Hvordan legge fiskebensparkett?

Et gulv lagt i fiskebensforbandt gir rommet det lille ekstra. Ikke er det så vanskelig å legge, heller.

  Forny og gi rommet liv med et flott fiskebensgulv. Foto: Boen
  Forny og gi rommet liv med et flott fiskebensgulv. Foto: Boen

  Et gulv lagt i fiskebensformasjon gir rommet det lille ekstra. Ikke er det så vanskelig å legge, heller.

  Et gulv av parkett eller laminat lagt i fiskebensmønster gir rommet et spennende uttrykk. Men hvordan legger du gulvet i fiskebensforbandt? Det enkle svaret er at dette kan kjøpes som klikksystem. Dette systemet trenger ikke limes når gulvet legges.

  Fiskebein er et mønster, på fagspråket såkalt «forbandt», der stavene legges 90 grader mot hverandre. Rektanglene danner et repeterende mønster. Både laminat og parkett kan legges i fiskeben. Den klassiske fiskebensparketten kjenner vi fra England og Frankrike allerede fra 1500-tallet.

  Klikk-system i fiskeben for parkett

  Det klassiske, smale fiskebensmønsteret er krevende å legge da det må limes ned. De fleste ringer håndverkeren når denne type gulv skal legges. Nå finnes imidlertid vakre fiskebensgulv med klikk-låsesystem. Da trenger du ikke bruke lim eller andre festemidler. Et klikk-system i fiskebensforbandt reduserer tidsbruk og arbeidsmengde. Hele gulvet kan legges i én arbeidsøkt.

  Klassisk fiskebensparkett må hellimes til undergulv og første rad må tørke før du kan fortsette. Dersom du allikevel ønsker å lime ned fiskeben-klikk, er det fullt mulig.

  Løfter rommet

  – Fiskeben er absolutt å se i trendbildet fortsatt. Nå gjerne i ulike dimensjoner for å kunne passe inn i både den klassiske og moderne stilen, forteller interiørdesigner Lene Marie Weum Knudsen fra IntoDesign.  

  – Et gulv lagt i fiskeben løfter rommet, tilfører et spennende element og gir et helt annet inntrykk enn hva vanlig lagt parkett eller laminat gjør. Fiskeben er ikke lenger kun forbeholdt luksuriøse hjem, vi ser mer og mer av dette i moderne boliger, samt også i det offentlige. Det tilfører noe ekstra til et hjem og det er fantastisk fint å se på, sier interiørdesigner Lene Marie Weum Knudsen fra IntoDesign.  

  Dette er verktøyet du trenger for å legge fiskebensklikk:

  • Slagkloss
  • Stikksag
  • Gjæringssag
  • Blyant
  • Linjal
  • Rettholdt (2 m)
  • Avstandskloss
  • Demonteringsverktøy

  Utstyret du trenger

  To typer bord i fiskebensgulv

  Den største forskjellen på å hvordan legge fiskebenklikk og vanlig laminat, er at du jobber med to typer bord; A-plank og B-plank. Leggingen starter i midten av rommet med en trekant-form. Gulvet monteres flytende med klikk, som må avsluttes med ekspansjon og list i døråpning. Husk at et flytende gulv ikke må låses under faste installasjoner, som kjøkken og kjøkkenøy. Da vil gulvet miste bevegeligheten.

  Slik legger du fiskebensgulv med klikk

  For detaljert beskrivelse av hvordan du legger fiskebensgulv med klikk, se disse to instruksjonsvideoene fra Boen.

  Viktig informasjon før du bestiller gulv

  Boen fiskebeinklikk av parkett leveres kun i hele pakker og det må bestilles både A- og B-staver.

  A-pakker = 0,95 m2 B-pakke = 0,95 m2, du må kjøpe A+B pakker.

  Produktene du trenger for å legge fiskebensgulv