Helhetlig stil med eikelister

Velg eikelister for en stilig og moderne finish på interiøret. Her får du ekspertenes beste tips.

Eikelister i samme farge som gulvet forlenger rommet og bidrar til et eksklusivt uttrykk. Foto: Combiwood
Eikelister i samme farge som gulvet forlenger rommet og bidrar til et eksklusivt uttrykk. Foto: Combiwood

Rent praktisk legger vi lister for å dekke over skjøter og sørge for pene overganger mellom vegg, tak og gulv. Men lister kan også brukes som et eget designelement, og tilføre interiøret noe mer enn bare funksjon. Tenk bare på hvordan bruken av profilerte lister, eikelister og lister malt i samme farge som veggen vil påvirke et rom i tre ulike retninger!

Eikelister for stilig og organisk innramming

Eik har lenge vært en populær tresort i norsk interiør, og som materiele i listverk er intet unntak.

Der eikelister tidligere gjerne ble forbundet med 60-tallsestetikken ser vi i dag at stadig flere velger en gyllen innramming også av moderne skandinavisk og minimalistisk interiør.

Etter flere år med nøytrale og kjølige farger som grått og hvitt, inntar nå farger og varme stadig flere norske hjem. Og i et slik uttrykk passer eikelister perfekt inn!

Innslag av eik tilfører nemlig varme til rommet, og sørger for noe organisk og naturlig inn i et ellers stramt interiør.

Helheten teller

Nina Isabell Abrahamsen er interiørarkitekt i Lund+Slaatto Arkitekter. Hun mener eikelister passer inn i de aller fleste interiørstiler. Men kanskje ekstra godt passer det inn der det kan benyttes som en rød tråd i innredningen.

— Det er alltid fint å tenke helhetlig når det kommer til interiør, så jeg vil si at eikelister passer spesielt godt i hjem der det er lagt eikeparkett eller montert eikedører. Det vanligste er å bruke eikelister langs gulvet. Matchende parkett og lister forlenger rommet, forklarer hun. 

Velger du i tillegg eikelister mot taket får du en fin innramming av rommet.

— Det vanligste er å ha samme stil på listverket gjennomgående i boligen. Eller i hvert fall innenfor samme «stilfamilie» slik at interiøret henger sammen, råder Abrahamsen.

Hvis du synes det blir for mye av det gode med eik både langs gulv og tak, kan det være vel så fint å kombinere eikelister langs gulvet med furulister malt i samme farge som veggen rundt karmer og tak.

Fordeler og ulemper med eikelister

Eik er en hardfør tresort som tåler mye i tillegg til at den er vakker å se på. For å trekke frem fordeler og ulemper med valg av eikelister, har vi snakket med butikkansvarlig ved Montér Harstad, Dustin Scherech. 

— Eik brukes ofte i dørterskelen nettopp fordi den er slitasjesterk og tåler røff bruk. Behandlet eik er også mer vannbestandig enn mange andre tresorter, forklarer han. 

Men nettopp fordi den er hardere enn for eksempel furu, fliser den lettere og kan dermed være litt vanskeligere å kappe. Dette er noe å være observant på ved bruk av eikelister. 

— Eik er mer kostbart enn alternativene, så jeg anbefaler at du øver deg på noen billige furulister før du gyver løs med sagen på eikelistene. Pass på å bruke en sag som er skarp nok og har nok tenner til å kappe rent, rådgir Dustin. 

For å sikre et pent resultat når listene skal monteres er det viktig å forbore. Prøver du å spikre direkte inn i eikelisten risikerer du at listen sprekker eller at spikeren bøyer seg.

— Vanligvis bruker vi akryl for skjule spikerhull og dekke over skjøtene, men på eikelister blir det veldig synlig. Hvis uhellet skulle være ute kan du gå til innkjøp av såkalt snekkerkitt eller et reparasjonskit beregnet for parkett, men da skal du vite hva driver med for at det skal bli pent. Så vær så nøyaktig som mulig både når du kapper og når du monterer, råder Schereck.

Har du spørsmål om lister? Kom innom et av våre byggevarehus for tips og råd!