Hvordan male huset?

Begynner fargen å miste glansen, eller det har begynt å komme sprekker i malingen? Da er det på tide å male huset utvendig. Her får du 5 steg til et vellykket resultat.

  bilde av hus malt i hvit farge fra jotun
  Male huset i sommer? Velg riktig eksteriørmaling og finn alt utstyret du trenger hos Montér. Foto: Jotun

  1. Start med forarbeid

  Det er viktig å sjekke at veggen er tørr og ren før du begynner å male huset. En god vask fjerner sopp, alger og skitt, og forlenger levetiden på malingen. Vask derfor veggene med husvask eller kraftvask som inneholder sopp- og algedrepende middel. Skrap bort løs maling som flasser.

  La veggene tørke i minimum ett døgn før du maler, så du ikke risikerer å male inn fukten i veggen, som senere kan føre til råteskader.
  Hvis veggen er umalt må treverket børstes for løse fibre før du vasker, og påføres et lag med grunning før du maler.

  Tips! Dekk til grunnmuren og vinduer med plast, så du ikke får skjemmende malingsflekker som kan være vanskelig å få bort.

  Les mer: Slik vasker du huset utvending

  2. Finn riktig utstyr

  Riktig utstyr gjør jobben lettere og resultatet bedre. Du trenger:

  • Husvask/ Kraftvask
  • Vaskekost
  • Forlengerskaft
  • Lavtrykksprøyte
  • Stålbørste
  • Grunning (hvis veggen er umalt)
  • Veggmaling
  • Stige
  • En bred pensel til vegg
  • En liten pensel til detaljer
  • Maskeringstape
  • Dekkfilt eller plast til vinduer og grunnmur

  Utstyret du trenger for å male huset

  3. Velg riktig maling

  Det finnes i hovedsak tre kategorier utendørsmaling; vannbasert, oljebasert og hybrid, som er en vanntynnbar oljemaling.

  Vannbasert utendørsmaling er blitt mer vanlig å bruke, særlig i boligfelt og tettbebygde strøk som ligger skjermet for vær og vind, og ikke for nært sjøen. Fordelene med vannbasert oljemaling er at den tørker raskere enn oljemaling, den holder seg lenger, det er enklere å rengjøre malerverktøyet, den inneholder mindre løsemidler, fargen holder seg fin lenger og den kan tynnes med vann.

  Oljebasert utemaling er et godt valg hvis huset ligger nært sjøen og er utsatt for mye vær.
  Fordelene med oljebasert utemaling er at den er værbestandig, lett å påføre, har en fyldig konsistens, og kan males med når det er kaldere i været. Oljebasert utemaling må tynnes med white sprit.

  Hybrid utemaling har egenskaper fra både vannbasert og oljebasert maling. Fordelene med hybrid utemaling er at den gir god beskyttelse i et værhardt klima, den er slitesterk og tørker så raskt at du kan legge to strøk på én dag. I tillegg gir den god treverkbeskyttelse, beskytter mot svertesopp og har meget god farge- og glansholdbarhet.

  Les mer: Velg riktig utemaling til ditt neste prosjekt

  4. Velg riktig tidspunkt å male på

  Været bør være tørt og varmt når du skal male huset. Ideelt malevær er mellom 15 og 20 grader, og overskyet. Sollys kan gi bobler i malingen, som gjør at sluttresultatet blir dårlig. Det bør heller ikke være nattefrost eller høy fuktighet, da dette kan gi skjoldete resultat. I tillegg er det lurt å unngå den verste pollensesongen. Malingene fester seg ikke så godt hvis det er pollen på veggen, og du risikerer å måtte male huset om igjen etter kort tid.
  Et godt råd er å sjekke værmeldingen noen dager fram i tid før du setter i gang med husmalingen.

  Les mer: Hvor mye koster det å male huset?

  5. Slik maler du huset

  1. Bruk maskeringstape rundt vinduene og listverk, og dekk grunnmuren og glass med plast eller dekkfilt.

  2. Start på toppen av huset og mal deg nedover. Husk at du må male hele panellengden, slik at du ikke får skjemmende overganger.

  3. Skal du opp på en stige, er det lurt å helle malingen over i et mindre malingsspann, da er det ikke så tungt å bære.

  4. Husk at du skal male to strøk, så ikke ta for mye maling på penselen.

  5. Bruk en stor pensel til panelene, og en mindre pensel til de de små detaljene. Du kan også bruke rulle til utendørs bruk.

  6. La malingen tørke før du legger på neste strøk. Tørketid for oljemaling er 24 timer til 1 uke, avhengig av temperatur og luftfuktighet. Hybridmaling er overmalbar etter 4-12 timer, og vannbasert utemaling kan overmales etter 2 timer.

   

  Hva med litt musikk til husvasken? Vi har spillelisten du kan ha på øret mens du vasker!