Guide: Gjør terrassen klar for sesongen

Du rekker fortsatt å skape en vakker oase på terrassen før sommersesongen. Her er tipsene som gjør terrassen ekstra hyggelig i år – samtidig som den skjermer mot regn, uvær og innsyn.

  Gjør terrassen klar for sommeren med SunGlaze terrassetak og skap en hyggelig sone der ute og inne forenes. Foto: Plastmo

  Om sommeren skal stua byttes ut med terrassen som selve hjertet i hjemmet ditt. Lange, lyse sommerdager (og kvelder!) nytes best når du har lagt ned litt innsats på forhånd. Følg denne lille guiden før du inviterer familie og venner til grilling:

  1. Vask terrassen

  En ren terrasse er en pen terrasse. Det er selvsagt fristende å sette ut møbler og grill straks snøen har smeltet, men du gjør lurt i å vaske terrassen først – og aller helst hvert år for å vedlikeholde terrassebordene best mulig.

  Du kan vaske i all slags vær, men helst ikke i sterk sol. Da vil såpeblandingen tørke på treverket før du rekker å skrubbe og skylle. Regnvær er perfekt vær for vask av terrasse: Regnet hjelper deg med å holde overflaten fuktig – og skyllingen går raskere.

  Slik gjør du det – trinn for trinn:

  • Fjern utemøbler, parasoller og alt som står på terrassen. Kost bort det som er løst som løv og pollen. Skrap bort eventuelt det som sitter fast.
   Spyl terrassen med hageslangen eller høytrykkspyler. Bruker du høytrykkspyler, still den på maksimalt 70-75 bar og hold en avstand på minimum 30 cm til gulvet. Da unngår du å flise opp treverket.
  • Fyll lavtrykksprøyten med såpeblandingen. Riktig blandingsforhold står på flasken. Påfør på såpeblandingen med sprøyten. Vask gjerne én del av gangen slik at du unngår at vaskemiddelet tørker. Start alltid innerst og vask utover så du unngår å vaske deg inn i et hjørne.
  • La blandingen virke i en halvtime, Skrubb terrassen med en kost eller børste med forlengerskaft og skyll grundig. Skummer det? Da må du fortsette å skylle litt til.

  Deretter gjentar du prosessen ved behov og lar terrassen tørke i minimum ett døgn før du beiser, oljer eller setter tilbake utemøblene. 

  Tips! Har du steinterrasse? Den krever mindre vedlikehold, men sjekk alltid for ugress mellom steinene og bruk rengjøringsmidler som ikke skader materialet.

  Utstyret du trenger for å lykkes med terrassevasken

  2. Beskytt terrassen mot vær, vind og naboer

  Den norske sommeren er dessverre ikke en garantist for sol og finvær, så både terrassen og utemøblene dine har godt av litt beskyttelse mot naturen. Derfor:

  • Påfør en værbestandig finish som treolje, beis eller lakk for å beskytte treverket mot UV-stråler og fuktighet.
  • Hva med en form for overdekning over terrassen for å beskytte mot regn og direkte sollys? Du kan snekre selv, velge et ferdig terrassetak eller en mer fleksibel løsning som markiser eller seil.
  • Dekk til utemøbler med vanntette trekk under dårlig vær. Vurder også å investere i en romslig putekasse for å beskytte puter og mindre møbler mot vær og vind.

  Så var det naboen da! Det er greit å slippe nysgjerrige blikk når du soler deg eller arrangerer et festlig lag med gode venner. Høye, frodige planter er naturlig skjermingsalternativ, men aller best er det om du snekrer en stilig levegg som matcher huset ditt. Her er to oppskrifter på hvordan du kan bygge en levegg fra bunnen av!

  Tips! Ønsker du å nyte utsikten fra terrassen med et moderne, stilfullt, solid og trygt glassrekkverk? Sjekk ut Opus glassrekkverk – høy kvalitet til overkommelig pris!

  Terrassetak og andre produkter for skjerming av terrassen

  3. Skap en herlig atmosfære

  Nå er den kjedelige delen av jobben utført, og det er på tide å sette prikken over i-en! For å skape en lun og god atmosfære på terrassen er det viktig å tenke både praktisk og estetisk.

  Først og fremst må det være nok sitteplasser – samtidig som det skal være enkelt å bevege seg rundt dem. Velg derfor møbler som matcher formen og størrelsen på terrassen din: Sofaer og loungesett kan være en god løsning for deg med mye plass, mens et sjarmerende cafésett passer perfekt på mindre terrasser. Hos din nærmeste Montér-forhandler finner du heldigvis begge deler. 

  Tips! Ønsker du å forvandle hagen din med et dekorativt og vedlikeholdsfritt element? Sjekk utvalget av dekorstein i ulike former og farger – og se hvordan du legger det på egenhånd!

  Sørg deretter for å gi terrassen din personlighet og sjarm med farger og interiørelementer. Lyslenker og lykter er helt gull for å sette stemningen på sene sommerkvelder – og med en solid terrassevarmer kan dere holde det gående til langt ut i de små timer.  Myke puter, fargerike utetepper og store plantekasser eller krukker er også med på å løfte uteområdet ditt. Husk bare å velge planter som tåler klimaet der du bor!

  Tips! Har du bålpanne på terrassen? Dette må du huske på!

  Utvalgte hagemøbler