Slik maler du vinduer utendørs

Når du skal male vinduene utendørs - bruk riktig type maling og egnet utstyr! Hos oss finner du egne typer maling til vinduer og dører og et bredt utvalg av utstyr som sikrer et godt resultat. Malingsekspert Mona Helmersen forklarer hva du må tenke på før du går i gang med jobben.

  Mann som maler en ytterdør med dørmaling egnet for å gjøre jobben.
  Bruk riktig maling når du skal male vinduer og dører. På den måten får du et godt resultat som varer. Foro: Adobestock

  Hva kan skje hvis jeg bruker feil maling?

  Bruk av feil maling til vinduer utendørs og dører kan gi et dårlig resultat på sikt. Ikke alle som skal velge maling til vinduer ute, vet at det finnes egne dørmalinger og vindusmalinger. Her kan du se våre anbefalinger av hvilke malinger du bør bruke. Som alltid blir resultatet bedre med riktig maling og verktøy. 

  Se vårt utvalg av maling til dør og vindu

  Unngå sprekker ved å velge en maling som egner seg til maling av dører og vinduer

  Det finnes egne dørmalinger og vindusmalinger som tar godt vare på utsatte konstruksjoner, slik som dører og vinduer er. Det er flere grunner til hvorfor det er viktig å benytte en slik type maling, blant annet at vinduer og dører utendørs ofte er utsatt for:

  • Temperatursvingninger
  • Sollys
  • Fuktighet

  Ettersom vinduer er mer utsatt for disse faktorene enn noe annet sted på huset, kan man oppleve at treverket (som er organisk) sprekker opp og taper seg ved bruk av en maling som er uegnet for vinduer og dører utendørs. 

  I tillegg er som regel treverket som brukes på disse områdene høvlet, det vil si helt glatte. Den glatte overflaten gjør at uegnet maling sliter med å feste seg. Dette kan i verste fall føre til at malingen flasser av med tiden og at treverket blir mer utsatt for fukt og temperaturpåkjenning.  

  Gode grunner til å bruke vindusmaling og dørmaling

  • Godt egnet for høvlet og impregnert treverk
  • Tar vare på utsatte områder
  • Kan i tillegg til vinduer og dører også brukes på vindskier, møbler og rekkverk

  Sammen med riktig maling, er utstyret en avgjørende faktor. Sørg for å gjøre et godt forarbeide gjennom å pusse ned treverket, fjerne gammel maling, børste bort støv som er i veien og å bruke en pensel egnet for oppgaven. Ved å gå over med lange penselstrøk vil du få et penere resultat og unngå at det legger seg overflødig maling i karmene. 

  Utstyret du trenger

  Hvordan fjerne maling fra vinduer og dører? 

  Hvis du skal male dører og vinduer som er malt tidligere, må du fjerne all gammel maling som er løs.  

   – Du fjerner gammel maling fra vinduer og dører med en malingsskrape eller sandpapir, sier Mona Helmersen, som er malingsekspert hos Optimera Grorud.  

   Du trenger ikke fjerne all malingen, bare det som er løst. Skrap eller puss med sandpapir til du har en helt slett flate.  

  – Det er lurt å mattslipe hele flaten med sandpapir til slutt. Deretter vasker du med Opus Kraftvask eller Jotun Kraftvask og soppfjernerKrafvask matter også ned den gamle malingen, men vær litt forsiktig hvis du får kraftvask på selve vindusflaten – da bør du spyle av med en hageslange. Kraftvask matter nemlig også glass og metaller, forklarer hun. 

  Det siste du gjør før du begynner å male vinduene og døra, er å grunne de bare flekkene med Opus Oljegrunning eller Jotun Visir.

  Grunn og heft - for et bedre resultat