3 gode grunner til å bevare og fornye gulvet

Oppdag potensialet i det gamle gulvet ditt, og finn inspirasjonen til å bevare og fornye det du allerede har. Vi gir deg 3 gode grunner til å bevare og fornye gulvet ditt.

fornye_gulvet-med-et-strok-maling
Forny gulvet ved å gi det noen strøk gulvmaling. Ved å velge gulv og listverk i samme farge vil rommet oppleves større enn det er.

3 gode grunner til å fornye og bevare gulvet ditt, fremfor å legge helt nytt

1. Du velger langsiktig og bærekraftig

Visste du at det tar omtrent 80 år før et furutre kan bli gulvplank? Og 130 år før et eiketre kan brukes til parkett? Så når du velger å fornye det gamle gulvet ditt i stedet for å bytte det ut med nytt, så sparer du naturen vår.

Bærekraftige løsninger har aldri vært viktigere enn det er nå, så når du velger å bevare, og ikke kaste det gamle gulvet, gjør du noe viktig og riktig.

2. Du får satt ditt personlige preg på gulvet

Nytt gulv kan være veldig fint, men gammelt kan være enda finere. Mange er ikke klar over hvilket potensial som befinner seg i de gamle gulvplankene.

Med små og relativt enkle grep som å relakkere eller male, kan du forvandle det slitne underlaget til noe sjelfullt og helt spesielt. Hvis alternativet er å ta opp det gamle, kjøpe inn og legge nytt, så kan det være mye tid og penger spart med denne løsningen.

3. Du får en helt annen kvalitet å gå på

For mange er det det estetiske som trigger ønsket om nytt gulv. Det kan for eksempel være at fargen har gulnet, eller at glansen er svekket. Men vel så viktig er gulvets motstand til slitasje og fukt.

Hva gulvet ditt er laget av og hvilket rom det skal brukes i, setter ulike krav til bruksegenskapene. Hvis du velger riktig produkt og utfører overflatebehandlingen på en skikkelig måte, vil du ikke bare vite at kvaliteten er hevet, du vil også høre det i lyden når sålene treffer gulvflaten, og sist men ikke minst, vil du se at hele rommet fremstår i en annen prakt.

Synlig forvandling ved å slipe ned og olje gulvet

Gulvsliping kan gjøre om et slitent, utdatert gulv til et fresht og moderne et. Noen kan kanskje vegre seg for den støvete jobben, men vi kan love at det er verdt det. I de fleste tilfeller vil du dessuten komme bedre ut av det prismessig, enn ved å legge helt nytt.

Nedenfor ser du et eksempel på et gammelt og gulnet furugulv, som ble forvandlet til en lun, naturnær og langt bedre utgave av seg selv.

gulv malt før og etter jobben er gjort
Før og etter: Gulvet er oljet med TreStjerner Gulvolje 2047 Ibenholt, og etterbehandlet med TreStjerner Gulvmatt. Foto: Erik Hannemann

Løft rommet ved å male trappen

Trappen knytter husets etasjer sammen, og blir ofte utsatt for mye slitasje. Å male den kan være et genialt grep for å fornye hjemmet, som du kan klare helt selv, og som kan gjøres på bare et par dager.

Nedenfor ser du et eksempel på en eldre furutrapp som på bare noen få dager ble et iøynefallende og stilrent midtpunkt i hjemmet.

trapp som er malt med trestjerner gulvmaling
Før og etter: Trappen er malt med TreStjerner Gulvmaling Matt 992 Lava. Foto: Erik Hannemann

Mal flisene og oppgrader ildstedet

Har du fliser av den utdaterte, triste typen, kan maling være løsningen. Å male fliser er ikke bare effektfullt, det er sannsynligvis også den enkleste og mest budsjettvennlige måten å fornye flaten på.

Bruker du TreSjerner, velger du blant de samme fargenyansene som finnes i gulvamling, enten du vil ha en blank, halvblank eller helt matt finish. Nedenfor ser du et eksempel på hvordan en gammel, traust peis ble forvandlet til et sjarmerende, tidsriktig ildsted.

malt peis vist før og etter jobben er gjort
Før og etter: På flisene er det brukt TreStjerner Gulvmaling 992 Lava. Foto: Erik Hannemann

Velg riktig overflatebehandling

Gjennom testing og utvikling over mange år, har Trestjerner kommet med en slitestyrke-indeks som hjelper deg å velge riktig produkt til riktig type gulv. Produktene er merket med tall fra 1-10, der 1 har minimalt med slitestyrke (ment for gulv med lite belastning) og 10 har maksimalt med slitestyrke (ment for gulv med høy belastning).

Slitestyrke index Bruksområde
8-10 Høy slitestyrke Høy belastning, særlig egnet for garasje, lager og industribygg
4-7 Medium slitestyrke Normal belastning, godt egnet for alle rom i hjemmet, små kontorlokaler hvor du bruker sko
1-3 Lav slitestyrke Lav belastning, best egnet for stue- og soverom hvor du kun bruker sokker