Ulike typer isolasjon

Isolasjon holder varmen inne og kulda ute. Hvilke typer isolasjon finnes det på markedet, og hva bør du velge? Her er en guide.

bilde av en person som legger isolasjon i etasjeskille mellom tak og gulv.
Hva er isolasjon? I denne artikkelen forklarer vi deg forskjellen på de ulike typene og hva de fungerer godt til.

I tillegg til å holde på temperaturen, gir isolasjon økt brannsikkerhet og redusert lyd mellom rom og etasjer. Alle nye boliger i dag må isoleres etter dagens tekniske forskrift, men eldre boliger har ofte behov for etterisolering. Enten du skal etterisolere hele boligen, et loft eller mellom etasjer – her får du en oversikt over hvilke typer isolasjon du velge mellom.

Glassull

Glassull består av knust glass og sand. Resirkulert glass males og blandes sammen med sand og mineraler før det smeltes og «slynges» ut til «glassullfiber», nesten som i en sukkerspinnmaskin. Glassullen formes deretter til matter og plater i ulik størrelse, vekt og tykkelse, før de kuttes i passende stykker. Hos Montér får du kjøpt glassull fra Glava.

Den store fordelen med glassull er at den er veldig fleksibel. Den er lett i vekt og enkel å montere, spesielt hvis du har mange kriker og kroker. Det er jo en stor fordel hvis du skal i gang med etterisolering på egen hånd.

Glava Isolasjon kommer i en rekke tykkelser og dimensjoner. Skal du isolere rundt et vindu, en dør eller smale åpninger, anbefaler vi Glava dyttestrimmel på 25 mm.

Steinull

Steinull består av knust, vulkansk stein som er blandet sammen med resirkulert steinull. Steinartene som brukes blir naturlig reprodusert mer enn uttaket til bruk i isolasjon, så dette er et bærekraftig produkt på lik linje som glassull. Steinull er stivere og tyngre enn glassull og betegnes som mer brannsikkert og lydisolerende enn glassull. Hos Montér får du kjøpt steinull fra Rockwool.

Hva er forskjellen på steinull og glassull?

Både glassull og steinull isolerer godt, men steinull har litt bedre lydisolering, i tillegg til at den er ekstra god på brannsikring. Glassull smelter ved 600-700℃, mens steinull først smelter ved en temperatur over 1000℃ og har derfor en bedre brannmotstandsevne. Til gjengjeld kan glassull, avhengig av hvilket produkt man velger, ha noe bedre varmeisolasjon.

I glassull ligger fibrene horisontalt, men i steinull ligger de både vertikalt og horisontalt. Det gjør at steinull oppnår bedre trykkstyrke, mens glassull oppnår en bedre komprimeringsevne. Dermed kan man, for enkelte produkter, få plass til flere kvadratmeter i hver pakke. Til tross for ulikt smeltepunkt defineres begge varianter som ubrennbart i brannklasse A1.

Trefiber

Et tredje isolasjonsprodukt er trefiber fra Hunton. Trefibrene er malt før de presses til plater. Disse platene puster godt og håndterer kondens godt ved å transportere og avgi fukt tilpasset fuktighetsnivået i omgivelsene. Trefiberplater blir ofte brukt til isolering av tømmerhus eller der du ønsker å forebygge fukt-eller kondensskader. Hunton har også plater som kan brukes som tilleggsisolasjon. Hunton-produktene lages av flis fra sagbruk i Innlandet og er et bærekraftig produkt som sikrer at hele tømmerstokken utnyttes.

Hvis du ikke har montert trefiberplater tidligere, vær obs på at dette er harde, stive plater slik at du må skjære mer nøyaktig her enn på de mer fleksible platene av glassull. Du kan også få trefiberplater med fals som gir gode, tette skjøter.

Blåseisolasjon

Blåseisolering er en effektiv måte å isolere et nytt eller eksisterende hus på. Dette er ikke en jobb du kan gjøre selv, men vi hos Montér hjelper deg gjerne med planlegging og bestilling. Skal du velge blåseisolasjon må du være sikker på at du har nok plass til isolasjonen siden du må ha et litt tykkere lag med blåseisolasjon enn isolasjonsplater. Et uisolert loft har ofte ubegrenset med plass, derfor egner det seg godt her.

Blåseull kommer både som glassull og steinull fra Glava og Rockwool.

Loftet er et fint rom å isolere med blåseisolasjon for å forhondre unødig varmetap. Foto: Rockwool

Trinnlydsplater

Trinnlydsplater gir god lyddemping mellom etasjer samtidig som de isolerer for varme. Trinnlydsplatene er spesialkonstruert for å være et stabilt underlag for gulv. Hos Montér får du plater for alle slags gulv.

Svar og spørsmål om isolasjon 

Hva er lambda?

Lambda er måleenheten for et produkts varmeledning. Høy lambda betyr at produktet har god varmeledningsevne. Det betyr dermed at jo lavere lambda, jo bedre isoleringsevne. Velger du et isolasjonsprodukt med lav lambda, kan du dermed bruke mindre isolasjon, noe som passer godt til etterisolering av tynne vegger.

Hvor tykk isolasjon trenger du?

De fleste produsentene har isolasjonsprodukter med 5-30 cm tykkelse. Det er veggtykkelsen eller plassen du har som er avgjørende for hvor tykk isolasjon du kan velge. Et uisolert loft har ofte ubegrenset plass, så her står du fritt til å velge mellom blåseisolasjon eller plater. Har du smale innervegger, har du mindre valgfrihet. Da vil du gjerne isolere så godt som mulig på minst mulig plass, da er det viktig å velge et produkt med lav varmeledningsevne, lambda.

Hvor mye isolasjon trenger du?

En vanlig feil mange gjør ved etterisolering på egen hånd, er å ikke være nøyaktige nok. Isolasjonsplatene skal fylle hele åpningen. Er platen for stor, vil den bue seg og skape hulrom for kulda. Er platen for liten, vil du få glipper der kulda slipper inn. Glipper og hulrom vil også gi dårligere lydisolasjon og lavere motstand mot brann. Derfor sikre deg at du har kjøpt inn nok isolasjon til hele prosjektet, samtidig som du ikke faller for fristelsen til å presse inn for mye.

Hva trenger du av utstyr for å etterisolere?

Med godt utstyr, går jobben raskere, og resultatet blir bedre.
Alle produsentene av isolasjonsplater har kniver beregnet på skjæring av deres produkt. Spesielt trefiberplatene bør kuttes med et spesialverktøy.
Vi anbefaler bruk av vernebriller, hansker og støvmaske
Ved etterisolering av yttervegg, må du montere dampsperre mellom isolasjonen og innerveggen. Ved etterisolering av loftstak, skal dampsperren monteres på yttersiden av bjelkelaget før takplater.

Neste steg: Etterisolere ytterveggen