Godt maleverktøy utendørs er halve jobben!

Riktig valg av maleverktøy gir mange fordeler. Malejobben blir enklere, går raskere og gir et bedre sluttresultat. Se våre tips for hvilket maleverktøy som skal brukes til de forskjellige malejobbene utendørs, og få et vakkert resultat.

pensler og ruller
Velg godt håndverktøy når du skal male utendørs. Vi har et bredt utvalg pensler og ruller. Foto: Jordan

Dette kjennetegner godt maleverktøy for malejobben utendørs:

 • Drypper minimalt
 • Er ergonomisk utformet og derfor behagelig å holde i
 • Tar opp mer maling så du slipper å dyppe penselen så ofte
 • Har en bust som etterlater riktig mengde malingsfilm på underlaget
 • Kan festes på forlengerskaft for bedre arbeidsstilling

Nedenfor kan du lese mer om hvilke maleverktøy som passer til ulike bruksområder utendørs. Det er kommet mange gode løsninger tilpasset de ulike uteområdene, og jobben vil gå vesentlig raskere med verktøy tilpasset jobben som skal gjøres - enten du skal beise terrassen eller male kledningen. 

Visste du? Godt maleverktøy forenkler jobben, og gir deg et bedre sluttresultat? 

Maleverktøy for kledning

Dersom du skal male kledningen, kan du velge mellom å bruke rull eller pensel.

 • Hvis det er pensel du skal bruke anbefaler vi at du bruker en pensel som er bred nok for de bredeste bordene. Husk at du også bør ha en mindre pensel, for å male på steder du ikke kommer til med stor pensel.
 • Ved bruk av malerulle som maleverktøy spares du for mye tid og krefter, da det går mye raskere å rulle malingen på veggen. Bruker du i tillegg forlengerskaft får du en mye bedre arbeidsstilling. Også her bør du ha en mindre pensel for de stedene rullen ikke kommer til.

Lurer du på hvordan du maler kledningen for best mulig resultat? Les hvordan du bør gå frem for et strøkent resultat.

Male vinduer, dører og detaljer

Rundt vinduer og dører er det ofte en del detaljer som du må komme til for å få malt skikkelig. Disse områdene finnes det egne pensler som egner seg spesielt godt. Vår anbefaling er at du sørger for å ha 2-3 pensler i litt ulike størrelser, så du kommer til der du skal. 

 • En spiss, og rund vinduspensel er perfekt for profileringer og hjørner
 • En skrå pensel gir deg god kontroll og presisjon langs lister
 • En flat og større pensel bør duha til de større partiene
 • Husk også å bruke maskeringsteip, så er du mer sikker på at du holder deg innenfor linjene. Velg maskeringsteip for utendørs bruk hvis du skal male ute.

Skal du male en dør bør du bruke rulle sammen med pensel. Bruk rullen på de store flatene, så du unngår penselstrøk. Er døren glatt bør du bruke rullesett for glatte underlag.

Lurer du på hvordan du skal male dører, vinduer eller andre detaljer? I denne artikkelen tar vi deg gjennom oppgaven!

Beise terrassen

Ønsker du et perfekt utseende på terrassen, bør du bruke verktøy som er egnet for jobben. Her har Jordan utviklet et eget supersett, spesielt egnet for beising av terrasse.

 • Ettersom beis er meget tyntflytende, har rullen lange hår som holder på beisen
 • Bøylen har i tillegg en spak som gjør at du låser rullen når du trykker den ut. Da fungerer rullen som en etterstryker, som sikrer det gode sluttresultatet
 • Bruk en mindre pensel i tillegg, for å beise på de stedene rullen ikke kommer til

Ønsker du et vakkert resultat med terrassebeis? Se hvordan du påfører den i vår gjør-det-selv video.

Verktøy for å male mur

Når du skal behandle mur, enten det er grunnmuren eller husveggen din, trenger du et maleverktøy som tåler et grovere underlag. Ved overflatebehandling av mur har man valgene mellom å male muren, eller påføre slemming.

Skal du male, anbefaler vi at du bruker en vanlig rullebøyle fra Jordan, men med en rull som har en litt kraftigere bust. Den har også lenger hår, som gjør at den kommer godt til også på ujevne underlag. Som for maling av kledning, bør du også ved maling av muren, bruke rullen sammen med en kost der rullen ikke kommer til.

Skal du bruke slemming, påfører du dette med en murkost. En murkost kan fås i både kunstfiber og naturfiber. 

Maletilbehør for en enklere jobb

Det finnes også annet tilbehør som gjør malejobben utendørs enklere: 

 • Penselrens - for at penselen din skal vare lengst mulig anbefaler vi å bruke Jotun Penselrens. Den renser samtidig som den mykner opp igjen en hard bust
 • Forlengerskaft - gir deg god arbeidsstilling, og gjør at du når opp til det meste
 • Maskeringsteip - så er du sikker på at du holder deg innenfor linjene. Husk å velge maskeringsteip som passer til bruksområdet
 • Opus dekkfilt - så du slipper søl på uønskede steder
 • Malerullebøtte - hell malingen over i en mindre bøtte, så du slipper å bære rundt på store spann. En malerullebøtte fungerer også som et rullekar, hvor du kan rulle av overflødig maling