Tre tips for taklisting

Taklisting trenger ikke være så vanskelig. Les våre tips før du setter i gang.

 

Selv om interiørbladene kan gi inntrykk av at det kun er listefritt som gjelder, skal du ikke kimse av effekten etter litt taklisting.

Utover å ramme inn rommet er taklister nemlig også en ypperlig måte å skjule små skavanker på.

Her får du tre tips det er verdt å få med seg før du går i gang med taklistingen.

Tips 1: Velg riktig taklist

— De mest brukte listene på markedet er eikelister og furulister. Furulistene kommer i flere utførelser, ferdigmalte og umalte, profilerte eller rette, samt i ulike tykkelser. Hvilken list som passer best hos deg kommer helt an på din personlige smak, forklarer Dustin Schereck, butikkansvarlig hos Montér Harstad i Optimera.

Den skandinaviske stilen med lyse, luftige  rom og innslag av natur i form av ulike tresorter, gjør eikelister til et moderne og tidløst valg. 

LES OGSÅ: Helhetlig stil med eikelister

En profilert taklist i hvitmalt furu passer ofte godt i klassiske interiør, mens rette lister gjerne sklir godt inn i mer moderne omgivelser.

Hvordan du behandler treverket etter at taklistingen er ferdig, har også mye å si for opplevelsen av rommet. Tradisjonelle, hvite lister mot en vegg i en annen farge rammer inn rommet. Gulv- og taklister malt i samme farge som veggen gir et roligere, mer helhetlig uttrykk.

Tips 2: Bruk riktig verktøy til taklistingen

For best resultat trenger du en kapp- og gjærsag, en dykkertpistol for festing av listene, akryl for å fikse små ujevnheter og ikke minst et godt måleverktøy.

— I tillegg anbefaler jeg å bruke en linjelaser. Setter du denne øverst i hjørnet, kan du enkelt få inntrykk av hvordan listene bør ligge, sier Schereck.

Tykkelsen på listene har lite å si for vanskelighetsgraden, det er som regel det å få vinklene riktig kappet som er den største utfordringen.

Les mer: Slik kapper du lister  intern link til ny artikkel

Profilerte lister er typisk de vanskeligste både å måle opp og å kappe.

— Her skal ikke bare vinklene gjæres, du må også passe på at mønsteret matcher.

Tips 3: Unngå flising av taklistene

Riktig utstyr er som kjent avgjørende for et godt resultat, men uansett hvor fintagget sagblad du bruker på kapp- og gjærsagen, kan du få problemer med flising på kappoverflaten.

— På umalte lister er ikke dette så farlig, men på ferdigmalte lister kan merkene bli veldig synlige. Her er trikset å holde den ubehandlede siden av taklisten mot deg. Siden tennene på sagbladet kapper nedover vil eventuelle fliser da komme på baksiden i stedet for å lage merker i den malte overflaten, tipser Schereck.

Se alle våre lister i nettbutikken

Har du spørsmål om lister? Kom innom et av våre byggevarehus for tips og råd!