Opus eksteriørmaling: Vår ekspertguide til et strøkent resultat

Begynner husveggene å se matte ut, malingen flasser av – eller ønsker du bare en forandring? Skyfrie sommerdager er som skapt for malearbeid og med vår ekspertguide hjelper vi deg å sikre et perfekt sluttresultat!

  Sommertid er maletid! Begynner det å bli noen år siden du malte sist, er det kanskje nettopp i år du skal ta penselen fatt og gi fasaden et nytt strøk maling. Foto: Gjøco

  Dersom det er noen år siden du sist malte huset, er sjansen stor for at det er på tide å la seg inspirere av årets fargekart, finne frem maleutstyret og prikke inn en dato for å få jobben gjort! Før du dypper penselen i malingsspannet, er det imidlertid tre ting vi anbefaler deg å påse. 

  – Underlaget må være rent, fast og tørt

  Det er alfa omega når du skal male eller beise, sier Eirik Larsen i Gjøco. Med godt utstyr og de rette produktene, er det like enkelt gjort som sagt, og vi lar Eirik forklare. 

  Sørg for at underlaget er rent før du maler

  – Bruk Opus Kraftvask som løser opp skitt, smuss og svertesopp, samtidig som det bryter ned overflatespenningen på malingen som er på veggen. Det gjør nemlig at den nye malingen sitter bedre og kan spare deg for tid og bidra til et godt og varig resultat. 

  Pass på at underlaget du skal male er fast

  – Det som ikke sitter ordentlig skal fjernes. Jeg anbefaler å bruke en skrape for å fjerne løs maling og beis. Finn deretter frem en stålbørste for treverk og børst over grått trevirke slik at det blir friskt og fint. På den måten sikrer du at underlaget egner seg for å ta imot den nye malingen og hindrer et ujevnt resultat. 

  Mal alltid på tørt underlag

  – Hovedregelen er at man kan grunne, beise eller male når treverket har en fuktighet under 15 %. Dette er noe du raskt kan måle ved hjelp av en fuktmåler for trevirke. En grunnet, beiset eller tidligere malt kledning trenger normalt tre-fire regnfrie dager med sommertemperatur etter vasking, før det er klart til videre behandling. Dette gjelder også for nytt treverk som ikke er trykkimpregnert. Nytt trykkimpregnert trevirke skal normalt tørke 3-8 uker før man behandler det.

  Maling eller beis?

  Hvilket produkt du skal velge, avhenger helt av hvilket uttrykk du ønsker. Derfor anbefaler vi at du tenker gjennom hva du ønsker å fremheve. 

  Eirik forklarer det på denne måten: – Med en oljebeis ser du treverket med unikt fargespill gjennom. En vanlig dekkbeis viser trestrukturen samtidig som den har en heldekkende farge. Vanlig maling dekker treverket helt og gir deg lengst vedlikeholdsintervall. Dette er smak og behag, vi har produkter tilpasset de fleste behov, utdyper Larsen.

  Unntaket er om veggen er malt (med maling) fra før:

  – Beis kan ikke legges utenpå maling eller dekkbeis. Er veggen malt tidligere, må du altså fortsette med maling, og har du brukt dekkbeis kan du velge å fortsette med dekkbeis eller bytte til maling.  

  Vårt utvalg av Opus eksteriørmaling

  Grunne før maling eller la være?

  Om du skal male eller beise nytt, bart trevirke, er det viktig at du grunner godt med en grunning før du starter behandlingen. Grunningen sikrer god heft før neste strøk og hindrer sopp- og råtedannelse. Også «sår» i allerede behandlet treverk skal grunnes før du påfører maling eller beis. 

  – Normalt holder det å grunne «sår» som er ned til bart trevirke, altså plasser hvor den gamle behandlingen er helt borte. Et godt råd er å flekke «sårene» med valgt maling eller dekkbeis på stedene som nå er grunnet og tørre, før du maler eller beiser hele veggen med to strøk. Da blir resultatet jevnere, forklarer Eirik.

  Tips! Har du gammel kledning som har vært utsatt for linolje, tjære eller fiskeolje? Ta kontakt med ditt nærmeste byggevarehus for tips til riktig behandling. 

  Pensler og ruller av høy kvalitet og for utendørs bruk

  God planlegging er nøkkelen til et vellykket maleresultat

  – Å male eller beise huset er ikke vanskelig. Et godt resultat fordrer i hovedsak to essensielle faktorer: Planlegging og å ta seg tid til å gjøre et godt grunnarbeid, sier Eirik. For å lykkes med selve malejobben, er det særlig to råd han trekker frem:

  Undersøk på forhånd hvilket utstyr du trenger underveis. På den måten unngår du unødvendige pauser i malingen. Det dreier seg om alt fra malingsspann, malingsfilt for tildekking av platting, bed og belegningsstein, markeringstape til vinduer og andre detaljer, samt riktig mengde maling.
  Kjøp og bruk kvalitetsverktøy. Holdbarheten til maling og beis er beregnet ut ifra en viss tykkelse på malingsfilmen og ett pent resultat. Ved å bruke pensler og ruller av høy kvalitet, sikrer du at riktig mengde beis eller maling påføres overflaten. I tillegg til å velge pensler som holder god kvalitet, kan det lønne seg å velge et par varianter som er ergonomisk utformet. Ettersom å male huset er noe som vil ta noe tid, er det viktig å variere måten du arbeider med hånden – og arbeidsstillingen du har underveis. 

  Utstyret du trenger for å lykkes med malejobben

  Profftipsene som sikrer perfekt resultat

  • Husk å dekke til på forhånd, og jobb helhetlig. Det vil si at du bør gjøre ferdig hele lengder på bordene, kanskje et par bord om gangen, før du går videre til neste felt.
  • Bruk hjelpemidler som forlengerskaft for å gjøre krevende jobber mindre arbeidsomme.
  • Sjekk værmeldingen før du spretter malingslokket. Oljebasert beis og maling kan stort sett påføres fra null grader på underlaget, men du bør vente med vanntynnede varianter til temperaturen nærmer seg 10 grader. Du er også avhengig av at det er tørt en tid etter du har malt. En maling som Opus Xtremdekk tåler regn etter en times tid ved 23 grader, andre trenger lenger tid.
  • Mal «etter sola». Da unngår du å utsette malingen for direkte sollys og høy varme som kan gi solblærer. I tillegg unngår du den verste solsteken og reduserer risikoen for å bli solbrent
  • Varier bruken av pensel og rull. For de fleste malingstyper og dekkbeiser er det lurt å påføre med rull – og etterstryke med pensel. Rullen sørger for effektiv fremdrift, mens penselen sørger for at overflaten blir jevn og pen. Har du valgt oljebeis, er det oftest pensel som 

  Velge matt eller blank maling?

  Bruken av matte farger har lenge vært i vinden når det gjelder interiørmaling. Nå ser vi at stadig flere også benytter mattere utendørsmalinger. Opus Xtremdekk Matt er selvrensende hybridmaling med matt glans som gir et moderne og dempet uttrykk, sier Larsen. 

  Opus Xtremdekk Matt kjennetegnes av: 

  • 12 års farge- & glansgaranti.
  • Total trebeskyttelse med selvrensende egenskaper
  • Ekstra effektiv mot smuss, svertesopp og begroing
  • Dekker meget godt og er enkel i bruk
  • Gir en vakker, avdempet fasade med glansgrad 5. 

  Hva menes med at malingen er selvrensende?

  Sjansen er stor for at du har hørt snakk om selvrensende maling. At malingen har selvrensende egenskaper innebærer at malingen etterlater treets overflate med en helt spesiell malingsfilm som gjør at den får et langvarig rent utseende med minimalt vedlikehold. 

  At malingen er selvrensende innebærer blant annet at urenheter har vanskeligere for å feste seg til underlaget. Det betyr at skitt og svevestøv lettere renner av husveggen ved regnvær og at overflaten er mer bestandig mot «å gråne». Dersom huset ditt er malt hvitt eller i en annen lys farge, kan det være lurt å velge en maling med selvrensende egenskaper.

  Dersom huset ditt er malt hvitt eller i en annen lys farge, kan det være lurt å velge en maling med selvrensende egenskaper ettersom det forhindrer at hvitmalingen gulner og ser slitt ut.