Bygge ny terrasse eller platting? Lær hvordan steg for steg

Ønsker du å bygge en ny terrasse eller platting direkte på bakken eller høyere? Her får du hjelp helt fra planlegging og oppmåling til materialvalg inkludert beskrivelse av hvordan du bygger selv. Også rekkverk, trapp og annet som hører til plattinger og terrassser er beskrevet. Du finner steg for steg-fremgangsmåte både i video og nedlastbare dokumenter (PDF).

Hvordan bygger jeg terrasse?

I filmene under får du svar på dette spørsmålet Vi har delt inn byggingen i fem deler, slik at du enkelt kan se hva du bør gjøre. De første tre delene viser hvordan du legger fundamentet og selve plattingen. Del 4 viser hvordan du monterer rekkverk til terrassen, og Del 5 viser hvordan du setter opp trapp.

Vi har også laget PDF-er av stegene som du kan ha ved siden av deg når du bygger:

Steg 1 – Planlegging og oppmåling (PDF)
Steg 2 – Hvordan legge bærebjelker og terrassebjelker (PDF)
Steg 3 – Montering av terrassebord (PDF)
Steg 4 – Montering av rekkverk (PDF)
Steg 5 – Montering av trapp (PDF)

Det kommer også en tid etter at terrassen er ferdig – en tid for vedlikehold! Også det kan du lese lengre nede. Hvilken type materialer som du velger til terrassen har betydning både for type vedlikehold og hvor ofte du må gjøre det. 

Trenger du hjelp til byggingen?

Montér Byggeservice står klare til å hjelpe deg i mål med dine prosjekter. Trenger du litt veiledning fra en kyndig fagperson, vil ha hjelp til for eksempel materialberegningen eller til å velge riktig materialer? Ta kontakt, så finner vi gode løsninger sammen!

Ønsker du hjelp til å bygge en terrasse, eller til å bygge den ut? Vi kan sette deg i kontakt med dyktige håndverkere!

Vedlikehold terrassen riktig, så varer den lenger!

Beis og olje beskytter terrassen din mot sopp, alger, fukt og lysnedbryting. Overflatebehandling på terrassebordene gjør altså at terrassen kan holde seg penere over lenger tid. Vi deler inn terrassebord i tre typer:

  • Impregnert
  • Minimalt vedlikehold
  • Vedlikeholdsfritt

Impregnert

Hvor ofte og hvor mye vedlikehold verandaen din din trenger, avgjøres av typen terrassebord som er brukt. Noen terrasser bør oljes eller beises jevnlig, da snakker vi om de CU impregnerte terrassebordene. Dette er ofte det billigste alternativet.

Minimalt vedlikehold

Med andre typer terrassebord kan det gå lenger tid mellom overflatebehandlingene. Et eksempel er Møre Royal Strix; garantert råtefrie i 50 år, og trenger ikke å oljes før det har gått 7 år. Merk at gulvet bør likevel vaskes hver sesong, for at det skal holde seg lengst mulig.

Vedlikeholdsfritt

Til sist har vi det vi kaller vedlikeholdsfrie terrassebord, som er garantert å vare i 30 år selv uten overflatebehandling. Husk at selv om vedlikeholdsfrie terrasser ikke trenger å overflatebehandles, må de vaskes hver sesong.

Tips: Beis beskytter ofte bedre enn olje, og anbefales derfor på terrasser uten tak. 

Terrassebord i alle prisklasser

Byggeregler for terrasse

Bygging av ny terrasse kan være unntatt fra søknadsplikten, avhengig av blant annet størrelsen på den. Du bør derfor sjekke hvilke regler som gjelder, før du setter i gang byggingen.

Dersom det planlagte terrassegulvet ikke blir høyere enn 50 cm fra bakken (skal det bygges i en skråning, er det gjennomsnittshøyden som gjelder), er det i utgangspunktet heller ikke søknadspliktig. Merk at kommunen din kan ha satt lokale bestemmelser, så sjekk dersom du er usikker.

Skal du bygge terrasse som blir 50 cm eller mer over bakken (igjen – skal det bygges i en skråning, er det gjennomsnittshøyden som gjelder), er tiltaket søknadspliktig. Husk at det også er pålagt med rekkverk med denne høyden. Innholdet i en slik byggesøknad vil variere noe, men et grovt oppsett vil se slik ut (gjelder for terrasser opp til 70m²):

  • Følgebrev til kommunen
  • Søknad om tillatelse til tiltak
  • Opplysninger gitt i nabovarsel
  • Situasjonskart
  • Plantegninger og estetisk redegjørelse

Husk at det er forskjell på terrasse, veranda, altan, balkong og platting, så sørg for at du bruker riktig ord og begreper når du søker om byggetillatelse. Ønsker du hjelp til byggesøknaden? Montér Byggeservice kan bistå!

Montér prismatcher terrassebord

Montér prismatcher trykkimpregnerte terrassebord kl. 1 og kl. 2. Det betyr at du alltid får like lav, eller lavere pris, på trykkimpregnerte terrassebord når du handler hos oss.

Prismatchen gjelder på trykkimpregnerte terrassebord du får kjøpt hos Montér, og vi matcher alle identiske varer om det fremlegges bevis på at trykkimpregnerte terrassebord er billigere hos en konkurrent. Finn ut mer om prismatch her.

Vi prismatcher terrassebord!