Bygg bokhylle med hobbyplater

Hobbyplater er solide interiørplater som egner seg godt til bygging av bokhyller og andre småmøbler. Få tipsene og se utvalget her.

  Enkel bokhylle laget av umalte hobbyplater. Innredet med grønne planter, en sort leselampe og bøker. Vegg av murstein i bakgrunnen.
  Hobbyplater kommer i ulike lengder og bredder og egner seg derfor godt til bygging av bokhyller eller andre møbler.

  - Hobbyplater er laget for innendørs bruk og finnes i flere utførelser. Dette er sterke plater i heltre som tåler godt med vekt uten behov for forsterkning, forteller Dustin Schereck, butikkansvarlig hos Montér Harstad i Optimera.

  Hos Montér finner du tre typer hobbyplater:

  • Ubehandlet: En ubehandlet hobbyplate består av smale bord som er limt sammen kant i kant, også kalt limfog. Dette er plater som typisk er laget av furu eller eik.
  • Hvitmalt av tre: Dette er samme plate som ubehandlede, bare at denne er malt hvit.
  • Melamin: En melaminbelagt hobbyplate har en kjerne av spon som er belagt med et tynt laminat av melamin.

  Materialene du trenger for å bygge en bokhylle

  Tilpass hobbyplaten til din stil

  - En av fordelene med hobbyplaten er at du så enkelt kan overflatebehandle den slik at den passer inn i din interiørstil, forklarer Schereck.

  Du kan velge å male, olje eller beise platene. Enten i samme farge som veggen for et rolig uttrykk, eller i en sprek kontrastfarge. Beiser du platen får du en lekker overflate hvor detaljene i treverket kommer til sin rett.

  Du kan også lysne platen med en hvitpigmentert hardvoksolje eller gå for en fargeløs olje som bevarer den ubehandlede følelsen.

  Bygg selv med hobbyplater

  - Hobbyplater brukes ofte til hyller, og siden platene kommer i ulike lengder, bestemmer du selv hvor stort du vil ha det. Kjøp inn hylleknekter som passer hos deg og skru disse fast i veggen med egnet festemiddel. Deretter skrur du hobbyplatene fast i knektene fra undersiden, og så har du hylle på 1, 2, 3.

  Har du lyst til å prøve deg på noe litt mer avansert kan du bruke hobbyplater til å bygge for eksempel en sengegavl, TV-benk, skohylle, stuebord eller bokhylle.

  Bygge bokhylle med hobbyplate

  Å bygge en bokhylle med hobbyplater er et fint prosjekt for den litt mer erfarne hobbysnekkeren.

  - Hvis bokhyllen skal stå i stuen er det verdt å gjøre seg litt flid med finishen. Bruk gjerne hobbyplater både til selve rammeverket og til hylleplatene, anbefaler Schereck.

  Med skjulte skruer får du fine, sømløse overganger.

  - Trikset her er å forbore før du skrur. Da går skruene dypere inn i treverket, og du kan dekke til gropene med et tynt lag snekkerkitt eller lignende. Er du enda mer avansert, kan du lage små hull og bruke treplugger som festemiddel.

  Når rammeverk og hyller er på plass gjenstår bare bakplaten.
  - Her kan du gjerne bruke en rimeligere plate, som for eksempel MDF, kryssfinér eller OSB, tipser Schereck.

  Les mer: Hvilken byggeplate til hvilket prosjekt? Se vår plateguide. 

  Alternative plateprodukter