Smakfulle oppskrifter gitt av verdens beste kokk!

Mesterkokken Ørjan Johannesen er vinner av blant annet Bocuse d'Or og Årets kokk. Ønsker du å lage noe smakfullt og imponerende til gjestene dine, bør definitivt noen av Ørjan sine oppskrifter stå på menyen.

Vi er stolte av at verdens beste kokk har valgt sitt kjøkken fra vår leverandør AUBO. Gjør som Ørjan, og føl deg trygg i ditt valg av kjøkken du også.

"Mitt første møte med Aubo var gjennom Pinterest. Min kone og jeg har gjennom de siste to årene laget oss moodboards for våre drømmer og tanker om huset. Aubo dukket tidlig opp der som et nytt bekjentskap, med et uttrykk som vi lette etter. Vi ønsket oss et nordisk kjøkken og Danmark har alltid vært et foregangsland på design. Vårt kjøkken skal være praktisk, sosialt og så klart visuelt. Huset har et klart moderne uttrykk, og kjøkkenet vil falle inn i den ånden med rene linjer. En god arbeidsflate som er enkel å holde rent og med integrerte hvitevarer som gir en perfekt finish er også viktig. Dette ser jeg at Aubo kan hjelpe oss med." - Ørjan Johannesen

Ønsker du inspirasjon til ditt nye kjøkken? Se vårt utvalg av kjøkken fra AUBO og bli inspirert!

Vil du prøve noen av Ørjans oppskrifter? 

Biff Satay med peanøtter

Streetfood fra Thailand er kjapt og tøft. Fra de mange gatebodene selger folk små retter på pinne som sender deg på en reise i sterke og søte smaker.

Jeg er ikke sen om å bestille i hvert fall fem spyd. Så tar jeg med minnene hjem og gjenskaper dem ved min egen kjøkkenbenk. Sausen og kjøttet i denne retten kler en mild salat med vårløk og masse hakkede peanøtter.

Har du dårlig tid? Det som tar lengst tid er å bløtlegge pinnene.

4 personer

  • 600 g entrecôte
  • 20 bløtlagte trepinner
  • 1 ss red curry paste
  • 4 ss solsikkeolje
  • Salt
  • Pepper

Peanøttsaus:

  • 1 sjalottløk skåret i skiver
  • ½ rød chili skåret i skiver
  • 1 liten fersk ingefær skåret i skiver
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ dl solsikkeolje
  • 2 ss peanøttsmør
  • 1 dl usøtet kokoskrem
  • 1 kvast koriander
  • 4 ss soyasaus
  • limesaft
  • salt
  • 3 ss hakkede salte peanøtter

Topping:

  • 2 stk finsnittet vårløk
  • En god kvast koriander

Fremgangsmåte:

Skjær kjøttet i tynne skiver. Bland sammen curry paste og olje. Tre kjøttet på fuktige pinner. Pensle kjøttet med currysausen. Krydre med salt og pepper. Grill eller stek kjøttet på høy temperatur til kjøttet får god skorpe på utsiden. Om du vil at kjøttet skal ha rosa kjerne, grill det til 58 grader.

Peanøttsaus:

Fres løk, chili, ingefær og hvitløk på middels varme i solsikkeolje til løken er myk. Pass på så ikke hvitløken brenner seg. Tilsett peanøttsmør og kokoskrem. Rør godt. La sausen småkoke i to minutter. Ha alt i en blender sammen koriander og soyasaus.

Smak til med litt presset limesaft og salt. Juster med mer kokoskrem og vann etter smak. Strø over hakkede peanøtter før servering. Smak til med salt.

Legg finsnittet vårløk og koriander på siden.

 

Bakt hummer med sitronhollandaise

Det er ikke mange ingrediensene som skal til for å lage matfest for kjæresten din. Du trenger bare en hummer, et par skjeer fet saus og litt sitron. Og så er det bare å nyte måltidet, gjerne med en god riesling.

 

4 personer

  • 2 rå hummere á 500 g
  • 50 g smør
  • 1 sitron
  • 2 ss finsnittet gressløk
  • Salt
  • Kvernet sort pepper

Sitronhollandaise:

  • 250 g meierismør
  • 2 eggeplommer
  • Saft og skall av en ½ sitron
  • 4 ss fløte
  • Salt

Fremgangsmåte:

Del hummerene i to. Fjern paven som sitter fremst i hodet og strengen midt under halen.

 Legg godt med smør på hummeren og krydre med salt og pepper. Legg hummeren på et stekebrett og bak den i varmluft på 190 grader i 5–6 minutter. Riv sitronskall over hummeren når den er tatt ut av ovnen. Topp med gressløk.

Sitronhollandaise:

Det er enkelt å lage hollandaise. Klarne smøret ved å smelte det i en kjele. Da vil salt og melkestoffer i smøret synke til bunns og det klarnede smøret ligger igjen på toppen, det er det vi skal bruke. Visp sammen eggeplommene, sitronsaft og fløte i et vannbad med temperatur på 50-60 grader. Spe inn det klaret smør i en tynn stråle. Juster med en spiseskje vann om sausen blir for tykk. Smak til med salt og eventuelt mer sitronsaft.

 Legg en god skje saus over hummeren og server.

TIPS:

Kjøp helst hummer i oktober når butikkene får inn norsk hummer. Kiloprisen er stiv, så sørg for å få mest ut av pengene gjennom å koke suppe på skallene dagen etterpå.

 

Grillet piggvar med middelhavssalat

På øya Korsika, mellom Italia og Frankrike, serverer de grillet flatfisk sammen
med sprø, solmodne grønnsaker. Det er optimal sommermat. Vil du heve denne retten ytterligere, kan du servere middelhavssalaten med noen salte skiver ansjos.

 

4 personer

  • 800 g piggvarfilet uten skinn
  • Salt
  • Grovkvernet svart pepper
  • 1 ss olivenolje

Middelhavssalat:

  • 12 søte cherrytomater delt i to
  • 8 hermetiske artisjokker delt i fire
  • 16 grønne oliven uten stein
  • 8 piquillos (grillede spanske paprika)
  • 100 g aspargesbønner

Dressing:

  • 1 finkuttet sjalottløk
  • 1 ss sennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • ½ ts sukker
  • 1 eggeplomme
  • 1 dl solsikkeolje
  • Salt
  • Pepper

Topping:

  • 1 sitron
  • frisk basilikum

Fremgangsmåte:

Krydre piggvarfiletene med salt, pepper og hell på en spiseskje olje.

Middelhavssalat:

Bland sammen tomat, artisjokk, oliven og piquillos i en bolle. Forvell aspargesbønnene i cirka 2–3 minutter, eller til de er møre. Bland dem inn med de andre grønnsakene.

Dressing:

Bland finkuttet sjalottløk, sennep, eddik, sukker og eggeplomme i en bolle. Spe med solsikkeolje. Pisk det sammen og smak til salt og pepper. Vend dressingen inn i salaten og topp med ferske basilikumblader.

Grill fisken på høy temperatur i en grillpanne eller i en grill med fettsiden ned i cirka 7–8 minutter. Du kan også grille den hurtig på høy temperatur slik at den får skorpe og så steke den videre i ovn på 180 grader i 7-8 minutter.

Når fisken er ferdiggrillet, river du litt sitronskall over. Press saften av en halv sitron over filetene før servering.

Se hvordan en mesterkokk har det hjemme på kjøkkenet! Vi har tatt en titt hjemme hos mesterkokk Ørjan Johannessen.