PERGO: Gulvtrender 2024

Lyst og lekent, trygt og bærekraftig – eller kanskje en dristig flørt med 70-tallet? Mulighetene er mange for deg som skal pusse opp i 2024, forteller Karina Solheim Skjolden, salgssjef i Pergo. Hun presenterer tre interiørtrendene som vil prege norske hjem i år!

  lyst gulv fra Pergo
  Hva med et lyst gulv i stuen? Her ser du gulvmodellen Trondheim Light Grey Oak. Foto: Pergo

  – Kanskje er det urolighetene i verden rundt oss som gjør at vi fokuserer ekstra mye på velvære i hjemmet akkurat nå.

  Det sier Karina Solheim Skjolden, salgssjef hos vår gulvleverandør Pergo – kjent som et av fyrtårnene for skandinavisk funksjonell design.

  – Trendene innen interiørdesign går i retning av mer bærekraftige valg, og vi omgir oss med farger og materialer som gjør at vi føler oss vel. Og det er gulvene som setter tonen for interiøret, enten det er moderne og stilrent eller rustikt og koselig, mener hun.

  – Når det gjelder gulvtrender ser vi at både lysere og mørkere trefarger er populært – det samme er gulv med mønster.

  Hun spår at tre ulike interiørtrender vil dominere norske hjem i tiden fremover:

  1. Lyst og lekent

  – Solblekede pasteller, 60-tallsnostalgi, lekenhet og glede preger en av trendene. Vi ser sjarmerende innredede hjem som innbyr til sosialt samvær med venner og familie. Her snakker vi lyse tregulv sammen med vegger i lyse pastellfarger, forklarer Karina Solheim Skjolden.

  lyst laminatgulv fra Pergo
  Velg et bestandig gulv i lys utførelse, eksempelvis dette laminatgulvet med navn Lillehammer Pure Oak fra Pergo. Foto: Pergo

  2. Dristig flørt med 70-tallet

  Hva med mønstrede gulv og varme farger blandet med den store trendfargen rød? 

  – Også den uvanlige fargen aprikos gjør seg gjeldende i hjemmene våre fremover. Fargetonene er brente og kombinasjonene dristige, sier Solheim Skjolden. 

  – Fiskebeinsgulv er for eksempel en del av denne trenden sammen med møbeltekstiler som vi tidligere har sett mest på klær – som kordfløyel, denim og plysj. 

  gulv i 70-tallsstil
  Hva med å invitere 70-tallet inn i hjmmet? Lek deg med varme toner, mønstrende tapeter og møbler i friske og lekne farger. Foto: Boen

  3. Trygt og bærekraftig

  Den tredje trenden handler om å omgi oss med ting som gir trygghet og harmoni. 

  – Dette sporet er enkelt, ryddig og tidløst med materialer som tre, skifer og betong. Gulvene går i retning av svart, sot og litt skitt, og noen mørkere tresorter. 

  – Dessuten skal vi reparere fremfor å kjøpe nytt, og det vi velger skal være av god kvalitet og tidløst. Å tenke bærekraft er blitt en selvfølge, noe denne trenden viser, mener Karina Solheim Skjolden.

  mørkt gulv fra pergo
  Velg et gulv som egner seg for området det skal legges i. I gangen kan det lønne seg å gå for et mørkere gulv som er mindre avslørende for støv og småstein fra utenfor. Foto: Pergo

  – Gulvet endrer romfølelsen

  Har du et lite rom du vil skal se litt større ut, et langt smalt rom som føles litt vel trangt eller kanskje et stort rom som trenger en litt koseligere stemning? Et nytt gulv kan endre hvordan rommet oppfattes, forklarer Solheim Skjolden:

  – Et lyst gulv sammen med lyse vegger får rommet ditt til å se større ut, mens et mørkt gulv kombinert med lyse vegger og lyst tak gjør at rommet føles bredere. 

  Mørke vegger og tak sammen med et lyst gulv gjør at rommet føles mindre og mer intimt, og skaper samtidig en myk og konturløs effekt.

  – Har du i stedet et lyst rom med en mørkere vegg lengst bort, kombinert med lyst gulv og lyst tak, så ser den mørke veggen ut til å komme nærmere og rommet føles mindre, forklarer hun.

  Riktig gulv til riktig bruk

  Når du velger gulv, er det viktig å ta hensyn til rommets funksjon og familiesituasjonen. Er det små barn eller kjæledyr i husstanden? Hvor mye trafikk er det i rommet? Gulv utsettes for mer slitasje i noen rom enn i andre. Smuss og grus dras med inn i gangen, på kjøkkenet søler man væske og mister skarpe gjenstander på gulvet, og i arbeidsrommet ruller kontorstolen frem og tilbake.

  – Parkettgulv er et tidløst og elegant alternativ som gir rommet et naturlig og varmt preg. Ulempen med tregulv er at det lett får riper, så unngå å legge det i ganger og områder der det er grus og stor risiko for riper, råder Karina Solheim Skjolden.

  Tips! Tidligere har parkettgulv vært svært følsomme for fuktighet, men takket være StayClean+-teknologien er disse parkettgulven fra Pergo nå vannbestandige i opptil 72 timer.

  Ønsker du et naturtro, pålitelig og bærekraftig gulv er laminat et god valg:

  – Laminatgulvene våre er slitesterke, ripebestandige, vannavstøtende og nesten umulig å skille fra ekte treverk. Dessuten beholder det fargen år etter år. Om du har barn eller kjæledyr kan du også vurdere vinylgulv, spesielt i rom hvor det er fare for fukt, for eksempel på kjøkkenet og gangen. Vinylgulv er mykt å gå på og har en lydabsorberende effekt, sier Solheim Skjolden.

  Tips! Vanligvis trenger du et separat underlag for å legge vinylgulvet, men nytt fra høsten 2023 er at alle Pergo vinylgulv leveres med integrert underlag, noe som gir raskere og enklere legging.

  Utvalgte gulv fra Pergo

  Ekspertens 7 beste tips deg som skal velge gulv

  • Vurder husets arkitektoniske stil og interiør når du velger gulv. Et rustikt tregulv passer godt i landlige omgivelser, mens et lyst og matt gulv kan forsterke en skandinavisk og moderne stil.
   Velg gulvlister som matcher eller komplementerer gulvet for å skape et gjennomført utseende.
  • Begynn interiørplanleggingen med gulvet. Tilpass deretter farger og møbler til gulvet for et harmonisk utseende.
  • Lag et moodboard. Samle prøver av materialer, farger og inspirasjonsbilder for å se hvordan de ulike elementene spiller sammen. Dette kan hjelpe deg å visualisere det endelige resultatet.
  • Vurder størrelse og retning på bord eller fliser. Brede bord eller fliser kan få et rom til å virke større, mens horisontale linjer kan forlenge rommet visuelt. Legg prøver i rommet for å vurdere effekten under forskjellige lysforhold.
  • Velg naturlige materialer. Tre og stein føles ikke bare varmt og innbydende, men er også lett å kombinere med ulike farger og stiler, noe som gir fleksibilitet ved fremtidige interiørendringer.
  • Planlegg for fremtiden. Tenk på hvordan gulvet vil eldes og hvordan det passer med mulige fremtidige interiørforandringer. Naturlige materialer kan ofte vedlikeholdes og fornyes for å passe til nye trender og preferanser.