Vedlikehold av Velux takvinduer Når vinteren står på trappene - hagen skal fikses før den går i dvale, bilen skal få vinterdekk på, og takrennen renses for løv og annet smuss. Husker du også å sjekke takvinduene dine?

Ta vare på takvinduene dine – så holder de lengre

Som det meste annet må også takvinduer vedlikeholdes for at de skal vare lenge. Hvitmalte og klarlakkerte furuvinduer er overflatebehandlet fra fabrikk, men bør få en behandling hvert fjerde år eller ved behov. Overflatene rengjøres med vanlig husholdningsmidler, og maling og lakk fjernes med egnede produkter.

imagevmcqa.png

 Rent og tørt treverk påføres ny grunning (gjelder kun ved maling) og et lag med vannbasert akryllakk/maling (følg alltid produsentens anvisninger). Samme metode brukes dersom du ser at malingen eller lakken er skadet enkelte steder rundt vinduet. VELUX har et reparasjonssett med original lakk eller maling som kan bestilles hos din nærmeste byggevareforhandler.

Når du behandler treverket, er det viktig å beskytte pakningene for å hindre at lakken/malingen smitter av på pakningene og gjør dem stive/harde, slik at de ikke fungerer som de skal. Det kan også være lurt å sjekke pakningene dersom du har et vedlikeholdsfritt vindu med polyuretanbelegg – pakningene hjelper til med å holde vinduene lufttette.

Vindusvasken gjelder også for takvinduene

image6jzu.png

Uansett om vinduene dine er topphengslet eller midthengslet, kan du alltid åpne vinduene midthengslet og dreie dem 180 grader for utvendig vask. Alle VELUX takvinduer kommer med et skåte, som du skyver inn i et hull på sidene i karmen. Disse låser vinduet i vaskeposisjon og du har begge hendene fri til å vaske.

Rengjør glasset med en myk, ren og lofri klut/pusseskinn/ikke-slipende svamp, eller en ren vindusnal som ikke er av metall. Rent vann er normalt tilstrekkelig til rengjøring av glasset, men vanlige rengjøringsmidler for glassflater, uten slipemidler, kan også brukes.

Mer om vedlikehold

imageh8ep.png

Alle VELUX takvinduer har den unike lufteklaffen i toppen av vinduet – denne har et luftfilter som bør sjekkes og enkelt kan vaskes med vanlige rengjøringsmidler. I tillegg har lufteklaffen en pakning som bør skiftes ved behov. Nytt filter og ny pakning kan også bestilles hos din nærmeste byggevareforhandler.

Som for tak generelt og vanlige takrenner, så er det også viktig å sørge for at vannet alltid kan renne av taket og ned i avløpsrennene rundt et takvindu. Blader og annet smuss skal fjernes fra inndekningen rundt vinduet etter behov og minst én gang i året, slik at regnvannet kan renne fritt.

Huskeliste 

  • Rengjør vindusglass og karmer jevnlig
  • Sjekk kvalitet på maling og lakk, og eventuelt forny
  • Sjekk pakninger rundt vinduet
  • Sjekk luftfilter og pakning for lufteklaff
  • Sørg for fritt vannavløp rundt vinduet utvendig