BJELIN: Gulvtrender 2024

Når du skal velge nytt gulv til hjemmet ditt, er det mer enn bare farge, stil og trender som spiller inn. Vi har tatt en prat med Emanuel Lidberg, sjefsdesigner hos den svenske gulvprodusenten Bjelin, om hva som virkelig teller.

  Velg et herdet tregulv med en naturlig fargetone og fin struktur. Modellen du ser på bildet er Larvik XXL powder white. Foto: Bjelin Sweden AB, 2024.

  Dagens interiørtrender, egne preferanser, miljøansvar, pris og holdbarhet. Det er mange faktorer å ta hensyn til når du skal velge et gulv som ikke bare ser bra ut, men som også forbedrer hjemmet ditt på lang sikt. 

  – Det aller viktigste er at du finner et gulv som du selv kan tenke deg å leve med de neste tiårene, ikke å velge akkurat det gulvet som trender på Instagram til enhver tid, sier Emanuel Lidberg, sjefsdesigner hos den svenske gulvprodusenten Bjelin.

  Bjelin er kjent for sin innovative tilnærming til gulvproduksjon, der fokus på ressurseffektivitet og miljøvennlige praksiser står sentralt.

  – Vi forsøker å produsere tidløse og holdbare gulv som ikke bare reflekterer dagens livsstiler, men som også fyller fremtidens behov, forklarer Lidberg.

  Utvalgte gulv fra Bjelin

  Forstå dagens interiørtrender

  Interiørtrender påvirkes sterkt av hvordan vi lever livene våre. Med en verden i stadig endring, preget av pandemier, kriger og miljøutfordringer, har mange av oss vendt oss mot tryggere, mer autentiske valg, mener Emanuel Lidberg.

  – Under koronaen, for eksempel, var vi mye hjemme og tok inn flere materialer for å skape varme og innbydende hjemmemiljøer – et markant skifte fra den minimalistiske trenden som dominerte tidligere. Gulvvalg spiller en stor rolle i denne trenden, med en økende etterspørsel etter naturlige materialer og design som føles både moderne og tidløse.

  – Dette er også bra med tanke på miljøet, som vi vet er viktig for dagens forbrukere. Ved å velge gulv fra produsenter som prioriterer bærekraftige praksiser, investerer du ikke bare i hjemmet ditt – men også i planeten. Det beste gulvet er det som allerede er lagt, så målet er at gulvene våre skal vare lengst mulig, sier Lidberg.

  Legg samme gulv i hele huset og få et helhetlig og harmonisk uttrykk. Her er det det lakkerte gulvet Larvik XXL powder white som er lagt i stue og kjøkken. Foto: Bjelin Sweden AB, 2024.

  – Det handler om den autentiske følelsen

  Bjelin sitt fokus på autentisitet resonnerer godt med moderne forbrukere, mener Emanuel Lidberg.

  – Vi mennesker assosierer automatisk ekte tre med noe positivt, og det er ikke tilfeldig at «kalde industrier» som bilbransjen og elektronikkbransjen bruker tre i interiør og tilbehør for å gjøre produktene sine «varmere», sier han.

  Når han designer og utvikler nye gulv prøver han å løfte fram de naturlige materialene.

  – Det skal kjennes ut og lukte som tre. Husk at i Skandinavia så går vi rundt i sokkelesten, så den taktile opplevelsen er viktig. Du skal få den samme autentiske følelsen som når du trekker på deg en tweed-genser eller drar på fluefiske, smiler han.

  lakkert gulv fra bjeling
  Legg samme gulv i hele huset og få et helhetlig og harmonisk uttrykk. Se hvor flott det lyse gulvet komplimenterer de eldre møblene i varme mahognytoner. Foto: Bjelin Sweden AB, 2024.

  Utvalgte gulv fra Bjelin

  To måter å velge gulv på

  Emanuel Lidberg mener det i hovedsak er to måter å tenke på når du skal velge gulv:

  – Enten velger du gulvet som en base til resten av interiøret, eller så velger du gulv med tanke på å skape en effekt i rommet. Den siste varianten har blitt mer og mer vanlig de siste årene, forteller han.

  – Det gir rom for å være mer vågal og leken, og du kan jobbe med ulike kontraster, farger, materialer og mønster. Mønstergulv som chevron og fiskebein er det høy interesse for i dag. Vi ser også at stadig flere velger tregulv i mørkere valører, plankene er gjerne veldig store og brede – samtidig som det er viktig at behandlingen er transparent slik at årringene og kvistene er godt synlige.

  I fremtiden drømmer Lidberg om selvvedlikeholdende oljer og smartpigmenter som gjør at du kan «oppdatere» gulvet på samme måte som du dimmer lyset i dag, men enn så lenge må du leve med gulvet du legger. Derfor:

  – Tenk deg godt om før du legger gulvet. Hvordan er rommet formet, hvor er det lysinnslipp og hva slags bevegelsesmønster kommer det til å være der? Du vil nemlig bevege deg med gulvplankene. Husk også at store planker krever litt større områder. I et lite rom kan det være lurt å gå litt ned i format, avslutter Emanuel Lidberg.