Skal du ha 2-lags eller 3-lags vindusglass?

De fleste har hørt om 2-lags og 3-lags glass når det kommer til vinduer. Men hva betyr det egentlig og hvordan vet du hva som passer best til ditt prosjekt?

2-lags eller 3-lags vindusglass

 

Den største forskjellen på 2-lags og 3-lags vindusglass handler om U-verdi. U-verdi er en betegnelse som sier noe om hvor godt en bygningsdel isolerer. Altså hvor mye varme som slipper ut og hvor mye kulde som slipper inn. 

— Et standard 2-lags vindusglass har en u-verdi på 1,2, mens et 3-lags glass ligger på 0,8. Jo lavere u-verdi, dess mer energieffektivt er vinduet. Så enkelt forklart kan vi si at et vindu blir mer isolert for hvert lag, forklarer Dustin Schereck, butikkansvarlig Montér Harstad i Optimera. 

 

Ta hensyn til sola 

For å oppfylle kravene til dagens byggeforskrift, Tek17, skal nybygg leveres med 3-lags vinduer, mens 2-lags ofte er standard i eldre boliger.  

— Jeg anbefaler alltid at du tar en titt på solforholdene før du bestemmer deg for hvor mange lag glass du skal ha. Har du vinduer vendt mot sola, merker du fort hvor varmt det kan bli innomhus, særlig om ettermiddagen. Her ville jeg montert 3-lags vindusglass for en mer behagelig innetemperatur, og så kan du heller velge 2-lags glass i vinduer som enten har mindre glassoverflate eller ikke er så utsatt for solstråler, sier Schereck.

Hvorfor velger ikke alle 3-lagsglass i vinduet? 

Pris er en viktig årsak til at mange velger 2-lags vindusglass.

— Det stemmer at 3-lags glassene er dyrere i innkjøp, men det mange kanskje glemmer å tenke på er hvor raskt mellomlegget kan tjenes inn ved at strømregningene blir lavere. Med tanke på hvor høye strømprisene er nå, bør det absolutt telle med i regnestykket.  

Men alder på bolig har også mye å si for hva som lønner seg. Og alle monner drar jo som kjent. Vinduer med 2-lags glass produsert før år 2000 har en U-verdi på 3, så her vil du oppnå stor besparelse bare ved å bytte ut de gamle vinduene med 2-lags i dagens standard.   

Vil du ha hjelp med å velge riktig vindu og glass til ditt prosjekt? Ta turen innom et av våre byggevarehus så hjelper vi deg gjerne!