Slik vedlikeholder du terrassen

Hvordan skal de forskjellige terrassebordene vedlikeholdes? Les her om terrasse-vedlikehold inkludert bruk av olje og beis. Husk også at noen typer terrassebord kun bør vaskes godt. Royalimpregnert terrassebord er blant typene som ikke behøver å behandles så ofte, men som gjerne må vaskes regelmessig.

  Hvordan skal de forskjellige terrassebordene vedlikeholdes? Les her om terrasse-vedlikehold inkludert bruk av olje og beis. Husk også at noen typer terrassebord kun bør vaskes godt.
  Foto: Gjøco

  Årlig terrassevask er en del av vedlikeholdet

  ­– Terrassen bør få en god vask, minst én gang i året og aller helst om våren. Det er viktig å fjerne alger, smuss og svertesopp som har satt seg gjennom vinteren. Svertesopp gjør at treverket får en blå eller sort misfarging, og dette kan enkelt vaskes bort, sier Emil Heder.

  Alle terrasser, også vedlikeholdsfrie bør vaskes jevnlig. Når utesesongen starter bør du spyle den, og fjerne skitt og smuss før du setter ut hagemøblene.

  ­Vær imidlertid forsiktig med å ty til høytrykksspyleren.

  – Vær forsiktig med det. I så fall må du ha en egen terrassevask-innstilling på spyleren. Det er viktig at du ikke bruker for høyt trykk, ettersom det kan skade treverket. Bruk gjerne hageslangen. Så trenger du en mild husvask, for eksempel Opus Husvask som er vår egen merkevare. Sprut på vann og såpe, og skrubb gulvet med en kost. Til slutt skyller du godt med vann.

  Les mer: Se vår guide til skånsom vask av terrassen her

  Utstyret du trenger

  Beskytt terrassebordene med olje eller beis

  Hvis du har et terrassegulv av vanlig CU-impregnert treverk, altså det, bør det vedlikeholdes med noen års mellomrom - enten med olje eller beis.

  – Både olje og beis beskytter treverket. Hva du velger, avhenger blant annet av om du ønsker farge på treverket og hvor lenge det skal stå før neste behandling. Fremgangsmåten er ganske lik enten du skal olje eller beise, forklarer Heder. 

  Olje og beis uten farge vil ikke hindre at treverket ditt kan bli grått, slik mange ønsker.

  – Alt treverk vil uansett gråne hvis det blir stående lenge uten at du behandler det på nytt – men du kan bruke beis med farge hvis du ikke ønsker et grått uttrykk. Ut over det, har beis og olje samme funksjon: Det vedlikeholder og beskytter terrassen din, fastslår Heder.

  Utstyret du trenger

  Hvor ofte skal du behandle terrassebordene?

  - Noen terrassebord bør oljes eller beises jevnlig, og da snakker vi om de CU impregnerte terrassebordene i vårt utvalg, sier Heder. 

  - Andre terrassebord er det lenger vedlikholdsintervaller på. Møre Royal for eksempel, er garantert råtefrie i 50 år, og trenger ikke oljes før det har gått 6-10 år. Allikevel bør de vaskes hver sesong, slik at de skal holde seg lengst mulig.

  Beis og olje beskytter terrassen mot sopp, alger, fukt og lysnedbryting, og terrassen holder seg penere over tid. Beis beskytter ofte bedre enn olje, og anbefales på terrasser uten tak. 

  Her ser du vedlikeholdsintervallet per terrassebordtype:

  • Trykkimpregnert terrassebord (CU)
   De mest vanlige, grønne bordene som er i kobberimpregnert furu. De skal vedlikeholdes annet hvert år med beis eller olje.
  • Royalimpregnert terrassebord
   Bordene er impregnert og kokt under vakuum i Royalolje. De er motstandsdyktige mot krymping, svelling og sprekker. Trenger ikke olje/beis de første 6-10 årene.
  • Varmebehandlet terrassebord
   Varmebehandlet på ca. 1215 grader under vakuum. Trekker lite fuktighet og er lite utsatt for sprekker. Trenger ikke olje eller beis.
  • Kompositt terrassebord
   Laget av resirkulert materiale. Gir mye av den samme opplevelsen som treverk. Trenger ikke olje eller beis.

  Ønsker du at terrassen skal være mest mulig vedlikeholdsfri, eller synes du det er greit å olje eller beise annet hvert år? Dette er viktig å tenke gjennom før du velger hvilket materiale terrassebordene skal være i.

  Les mer: Her hjelper vi deg med valg av terrassebord. 

  ­– Alle typene bord må vaskes hver vår, men de har ulike egenskaper og ikke minst utseende. Royalimpregnerte og varmebehandlede terrassebord er dyrere i innkjøp, men du sparer kostnader til vedlikehold på sikt. Du kan også velge ulike fargenyanser og bredder av disse, opplyser Emil Heder og legger til :

  Vi har terrasseeksperter i alle byggevarehusene våre, så der får du all hjelp du trenger. Lykke til med sommerens prosjekt!