Den enkleste veien til en unik stil i hjemmet ditt? Bruk interiørplater!

Interiørplater har gått fra å være en rent funksjonell del av byggkonstruksjonen til å bli et populært valg for alle som ønsker et mer interessant og personlig preg.

  Forestia Veggplate Trefiber v-fas dempet sort 11x620x2390 mm (1200 x 600 px)
  Velg en ferdig malt interiørplate for å fornye stilen i hjemmet. Her er det benyttet en Forestia Veggplate Trefiber v-fas dempet sort 11x620x2390 mm.Foto: Forestia

  Kjært barn har mange navn! Interiørplater kalles også byggeplater eller veggplater, og er laget av materialer som MDF, kryssfiner, OSB og stein. Fellesnevneren er at panelene er designet for å kle tak og vegger innendørs. 

  Hvorfor bruke interiørplater?

  Platene kommer i en rekke ulike stiler og finisher, fra glatte og moderne til rustikke med tekstur. Valg av materiale og design kan dramatisk endre et roms utseende og atmosfære – og bare kreativiteten setter grenser for hva du kan få til. Her er noen flere gode grunner til å vurdere interiørplater når du skal pusse opp (utover det rent estetiske):

  • Flere av materialene har svært god holdbarhet og evne til å tåle daglig slitasje.
  • De er ofte enkle å vedlikeholde og krever bare støvtørking og lett rengjøring.
  • Mange interiørplater har også gode isolasjonsegenskaper som kan bidra til et mer komfort – både med tanke på temperatur og støynivå.

  Åpner en verden av kreativitet

  Drømmer du om å skape en moderne, strømlinjeformet look? Eller er det en varm, rustikk følelse du er på jakt etter? Begge deler kan oppnås med interiørplater. Bruk gjerne forskjellige farger og teksturer for å skape nye fokuspunkt i rommet, eller sett opp plater for å tilføre varme og tekstur til et ellers minimalistisk rom. Du kan også male eller behandle platene for å matche ditt eksisterende interiør.

  Før du starter, er det viktig å velge platene som komplementerer ditt roms stil og funksjon. Måling og planlegging er nøkkelen her: Ta hensyn til rommets dimensjoner, lysforhold, og eksisterende fargepalett – og planlegg layouten nøye!

  Velg riktig interiørplate til din stil

  Når du skal velge interiørplater til ditt oppussingsprosjekt er det viktig at du finner plater som matcher rommets eksisterende stil og fargepalett. For eksempel vil en glatt plate funke bra for deg som skal skape et minimalistisk rom med skarpe linjer, men en steinplate er midt i blinken om du ønsker en mer rustikk still. Tenk også over om platenes isolasjonsegenskaper er viktige for deg. Hos din nærmeste Montér-forhandler står vi klare til å guide deg gjennom  jungelen av interiørplater.

  Ulike interiørplater

  MDF-plater

  MDF er forkortelsen for «Medium Density Fiberboard» og består av sammenlimte trefiberplater. I motsetning til OSB og kryssfiner, har ikke tresponet en bestemt fiberretning. Dermed kan du kutte eller skjære i MDF-platen uten å få en ujevn overflate. Platene er stabile, fleksible og robuste og fås i forskjellige tykkelser. De er dessuten veldig enkle å male – og kommer også i ferdigbehandlet utgave. Les mer om MDF-plater her.

  Tips! Matte overflater er en populær interiørtrend. Med litt egeninnsats er det er fullt mulig å oppnå et nedtonet uttrykk med ferdigmalte MDF-plater. Trikset er å bruke et fint slipepapir. Puss MDF-platen forsiktig slik at du fjerner glansoverflaten. Hvis du er nøye bevares fargen og du slipper å male over.

  MDF-plater

  OSB-plater

  OSB-plater brukes i konstruksjoner og de mest vanlige bruksområdene er tak, vegger og gulv, men blir stadig oftere brukt som interiørelementer. OSB-plater av høyere kvalitet leveres nemlig med ulike sider der A-siden er finhøvlet og kvistfri, mens B-siden er mer rotete i uttrykket og har en grovere struktur. Les mer om OSB-plater her.

  Tips! Ved å bruke OSB-plater som veggplater enten på en enkeltvegg eller i et helt rom uten å male eller tapetsere, skaper du et trendy og kult uttrykk i rommet. Naturen trekkes bokstavelig talt inn og du får en spennende overflate som passer spesielt godt inn i en skandinavisk interiørstil.

  OSB-plater

  Kryssfinérplater

  Dette er rett og slett finérplater som er krysslimt oppå hverandre. Hver plate ligger i motsatt retning av den foregående platen, noe som gjør materialet veldig robust. Du kan bruke kryssfinér til så mangt – fra tak og vegger, til trapper, hyller og øvrige møbler. Les mer om kryssfinér her.

  Tips! Sørg for at kryssfinérplaten har ligget og akklimatisert seg i romtemperatur før du setter i gang med byggeprosessen for å hindre krymp etter montasje. Dette er spesielt viktig når kryssfinéren skal være synlig. Kryssfinér kan også bli veldig pen hvis du beiser den.

  Kryssfinér

  Hobbyplater

  Hobbyplater kommer i ulike lengder og bredder og egner seg derfor godt til bygging av bokhyller eller andre møbler. Du kan velge å male, olje eller beise platene. Enten i samme farge som veggen for et rolig uttrykk, eller i en sprek kontrastfarge. Beiser du platen får du en lekker overflate hvor detaljene i treverket kommer til sin rett. Her kan du lese hvordan du bygger en bokhylle med hobbyplater.

  Tips! Du kan også lysne platen med en hvitpigmentert hardvoksolje eller gå for en fargeløs olje som bevarer det ubehandlede utseendet.

  Hobbyplater

  Steinfinér

  Steinfinér er en fleksibel veggplate som kan brukes til å fornye inner- og yttervegger, samt bakside og underside peis, baderomsvegger, kjøkken, trapper og til og med møbler. Hos Montér har vi flere produkter fra produsenten Stein Finér – ekte naturstein laget av skifer. 

  Steinfinér er ekstrem sterk og fleksibel. Platene er samtidig tynne og lette, og dette gjør selve monteringen enkel. Platene kan limes til de fleste underlag som keramikk, betong, MDF, gips, metall og glassfiber.

  Tips! Naturlige materialer er en sterk interiørtrend i år, og folk bruker stadig mer stein i hjemmet. Disse platene gir deg muligheten til å skape noe unikt og personlig som gir en følelse av luksus og ekte naturmaterialer.

  PB Steinfinér