Husk arbeidstrekanten på kjøkkenet

Uansett hvilket kjøkkenoppsett du velger er det viktig tenke praktisk. Tenk derfor på arbeidstrekanten når du planlegger kjøkkenet ditt.

Arbeidssoner på et hvitt kjøkken fra aubo
Plasser kokesonen ved rengjøringssonen, da følger du arbeidstrekanten.

 

Hvor på kjøkkenet vi tilbringer mest tid er viktig å ta med i betraktningen når et nytt kjøkken skal planlegges. Følger du arbeidstrekanten bør kokesonen, rengjøringssonen og kjøleskapet plasseres i en trekant. Da oppnår du best mulig arbeidsflyt– og får mest mulig glede ut av matlagingen.

Kjøkkenet er delt opp i soner – hvilke?

Tilberedningssonen

Benkeplass er nødvendig på et hvert kjøkken. Men hvor mye? Tilberedningssonen er der du hakker, baker og trakter. Tenk på hvor mye benkeplass du kommer til å trenge.

Matsonen

Både fersk- kjøl- og tørrvarer skal oppbevares, og dette er matsonen til. Matsonen bør innrettes slik at du får best mulig oversikt, både i skap og skuff, samt kjøleskap og fryser. Under planleggingen av kjøkkenet er det derfor lurt å tenke på antall medlemmer i husstanden, som bestemmer hvor mye plass du trenger i matsonen.

Oppbevaringssonen

Brødrister, kjøkkenmaskin, kjeler og panner. Kjøkkenet skal ha plass til det du trenger – uansett antall og størrelse på redskapene. Plasser de du ikke bruker så ofte lengst bak, og flytt hverdagsredskapene dine lengst frem.

Koke- og komfyrsonen

Ofte er tilberedningssonen og koke- og komfyrsonen i bruk samtidig. Da er det praktisk å plassere disse i nærheten av hverandre, for å unngå å gå unødvendig mange ganger frem og tilbake.

Ikke glem rengjøringssonen

Vask, avfallssystem og oppvaskmaskin bør plasseres i nærheten av hverandre. Som regel bruker du denne sonen ofte under matlagingen – særlig hvis du er opptatt av å rydde underveis. Uansett er det praktisk å samle alt av rengjøring, slik at du for eksempel enkelt kan flytte noe skittent fra vask til oppvaskmaskin.

Hvordan fungerer arbeidstrekanten?

Siden vi bruker mest tid ved kokesonen, rengjøringssonen og kjøleskapet, bør disse tre plasseres i en trekant. Da jobber du mest mulig effektivt på kjøkkenet! Ta i bruk arbeidstrekanten når du planlegger, så får du et resultat som ikke bare er pent, men også mest mulig praktisk for deg og dine kjøkkenvaner.

Hvordan bør du plassere din arbeidstrekant? Våre kjøkkenkonsulenter hjelper deg med det du måtte trenge. Book et kostnadsfritt kjøkkenmøte!