skal du bygge en stor terrasse og ønsker terrassebord som følger hele terrassens lengde uten skjøter, kan vi finne bord som finnes i riktig lengde. Dette kan spare deg for en overraskelse når du pakker opp og ikke minst en unødvendig retur.

  Standard avstand mellom bjelkelaget er 60 centimeter, og de fleste terrassebord er tilpasset dette. Ønsker du derimot å legge terrassebord i kompositt, anbefales en avstand på maks 40 centimeter.

  Vi har terrasseeksperter i alle byggevarehusene våre. Kom gjerne innom hvis du vil diskutere terrasseplanene dine med oss. Lykke til med sommerens prosjekt!