Global beskjed

På grunn av teknisk vedlikehold vil monter.no kunne oppleves som ustabil i perioder. Vi beklager eventuelle ulemper dette medfører for deg.

Parkett eller laminat?

Med dagens høye kvalitet på både parkett og laminat er det nesten umulig å se ulikhetene mellom dem. Forskjellen i egenskapene kan derimot være store. Bruken og krav til gulvet er avgjørende for hvilket gulv som passer best for deg. Vi avdekker forskjellene slik at valget ditt blir enklere!

Hva bør du velge?

I en verden hvor moten endrer seg raskt og det er mye teknologi rundt oss, kan det være vanskelig å velge det riktige gulvet som passer deg. Tenk på hva det skal koste, i hvilket rom du skal legge gulvet, hvilken livssituasjon du befinner deg i, og hva slags uttrykk og stil du ønsker i hjemmet ditt.

Laminat - et slitesterkt alternativ

Laminat har vært kjent som gulvtypen som er rimeligere enn parkett, og har dårligere kvalitet. I dag har dette endret seg. Flere av laminatgulvene vi har i dag kan faktisk være mer robuste enn visse typer parkett, og i tillegg ha et naturtro utseende.

Toppsjiktet på laminat er bygd opp med basis av varierende antall foto av en tregulvoverflate. Det gjør at man kan se det samme tre-mønsteret gå igjen flere steder i gulvet. Laminat er et alternativ som er svært slitesterkt, men man kan oppleve gulvet som hardere og kaldere enn parkett.

Er parkett bedre enn laminat?

På visse bruksområder vil valget av gulv være bedre med laminat enn parkett. Her får du tre eksempler:

 • Småbarnsfamilier med hund i hus vil laminatgulv være mer praktisk da laminatgulv tåler slik slitasje bedre enn parkett.
 • Skal du legge gulv i en utleiedel? Her vil mange gjerne ha noe som er mer slitesterkt og litt rimeligere. Da passer det fint med et laminatgulv.
 • Skal du legge gulv på kjøkkenet eller i yttergangen? Her bør du velge et gulv som tåler områder hvor vann kan forekomme. Heldigvis finnes det laminatgulv med vanngaranti, som gjør at du kan føle deg trygg på at gulvet vil holde seg. I tillegg kan du bruke Pergo Safeseal i skjøtene når du legger gulvet, så det ikke kommer vann mellom gulvbordene.

Dette bør du tenke på ved valg av laminat:

 • Laminat kan brukes i de fleste rom som stue, soverom, kjøkken og yttergang.
 • Det finnes mange valgmuligheter når det kommer til utseende. Man kan blant annet få laminat som ser ut som skifer, tregulv og betong.
 • Det er ingen vedlikehold.
 • Gulvet kan oppleves som kaldere å gå på enn parkett. Er dette noe du engster deg for, kan vi betrygge deg med at det er flere typer laminatgulv man kan legge gulvvarme under.
 • Ønsker du den beste slitestyrken på laminat bør du gå for høytrykkslaminat, men da bør du også vite at prisen ofte er den samme som for parkett.

Se vårt utvalg av laminat i nettbutikken

Opus laminat XL 1-stav hvitpigmentert

Opus laminat XL 1-stav hvitpigmentert

Fra pris: 199,00 per m²
Opus laminat XL 1-stav grå

Opus laminat XL 1-stav grå

Fra pris: 199,00 per m²
Alloc Laminat 1-stav Grand Avenue Champs Èlysèes

Alloc Laminat 1-stav Grand Avenue Champs Èlysèes

Fra pris: 349,00 per m²
Opus laminat 1-stav eik grå

Opus laminat 1-stav eik grå

Fra pris: 49,00 per m²

Parkett - berører sansene

Treverk er varmt og lunt å gå på.
– Parkettens store fortrinn er at det er ekte tre, det vil si at ingen plank er lik. Det er noe spesielt med følelsen av tre, i tillegg er lydbildet bedre med parkett enn laminat, sier Rune, BOENs tekniske sjef.

Parkett består i sin helhet av tre, det gir derfor et naturtro og ekte uttrykk. Toppsjiktet er minst 2,5 mm tykt, massivt treverk og er enten naturoljet eller lakkert. Ingen parkettgulv er like, det har derfor et personlig og unikt uttrykk.

Enklere å reparere skader i parkett

Parkett gir et vakkert utseende i huset, men det mange blir skremt av er at parkett lettere slites enn laminat, og krever derfor mer vedlikehold. Her er det viktig å huske på at hvis man får sår i parketten så er dette enklere å reparere enn hvis man får sår i laminaten. Parketten kan slipes og etterbehandles, mens med et laminatgulv kan fort ripene gå helt ned i underlaget.

Dette bør du tenke på ved valg av parkett:

 • Parkettgulv er ekte, tidløst og vil eldes med verdighet. Den klassiske, naturlige overflaten vil øke verdien på selve boligen. Blir tregulvet tatt vare på, vil man ha glede av det i mange år.
 • Egner seg godt for gulvvarme og holder godt på varmen.
 • Fås i mange farger og gir en naturlig følelse.
 • Kan slipes tre til fem ganger.
 • Blir du skremt av ordet vedlikehold har BOEN utviklet en ny overflate som heter LIVE PURE. Her får du en ultra-matt og slitesterk overflate som ikke trenger spesielt vedlikehold. I tillegg beholder treverket sin naturlige farge over tid, dvs. eik vil ikke «gulne» så mye som vanlig lakkert eller oljet parkett.

Se vårt utvalg av parkett i nettbutikken

 

Nysgjerrig på hva som trender innenfor gulv om dagen? Vi viser deg dagens interiørtrender fra BOEN.

Opus parkett 3-stav ask

Opus parkett 3-stav ask

Fra pris: 359,00 per m²

Enkelt vedlikehold

Visste du at det er like enkelt å rengjøre parkettgulv som laminatgulv? Begge skal nemlig vaskes med vann så sjelden som mulig og med så lite vann at gulvet er tørt innen to til tre minutter. Treverk er følsomt for vann, og du bør derfor bruke så lite vann som mulig. Lakkerte gulv skal vaskes med syntetiske vaskemidler, for oljede gulv skal det brukes såpe. Husk at hvis du får sår i parkett som er lakkert er det viktig å å få dekket over dette med ny lakk, da bare en vanlig vask av gulvet kan gjøre at du vil få skjolder her.

Vedlikehold av oljede gulv er blitt mye enklere. Bruk en ferdig blanding av olje og voks (BOEN Freshen Up eller Osmo Rens & Vedlikeholdsvoks). Med dette og en bomullsklut kan til og med enkelte «mye traffikerte områder» vedlikeholdes for seg selv.

Osmo Rens- og Vedlikeholdsvoks 3029 1 liter klar

Osmo Rens- og Vedlikeholdsvoks 3029 1 liter klar

Fra pris: 389,00 per stk.
Osmo Polerduk Easy Pad pakke a 10 stk

Osmo Polerduk Easy Pad pakke a 10 stk

Fra pris: 129,00 per stk.
Mopp gulv startpakke

Mopp gulv startpakke

Fra pris: 399,00 per stk.
Multikost med statisk gummibust

Multikost med statisk gummibust

Fra pris: 229,00 per stk.

Velg gulv etter ditt behov

Det er altså viktig å tenke over hvilket rom gulvet skal legges, hva det skal koste og hva slags visuelle uttrykk du er ute etter. Vi har et stort utvalg av parkett og laminat som dekker de fleste behov!

Se vårt utvalg av laminat og parkett 

 

Har du noen spørsmål angående hvilket gulv du skal velge?

Våre gulveksperter i Montér Byggeservice hjelper deg med alt fra planlegging til ferdig resultat! Ta kontakt med Byggeservice i ett av våre byggevarehus, og vi hjelper deg med det du trenger. 

tema