9 tegn på at det er på tide å bytte ut vinduene dine

Er du usikker på om vinduene i hjemmet ditt trenger utskifting? Her er tegnene som tyder på at vinduene ikke lenger lever opp til moderne standarder for energi- og strømsparing.

  bilde av stue med flotte vinduer
  Opplever du dugg på innsiden av vinduet eller kald trekk fra sidene av vinduet, kan det være et tegn på at du bør bytte dem ut. Bytt for eksempel til vinduer fra Natre. Foto: Natre

  Visste du at vinduene kan stå for hele 40 prosent av varmetapet i huset ditt? Ved å skifte ut vinduer med dårlig isolering og skader som dugg, råteskader, luftlekkasjer og sprekker kan du bidra til å forbedre energieffektiviteten hjemme. Godt isolerte vinduer hindrer nemlig varmetap og reduserer behovet for oppvarming, noe som igjen fører til en mer hyggelig strømregning.

  Men hvordan finner du ut hvilke vinduer som er modne for utskifting?
  Her er 9 sikre tegn:

  1. Det er dugg på innsiden av vinduet

  Dugg på innsiden av vinduet kan tyde på at vinduet er punktert og at isoleringsevnen er svekket. Varm luft lekker ut mellom glassene, noe som fører til kondens på innsiden av det ytterste glasset. Dette ødelegger utsikten, men enda viktigere: det fører til energitap og økt strømforbruk på oppvarming.

  Tips! Dugg på utsiden tyder derimot på at vinduene er godt isolert.

  2. Kald trekk fra vinduene

  Hvis du kjenner kald luft langs gulvet, kan det tyde på at vinduene ikke isolerer tilstrekkelig. Dette kalles kaldras og oppstår når varm luft stiger mens kald luft synker. Moderne vinduer har bedre isolasjonsevne enn eldre modeller, og du kan unngå kaldras ved å bytte til nye vinduer.

  Utvalgte vinduer

  3. Støy og bråk fra utsiden

  Opplever du at lyden utenfra trenger gjennom vinduene? Det kan være et tegn på dårlig lydisolering. Gamle vinduer med lite effektiv lydisolering tillater støy å trenge inn i boligen din. Ved å bytte ut vinduene med moderne lydisolerende alternativer skaper du et mer behagelig og stille inneklima.

  Tips! Visste du at vi kan montere nye vinduer for deg? Når du kjøper et vindu hos Montér, gir vi deg en pakkepris på produkt og montering. Du tar kontakt med ditt lokale byggevarehus. Vi gjør avtale med en lokal håndverker og kontakter deg for avtale når oppdaget kan utføres. Du kan lese mer om Ferdig Montert vindu her.

  4. Vinduene er over 20 år gamle

  Hvis både huset og vinduene er over 20 år gamle, kan det være lurt å vurdere utskifting. Dagens vinduer har glass med langt bedre isoleringsevne enn eldre vinduer. Sjekk avstandsskinnen mellom glassene for informasjon om vinduets opprinnelse og produksjonsår.

  Tips! Hvilke vinduer du velger kan bety mye for hvor hyggelig det er å være hjemme. Slipp inn mer lys, spar på varmen, reduser støy og gjør rengjøringen enklere med nye vinduer til huset ditt.

  5. Vinduer med råteskader

  Dersom vinduet har råteskader, er det på tide å bytte det ut. Råteskader i vinduets treverk gjør nemlig at vinduet mister isolasjonsevnen, øker sannsynligheten for lekkasjer og gjør vinduet mindre motstandsdyktig mot sterke vindkast. Dette punktet er derfor spesielt viktig for deg som bor langs kysten!

  Tips! Du kan sjekke om vinduet har råteskader ved å stikke noe spisst inn i treverket. Hvis det føles mykt, kan det tyde på råteskader.

  Vindu fra Natre

  6. Vinduene inneholder miljøgiften PCB

  Vinduer produsert mellom 1965 og 1975 kan inneholde miljøgiften PCB, som ofte ble brukt som en komponent i tetningsmassen rundt vinduer i denne perioden. På grunn av helse- og miljørisikoen forbundet med vinduer som inneholder PCB, anbefales det sterkt å vurdere utskifting.

  Tips! Produksjonsåret er som regel preget inn i avstandsskinnene mellom glassene.

  7. Det er luftlekkasjer rundt vinduene

  Utette rammer kan føre til luftlekkasjer rundt vinduene. Det gir varmetap om vinteren og varmeinntrengning om sommeren, som igjen resulterer i høyere energiforbruk, mindre komfort og økte kostander på oppvarming og aircondition.

  Tips! Du kan oppdage dette ved å føre et tent lys langs listene. Hvis flammen flakker, indikerer det at det er trekk.

  8. Sprekk(er) i glasset

  Glassruter kan sprekke når de utsettes for store temperaturforskjeller, for eksempel når deler av glasset blir oppvarmet av solen, mens en annen del er skjermet av en persienne. En sprekk i glasset er ikke grunn alene til å bytte ut hele vinduet. Hvis vinduet ellers fungerer bra, holder det å kun erstatte glasset.

  Tips! De fleste har hørt om 2-lags og 3-lags glass når det kommer til vinduer. Men hva betyr det egentlig og hvordan vet du hva som passer best til ditt prosjekt? Vi forteller deg mer om forksjellen mellom vinduene her. 

  9. Ujevn temperaturfordeling

  Merkelige temperaturforskjeller i nærheten av vinduene kan tyde på dårlig isolasjonsevne. Hvis du for eksempel opplever at området rundt vinduene føles kaldere eller varmere enn resten av rommet, kan det være et tegn på varmetap eller varmelekkasje.

  Ta gjerne kontakt med en fagperson hos din nærmeste Montér-forhandler for å få råd og veiledning om gode vindusløsninger for ditt hus!

  Tips! Flere av rådene du akkurat har lest, er signert vår leverandør Natre. Natre spesialiserer seg på vinduer og balkongdører som både er funksjonelle og flotte å se på – i lang tid! Her er noen av de mest populære Natre-produktene akkurat nå:

  Interessert i mer inspirasjon?

  Her har vi samlet artikler som kan være relevant for deg og for ditt neste prosjekt. Vi hjelper deg med fagkunnskap, tips og triks slik at du får et resultat du kan være stolt av.