Hvordan vaske hus utvendig?

Skal du male huset i sommer? Ved å vaske huset regelmessig, vil malingen holde lenger, du unngår grønske og støv som på sikt kan ødelegge treverket, og ikke minst – huset ser nymalt og flott ut til tross for liten arbeidsinnsats. Når og hvor ofte bør du vaske huset utvendig? Og ikke minst, hvordan går du fram for et best mulig resultat? Her er alt du trenger å vite om fasadevask trinn for trinn.

to personer som vasker huset utvendig og som ler da hun spyler vann på ham
Vask huset jevnlig for å unngå at arbeidet blir for omfattende. Kanskje blir det til og med morsomt?

Hvor ofte bør du vaske huset utvendig?

Bor du i nærheten av skog, vil husveggen ganske raskt bli dekket av grønske. Bor du i nærheten av sjøen, vil saltvannet slite på fasaden. I begge tilfeller bør du vaske huset utvendig én gang i året. I andre tilfeller kan du se det litt an, men du bør minimum vaske hvert tredje år. Hvis fasaden ikke er veldig skitten, kan du nøye deg med å skylle den hver vår for å fjerne støv og smuss som har festet seg gjennom vinteren.

Når er rett tidspunkt for utvendig vask?

Vår og sommer er en perfekt tid for husvask. Vent til minusgradene er over. Vasker du når det er for kaldt vil det bli lenger tørketid. Når våren kommer, kan du starte. Husk samtidig at trevirket vil absorbere alt du påfører det. Derfor – unngå å vaske i direkte sol eller når det for varmt. Da vil vaskeproduktene tørke for raskt. Start alltid å vaske på skyggesiden.

Det aller beste er å vaske i regnvær. Da vil du få hjelp fra naturens egen vannkran, og du sparer både vann og tid.

Richard Opheim Iversen, Montér kundesenter

vann som renner nede fra tak som illustrasjonsfoto på vask av hus i regnvær
Få full effekt ved hjelp av naturen: Vask huset mens det regner, så sparer du både vann og tid!

Vask huset før du skal male eller beise

Skal du male eller beise veggen må du vaske først. Hvis ikke vil du male skitten fast i veggen, og det vil gå ut over levetiden til både malingen og trevirket. Husk at du må la veggen tørke minimum ett døgn før du maler. Hvis ikke risikerer du å male igjen fukten i treverket, noe som kan fremskynde råte.

Tips! Bruk kraftvask hvis du skal beise. Den «barberer» veggen og åpner porene i treverket slik at maling fester seg bedre. Derfor bør du heller ikke vente for lenge med å beise etter bruk av kraftvask. Da risikerer du å la smuss og støv få et altfor godt feste på husveggen.

Les mer: Vi hjelper deg med valg av riktig eksteriørmaling for et perfekt resultat

Hva trenger du av utstyr?

Finn fram alt du trenger av utstyr før vasken starter. Da kan du vaske uavbrutt og unngår typiske blemmer som for eksempel at såpen tørker på veggen før skylling. Til vask av yttervegg trenger du:

  • Høytrykkspyler eller hageslange. Vi anbefaler høytrykkspyler, da går det raskere.
  • Børste eller vaskekost med teleskopstang/-skaft. Det finnes smarte vaskebørster som kan festes direkte på høytrykkspyleren eller hageslangen.
  • Lavtrykkspumpe. På denne blander du vann og såpe slik at det er enkelt å skumlegge veggen jevnt.
  • Vaskemiddel med sopp- og algedrepende middel. Det mest vanlige er husvask eller kraftvask.
  • Skrape som kan fjerne gammel maling og det som sitter fast
  • Stige eller stillas
  • Hansker, malerdress og vernebriller som beskytter deg mot sprut og vaskemidler
  • Klær som tåler en vannsprut og et par gummistøvler hvis du vil unngå å bli våt på beina.

Et godt tips: Gjør klar en termos med kaffe til pausen og finn en podcast eller litt musikk til øret. Her har vi laget en egen spilleliste som vil få husvasken til å gå som en lek!

Hvilket vaskemiddel skal du velge?

Vi anbefaler et vaskemiddel som er spesiallaget for vask av yttervegg. Både kraftvask og husvask har sopp- og algedrepende midler. Hva du bør velge avhenger av om du skal beise eller ikke etter vask, og hvor skittent huset er. Skal du beise, velger du kraftvask. Hvis du ikke skal etterbehandle fasaden, velger du husvask. Den er snillere mot underlaget og fjerner ikke hinnen som beskytter mot smuss, vær og vind. Men er huset veldig skittent, anbefaler vi kraftvask.

Slik vasker du huset utvendig, trinn for trinn

1. Dekk til eller fjern møbler og hageutstyr som står langs veggene. Det er ikke nødvendig å dekke til vinduene før vask.

2. Fyll lavtrykkspumpekannen med såpeblandingen. Riktig blandingsforhold står på flasken.

3. Skyll fasaden med hageslangen eller høytrykkspyleren. Bruker du høytrykkspyler, still den på maks. 70-75 bar og hold en avstand på minimum 30 cm til veggen. Da unngår du å flerre opp treverket. Du unngår også at vannet trenger inn i sprekkene og blir liggende i treverket.

4. Spray på såpeblandingen med lavtrykkspumpekanne nedenfra og opp. La det virke i ca. 30 minutter. Hvis du vasker når sola steker på veggen, vil såpen tørke før du rekker å skylle. Derfor anbefaler vi at du vasker i overskyet vær eller regn.

5. Skrubb veggen med en kost eller børste med forlengerskaft.

6. Skyll veggen med hageslange eller høytrykksspyler. Skyll ovenfra og ned til du ser at såpen er helt borte.

7. La veggen tørke i ett døgn før du eventuelt skal beise. Er du usikker på om veggen er tørr etter ett døgn, kjenn på den. Husk at det er bedre å la den tørke et døgn ekstra enn å risikere å beise mens veggen fortsatt er fuktig.

Vaske husveggen med høytrykkspyler
Skyll av med en medium sterk stråle.
Vask én vegg før du går løs på neste. Kanskje blir det en kaffekopp mellom slagene?
Husvask
rødt hus med eplehage i forkant
Vask huset på våren, så vil du har stor glede av uterommet hele sommeren.

Kan du vaske huset utvendig med Zalo eller grønnsåpe?

Vi anbefaler at du velger et produkt som er spesiallaget for utvendig husvask. Grønnsåpe inneholder fett som kan bli liggende igjen på veggen, og Zalo vil skumme og være vanskelige å skylle bort. Velger du husvask eller kraftvask, vil du få et produkt som er skreddersydd til ditt bruk og som i tillegg har sopp- og algedrepende midler.

Må du ha høytrykkspyler for å vaske huset?

Nei, du kan gjerne bruke hageslangen. Med høytrykksspyleren vil jobben bli litt enklere og gå raskere, men med en børste og slange, kan du få et like godt resultat.

Les mer: Slik gjør du unna vårrengjøringen med høytrykkspyler

Hva er forskjellen på kraftvask og husvask?

Kraftvask er et sterkere vaskemiddel enn husvask og vil fjerne mer enn det husvask klarer. Derfor egner kraftvask seg til vask før du skal beise eller male. Husvask kan brukes til årlig rengjøring, rengjøring av terrassen, ja til og med til innendørs rengjøring. Men er huset veldig skittent, bør du bruke kraftvask.

Hvor lang tid tar det å vaske ytterveggene?

Det kommer helt an på hvor skittent huset er, og hvor lenge det er siden forrige vask. Jo oftere du vasker, jo raskere går det. Gå systematisk til verks og vask én og én vegg om gangen. Husk å la vaskemiddelet får virke slik at selve skrubbingen ikke tar så mye tid.

Når kan du male etter vask?

La veggen tørke minimum ett døgn før du maler eller beiser. Tørketiden avhenger av vær og årstid, så kjenn gjerne etter om veggen føles tørr før du begynner å male.

Hvor lenge skal kraftvask virke?

La kraftvasken virke i 30 minutter før du skyller. Vær obs på at veggen er våt hele tiden, kraftvasken må ikke tørke før du rekker å skylle. Derfor anbefaler vi at du ikke vasker i sterk sol eller varme.

Må jeg vaske ytterveggen på hytta?

Akkurat som for boliger, anbefaler vi regelmessig utvendig vask på hytta også. Her vil beliggenhet spille en viktig rolle for hvor hyppig du bør vaske. Ligger hytta ved sjøen bør du vaske årlig siden saltvann vil slite på fasaden. Det samme gjelder en hytte i skogen der risikoen for mye grønske er stor.

 

Neste steg: Vedlikehold kledningen