BOEN: Gulvtrender 2024

Mørkere treverk, jordfarger og en kombinasjon av ulike stiler vil prege norske hjem i årene som kommer. Vi har tatt en prat om gulv og interiørtrender med Evelyn Schedelberger hos parkettprodusenten Boen AS.

  Lys stue med gulv fra BOEN.
  Velg et lyst gulv fra BOEN, eksemepelvis akkurat dette i Eik Andante hvit, Live Natural olje. Foto: Anne Marthe Widvey for BOEN

  Boen AS har gitt nordmenn gulv å gå på siden 1641, og er i dag en av Europas største og mest moderne parkettprodusenter – mye takket være evnen til å holde seg relevante og synlige i en raskt skiftende interiørverden. Akkurat nå handler det om å tydeliggjøre fordelene ved å bruke ekte tre og å avkrefte noen myter som sirkulerer. Vi er dedikerte til å formidle den autentiske kvaliteten, holdbarhet og sunnhet som ekte tre bringer med seg, forteller markedssjef Evelyn Schedelberger.

  – Vi lever mye av livene våre digitalt i dag, og mange kjenner nok et savn etter det ekte og taktile. Der kommer tregulvet inn. Det er trygt, koselig og skaper ro og velvære i hjemmet. Vi kan aldri få nok treverk, mener hun.

  – Samtidig er det viktig med ting som varer. Bruk og kast hører fortiden til.

  Varme jordfarger og mørkt treverk

  Etter noen år med lyst tre, er det mørkere toner i horisonten, forteller Schedelberger.

  – Vi ser et skifte mot naturlige toner, varme jordfarger og også mørkere treverk, samtidig som det er lov å blande ulike nyanser og tresorter. Det samme gjelder bruk av farger ellers i interiøret. Helt hvitt er ut, i stedet er det jordfarger som gjelder – og kanskje sjokoladebrunt for de mer vågale.

  Hun oppmuntrer til å la seg inspirere av ulike trender og stiler.

  – Bland gjerne bestemors arvegods med nye møbler, og ikke vær redd for at det oppleves litt «rotete» sammenlignet med det som var typisk for den nordiske stilen tidligere. Hjemmet ditt skal ikke se ut som det er hentet fra en katalog, men gjenspeile menneskene som bor der!

  – Gulv med mønster er også med på å bryte opp eller forsterke stilen din. Det er ingenting i veien for å kombinere fiskebeinsparkett med betong eller moderne møbler, tipser hun.

  halvetasje med gulv og lister i lik finish
  Her ser du gulvet Eik Fresh White, Live Pure lakk. Skap helhet med matchende fotlister og trappeneser. Foto: BOEN

  – Ingenting slår ekte tre

  Valg av farger, tapet, møbler og gulv: Til syvende og siste handler det om å skape et hjem du selv trives i, forteller Evelyn Schedelberger. 

  – I så måte er gulvet helt avgjørende, sier hun, og bruker typiske norske omsorgsboliger som et eksempel på hvordan det ikke skal gjøres.

  – Det hjelper ikke uansett hvor mange planter du setter inn eller bilder du henger opp. Med et grått gulv av gummi blir det ikke koselig uansett. Du vil uansett føle at du befinner deg på et sykehus, mener hun.

  Med et tregulv ville saken ha vært en helt annen.

  – Det er mange grunner til at tregulv skaper trivsel. Tre lukter godt, kjennes godt og er varmere enn andre materialer. Dette gjør at vi føler oss trygge. Samtidig er det bra for inneklimaet og et trygt valg for allergikere, sier hun og avslutter med å slå et slag for ekte treverk:

  – 95 prosent av gulv som ser ut som tre, er ikke ekte tre – noe som er veldig synd. Prisforskjellen er nemlig ikke så stor lenger, og du må huske at tregulv gjerne holder tre-fire ganger så lenge som annet belegg. Dessuten kan det vedlikeholdes og gjenvinnes i det uendelige.

   

  Utvalgte gulv fra BOEN

  Valg av gulv: Ekspertens beste tips

  Går du med planer om å pusse opp – og drømmer om et flunkende nytt gulv i 2024? Her er Evelyns beste tips:

  • Hent naturen inn. Velg ekte tre for å skape en naturlig og varm følelse i hjemmet. Parkett er et godt og sunt valg, da det er ekte tregulv med et toppsjikt på minst 2,5 mm som kan friskes opp eller slipes ned og re-designes ved behov.
  • Tenk langsiktig. Parkettgulv kan vare opptil femti år eller mer, og det finnes eksempler på parkett som har blitt brukt gjennom flere generasjoner.
  • Pris og variasjon. Utforsk ulike typer parkett. Smalere planker eller gulv med fas kan gi rommet en mer naturlig følelse til en lavere pris. Vurder gulv med mer kvist og liv for en rimeligere, men likevel tiltalende løsning. Blanding av ulike typer, som 3-stavs gulv på soverommet og plankegulv på stua, kan også være et kostnadseffektivt valg.
  • Bærekraft. Sjekk om gulvet er svanemerket eller har andre økolabels for å sikre et miljøvennlig valg.
  • Vedlikehold. Ekte tregulv krever enkelt vedlikehold. Regelmessig støvsuging, oljing og lakkering holder gulvet vakkert over tid.
  • Fargevalg og samspill. Velg gulvet før du velger veggfarge. Ta med gulvprøver hjem og vurder dem mot veggfargen i ulike belysninger. Husk at tregulv er et naturlig materiale med variasjon i utseende.
  • Husk at ingen tregulv er like. Vurder å bruke digitale verktøy for å visualisere hvordan ulike gulvvalg vil se ut i ditt hjem. Ta bilde og «prøvelegg» ditt drømmegulv
  • Romfølelse og utforming. Tenk over hele rommets utforming, inkludert vindusplassering og ønsket atmosfære. Vurder å lage et moodboard for å planlegge interiøret.
  • Profesjonell installasjon. Bruk gjerne en profesjonell for å sikre at gulvet legges riktig, spesielt for å håndtere ujevnheter i undergulvet.
  • Lydisolering. Vurder behovet for lydisolering, spesielt i fleretasjes boliger.
   Visuelle effekter. Brede plank fremhever perspektiv og gjør at rommet virker større. 3-stavs gulv er mer livlig og passer godt i et moderne interiør.
  • Fotlister og trapp. Velg fotlister i samme materiale eller farge som gulvet for et helhetlig og gjennomført utseende. Sørg også for en sømløs overgang fra trapp til gulv.

  Utvalgte gulv fra BOEN