Hvordan velger du riktig gulv?

Mulighetene er mange, og utvalget stort for deg som skal legge nytt gulv. Det handler om utseende, slitestyrke og komfort. Et godt og riktig valg av gulv vil du sette pris på i lang tid fremover.

  Det er mange hensyn å ta med i beregningen når du skal velge rett gulv. Skal det legges på et kjøkken, i en gang, eller som her i en stue?
  Det er mange hensyn å ta med i beregningen når du skal velge rett gulv. Skal det legges på et kjøkken, i en gang, eller som her i en stue? Foto: Boen

  Valget av nytt gulv er en viktig beslutning som påvirker hjemmets estetikk, funksjon og verdi. Før du tar valget, bør du vurdere rommenes formål, dine personlige preferanser, budsjett, samt hvor mye vedlikehold du er villig til å utføre. Husk at gulvet ditt skal tåle daglig bruk, samtidig som det bør komplementere hjemmets interiør. Å sette seg inn i de ulike materialenes fordeler og ulemper vil også være avgjørende.

  Dette bør du tenke på før du skal velge nytt gulv

  • Bruksområde: I hvilket rom skal gulvet legges?
  • Slitestyrke: Hva slags slitasje skal gulvet tåle? Har du for eksempel hund, barn som leker på gulvet, eller skal det tåle vann og annet søl?
  • Holdbarhet: Hvilke garantier har leverandøren? Sett deg inn i dette for å sikre deg dersom du skulle oppleve slitasje.
  • Montering: Hvordan skal gulvet legges? Er det lett å gjennomføre?
  • Materiale: Er materialet egnet i kombinasjon med gulvvarme?
  • Vedlikehold: Hvor mye vedlikehold krever gulvtypen, og hvor mye av det er realistisk for deg å gjøre?
  • Miljømerking: Er produktet bærekraftig og forsvarlig i forhold til klima?

  Les også: Forleng levetiden på gulvet ditt med gulvunderlag

  Parkettgulv - et naturlig og flott alternativ

  Velg et parkettgulv som gir en lun stemning og som det er behagelig å gå på. Et parkettgulv fås i mange ulike strukturer og kan blant annet legges rett eller som fiskebensmønster.
  Velg et parkettgulv som gir en lun stemning og som det er behagelig å gå på. Et parkettgulv fås i mange ulike strukturer og kan blant annet legges rett eller som fiskebensmønster. Foto: Boen

  Parkett har lenge vært det mest populære gulvvalget her til lands, og det med god grunn. Det gir en naturlig følelse, holder godt på varmen, kan slipes, og kommer i mange farger og strukturer. Dessuten er det behagelig å gå på og enkelt å legge selv.

  Her er tre gode grunner til å velge parkett:

  1. Naturlig look: Parkettgulv har et naturlig varmt utseende. Det gir rommet en klassisk og tidløs sjarm. Fordi det er laget av ekte tre, har hver planke en unik farge, tekstur og mønster.
  2. Varighet: Med riktig vedlikehold kan parkettgulv vare i flere tiår. Tre er et slitesterkt materiale, og overflaten kan slipes ned flere ganger i løpet av gulvets levetid.
  3. Langsiktig investering: Kvalitetsparkettgulv kan øke verdien av hjemmet ditt. Å investere i parkett kan derfor betraktes som en langsiktig investering i boligens verdi.

  Merk!: Det er viktig å merke seg at parkettgulv krever riktig vedlikehold for å beholde utseendet over tid, og det kan være mer utsatt for riper og slitasje enn andre typer gulv.

  Tips! Parkett egner seg aller best i oppholdsrom som soverom og stue. En-stavsparkett gir et eksklusivt og rolig preg i rommet. Tre-stavsparkett gir et mer livlig uttrykk og er som regel et rimeligere alternativ.

  Les mer om forskjellen på parkett og laminat og fordelene ved hver av typene.

  Utvalgte parkettgulv

  Laminatgulv - et praktisk og allsidig gulvvalg

  Ute etter et gulv som er slitesterkt og som krever lite vedlikehold? Da kan et laminatgulv være tingen for deg
  Ute etter et gulv som er slitesterkt og som krever lite vedlikehold? Da kan et laminatgulv være tingen for deg. Foto: Opus

  For deg som ommøblerer ofte, har hund og barn, eller får gjester som går med høye hæler, er laminat det perfekte valget. Laminat tåler nemlig mer enn parkett, da det har en mer slitesterk overflate som tåler høyere belastning. Derfor er denne gulvtypen i ferd med å utfordre parkett som førstevalget i norske hjem. Flere av laminatgulvene hos Montér leveres med påmontert lyddemping, vannavstøtende overflate og forskjellige lengder.

  Her er tre gode grunner til å velge laminat:

  1. Pris: Laminatgulv er gjerne rimeligere enn ekte tregulv eller andre naturlige materialer. Dermed får du utseendet du ønsker deg uten å måtte bruke en formue.
  2. Holdbarhet: Laminatgulv er kjent for å være slitesterkt og motstandsdyktig mot skraper, flekker og solbleking.
  3. Vedlikehold: Laminatgulv er enkelt å rengjøre og krever minimalt med vedlikehold. Flekker og søl kan enkelt tørkes opp med en fuktig klut.

  Merk! Laminatgulv har noen begrensninger. Selv om det kan etterligne utseendet av ekte tre eller stein, har det ikke den samme teksturen eller følelsen. I tillegg kan det være utfordrende å reparere hvis det blir alvorlig skadet, siden det ikke kan slipes ned som ekte tregulv.

  Tips! Laminatgulv egner seg godt både til stue, soverom, kjøkken og yttergang. Skal du bruke laminat i rom hvor det er fare for vannsøl, anbefaler vi  Pergo Safeseal i skjøtene, så ikke vannet trenger ned mellom bordene.

  Lurer du på om du rengjør og vedlikeholder gulvet ditt riktig? Les om våre tips og råd så gulvet ditt holder lengst mulig!

  Utvalgte laminatgulv

  Vinylgulv - vakkert design og slitesterkt materiale

  Velg et gulv som er lett å legge og som er bestandig mot søl og vann. Passer like godt på hobbyrommet som på kjøkkenet. Foto: Pergo
  Velg et gulv som er lett å legge og som er bestandig mot søl og vann. Passer like godt på hobbyrommet som på kjøkkenet. Foto: Pergo

  Vanntett, slitesterkt og behagelig er ord som godt beskriver dagens vinylgulv og er grunnen til at offentlige bygg som skoler, sykehus og butikker ofte bruker vinyl. De samme egenskapene gjør at materialet også egner seg i rom som kjøkken og gang – her kommer slitestyrken og vanntettheten virkelig til sin rett.

  Her er tre gode grunner til å velge vinyl:

  1. Tåler vann: Vinylgulv er spesielt kjent for sin vannbestandighet, noe som gjør det til et utmerket valg for rom som bad, kjøkken, og vaskerom hvor fuktighet og søl er vanlige.
  2. Enkelt vedlikehold: Vinyl er enkelt å rengjøre og krever lite vedlikehold. Det er motstandsdyktig mot flekker, og overflatesmuss kan enkelt fjernes med en kost eller mopp.
  3. Utvalg: Moderne vinylgulv kommer i et bredt utvalg av design og stiler, inkludert alternativer som etterligner utseendet av tre, stein, eller keramikk.

  Merk! Selv om vinylgulv er slitesterkt, kan det være utsatt for riper eller skader fra tunge gjenstander.

  Tips! Vinyl er veldig behagelig å gå på og kan derfor fint brukes i andre rom i huset som stue, yttergang og soverom.

  Utvalgte vinylgulv

  Heltregulv - eksklusivt og miljøvennlig

  Ved å velge et gulv i heltre får du et gulv som er tidsbestandig og som kan slipes ned mange ganger. Foto: Moelven
  Ved å velge et gulv i heltre får du et gulv som er tidsbestandig og som kan slipes ned mange ganger. Foto: Moelven

  Et massivt tregulv passer for deg som ønsker et eksklusivt preg på hjemmet ditt – og som vil ha et spesielt mykt underlag å hvile føttene dine på. Heltregulv kan kjøpes ubehandlet, men det kommer også i mange forskjellige farger og overflatebehandlinger. Et heltregulv krever en varsom hånd og god fuktkontroll når du legger det. Premien er at du sitter igjen med komfort og estetisk kvalitet som er uslåelig.

  Her er tre gode grunner til å velge heltre:

  1. Naturlig: Med en rik variasjon i tekstur og farge, gir heltre et tidløst og elegant utseende som kan forbedre atmosfæren i ethvert rom.
  2. Levetid: Gulvet kan vare i flere tiår med riktig vedlikehold. I tilfelle riper eller skader, kan tregulvet slipes ned flere ganger i løpet av sin levetid.
  3. Miljøvennlig: Heltregulv er et naturlig og fornybart materiale. Ved slutten av gulvets levetid, kan treet biologisk brytes ned, noe som gir mindre miljøpåvirkning sammenlignet med andre gulvmaterialer.

  Merk! Heltre er følsomt for fuktighet og temperatursvingninger, så det er viktig å sørge for passende romforhold for å unngå skader som krumning eller sprekker.

  Tips! Heltregulv passer best i stuer og soverom, og man skal være forsiktig med å bruke det i rom hvor vannsøl kan forekomme.

  Skal du legge heltregulv selv? Vi viser deg hvordan i vår gjør-det-selv video.

  Utvalgte heltregulv

  Flisgulv – enkelt og rent

  Skal du legge gulv i kjelleren eller i yttergangen, kan flisgulv være gulvet for deg. Vannavstøtende og slitesterkt! Foto: Adobestock
  Skal du legge gulv i kjelleren eller i yttergangen, kan flisgulv være gulvet for deg. Vannavstøtende og slitesterkt! Foto: Adobestock

  Fliser som gulvunderlag er mest kjent for sine vannavstøtende egenskaper. Fliser fungerer også godt i kombinasjon med gulvvarme. Nettopp derfor er dette gulvunderlaget ofte å finne på badet, vaskerommet, kjøkkenet og også i entréen.

  Her er tre gode grunner til å velge flis:

  1. Vannavstøtende: Med riktig tetting og vedlikehold, kan flisgulvet holde vann og søl på overflaten, hindre skade og gjøre rengjøring enklere.
  2. Holdbarhet: Fliser har ekstremt lang holdbarhet, forutsatt at gulvet vedlikeholdes (rengjøres) skikkelig.
  3. Utseende: Med mange designmuligheter på markedet, skal det være helt overkommelig å finne gode farger og stiler.

  Merk! Flisgulv er krevende å legge, harde å gå på og kan være ubehagelig om du ikke har tøfler, varme sokker – eller varme i gulvet!

  Tips! Når du velger flis, prioriter en sklisikker overflate for økt sikkerhet i rom med mye fuktighet eller trafikk.