Hva er forskjellen på laminat og parkett?

Med dagens høye kvalitet på både parkett og laminat er det nesten umulig å se ulikhetene. Så hva er egentlig forskjellen på laminat og parkett?

Når det kommer til egenskaper, kan forskjellen på laminat og parkett være store. Bruken og krav til gulvet er avgjørende for hvilket gulv som passer best for deg. Vi avdekker forskjellene på laminat og parkett, slik at valget ditt blir enklere!

Hva er best av laminat og parkett?

I en verden hvor moten endrer seg raskt og det er mye teknologi rundt oss, kan det være vanskelig å velge det riktige gulvet som passer deg. Tenk på hva det skal koste, i hvilket rom du skal legge gulvet, hvilken livssituasjon du befinner deg i, og hva slags uttrykk og stil du ønsker i hjemmet ditt.

Laminat - et slitesterkt alternativ

Laminat har vært kjent som gulvtypen som er rimeligere enn parkett, og har dårligere kvalitet. I dag har dette endret seg. Flere av laminatgulvene vi har i dag kan faktisk være mer robuste enn visse typer parkett, og i tillegg ha et naturtro utseende.

Toppsjiktet på laminat er bygd opp med basis av varierende antall foto av en tregulvoverflate. Det gjør at man kan se det samme tre-mønsteret gå igjen flere steder i gulvet. Laminat er et alternativ som er svært slitesterkt, men man kan oppleve gulvet som hardere og kaldere enn parkett.

Er parkett bedre enn laminat?

På visse bruksområder vil valget av gulv være bedre med laminat enn parkett. Her får du tre eksempler:

 • Småbarnsfamilier med hund i hus vil laminatgulv være mer praktisk da laminatgulv tåler slik slitasje bedre enn parkett.
 • Skal du legge gulv i en utleiedel? Her vil mange gjerne ha noe som er mer slitesterkt og litt rimeligere. Da passer det fint med et laminatgulv.
 • Skal du legge gulv på kjøkkenet eller i yttergangen? Her bør du velge et gulv som tåler områder hvor vann kan forekomme. Heldigvis finnes det laminatgulv med vanngaranti, som gjør at du kan føle deg trygg på at gulvet vil holde seg. I tillegg kan du bruke Pergo Safeseal i skjøtene når du legger gulvet. Det hindrer vann i å komme ned mellom gulvbordene.

Dette bør du tenke på ved valg av laminat:

 • Laminat kan brukes i de fleste rom som stue, soverom, kjøkken og yttergang.
 • Det finnes mange valgmuligheter når det kommer til utseende. Man kan blant annet få laminat som ser ut som skifer, tregulv og betong.
 • Det krever ikke vedlikehold.
 • Gulvet kan oppleves som kaldere å gå på enn parkett. Er dette noe du engster deg for, kan vi betrygge deg med at det er flere typer laminatgulv du kan legge gulvvarme under.
 • Ønsker du den beste slitestyrken på laminat, bør du gå for høytrykkslaminat. Vær da obs på at prisen ofte er den samme som for parkett.

Se vårt utvalg av laminat i nettbutikken

Parkett - berører sansene

Treverk er varmt og lunt å gå på.

– Parkettens store fortrinn er at det er ekte tre, det vil si at ingen plank er lik. Det er noe spesielt med følelsen av tre, i tillegg er lydbildet bedre med parkett enn laminat, sier Rune, BOENs tekniske sjef.

Parkett består i sin helhet av tre, det gir derfor et naturtro og ekte uttrykk. Toppsjiktet er minst 2,5 mm tykt, massivt treverk og er enten naturoljet eller lakkert. Ingen parkettgulv er like, det har derfor et personlig og unikt uttrykk.

Enklere å reparere skader i parkett

Parkett gir et vakkert utseende i huset, men mange blir skremt av at parkett lettere slites enn laminat, og derfor krever mer vedlikehold. Her er det viktig å huske på at hvis du får sår i parketten, er det enklere å reparere enn sår i laminat. Parketten kan slipes og etterbehandles, mens med et laminatgulv kan fort ripene gå helt ned i underlaget.

Dette bør du tenke på ved valg av parkett:

 • Parkettgulv er ekte, tidløst og vil eldes med verdighet. Den klassiske, naturlige overflaten vil øke verdien på selve boligen. Blir tregulvet tatt vare på, vil du ha glede av det i mange år.
 • Egner seg godt for gulvvarme og holder godt på varmen.
 • Fås i mange farger og gir en naturlig følelse.
 • Kan slipes tre til fem ganger.
 • Blir du skremt av ordet vedlikehold, har BOEN utviklet en overflate som heter LIVE PURE. Her får du en ultra-matt og slitesterk overflate som ikke trenger spesielt vedlikehold. I tillegg beholder treverket sin naturlige farge over tid. Eik vil ikke gulne så mye som vanlig lakkert, eller oljet parkett.

Se vårt utvalg av parkett i nettbutikken

 

Nysgjerrig på hva som trender innenfor gulv om dagen? Vi viser deg dagens interiørtrender fra BOEN.

Enkelt vedlikehold

Visste du at det er like enkelt å rengjøre parkettgulv som laminatgulv? Begge skal nemlig vaskes med vann så sjelden som mulig og med så lite vann at gulvet er tørt innen to til tre minutter. Treverk er følsomt for vann, og du bør derfor bruke så lite vann som mulig. Lakkerte gulv skal vaskes med syntetiske vaskemidler, for oljede gulv skal det brukes såpe. Husk at hvis du får sår i parkett som er lakkert, er det viktig å å få dekket over dette med ny lakk, da bare en vanlig vask av gulvet kan gjøre at du vil få skjolder her.

Vedlikehold av oljede gulv er blitt mye enklere. Bruk en ferdig blanding av olje og voks (BOEN Freshen Up eller Osmo Rens & Vedlikeholdsvoks). Med dette og en bomullsklut kan til og med enkelte «mye trafikkerte områder» vedlikeholdes for seg selv.

Se vårt utvalg av laminat og parkett

 

Har du noen spørsmål angående hvilket gulv du skal velge?

Våre gulveksperter i Montér Byggeservice hjelper deg med alt fra planlegging til ferdig resultat! Ta kontakt med Byggeservice i ett av våre byggevarehus, og vi hjelper deg med det du trenger. 

Vi tilbyr forresten ferdig montert gulv av standard klikkparkett, -laminat og -vinyl intill 60 kvm av standard sortimentsvarer.