MDF-plater er perfekt til spesialtilpassede løsninger

MDF har mange gode egenskaper og kommer i ulike kvaliteter. Lurer du på hvordan du maler ferdigmalte MDF-plater? Eller hva MDF er laget av og hvordan gå frem for å montere? Her får du svarene.

  MDF-plater brukes mye til møbler og inventar, særlig i industrien. Den glatte overflaten og de kompakte kantene gjør platene lette å skjære til, slipe og male. Foto:Adobestock

  MDF er forkortelsen for «Medium Density Fiberboard», som består av sammenlimte trefiberplater. I motsetning til OSB og kryssfiner, har ikke tresponet en bestemt fiberretning. Det gjør at man kan kutte eller skjære i MDF-platen uten å få en ujevn overflate.

  Hos Montér finner du MDF-plater i fire forskjellige kvaliteter; ubehandlet, fuktbestandig, overfinért og brannhemmende.

  MDF-platen har mange gode egenskaper

  1. Enkel å male, da platen er uten struktur.
  2. Beveger seg ikke slik som annet treverk, så du slipper sprekker.
  3. Stabilt, fleksibelt og robust materiale som kan brukes til mye.
  4. Fås i forskjellige tykkelser
  Nærbilde av MDF-plater hvor både den glatte overflaten og innsiden med trespon er synlig.
  MDF-plater består av oppmalt trefiber som er presset sammen med lim. Her er overflaten uten struktur, noe som gir en slett og allsidig byggeplate.

  MDF-plater til egne møbler eller kjøkkenfronter

  - Mange bruker MDF-plater til å bygge møbler og andre interiørdetaljer. Bare vær obs på at MDF tåler mindre vekt enn typisk konstruksjonsvirke. Du bør derfor benytte andre materialer til å bygge rammeverket på for eksempel en sofa eller en kjøkkeninnredning, og heller bruke MDF-platene til skapdører, underlag for sofaputene eller som sidevange, råder Dustin Schereck, butikkansvarlig Montér Harstad i Optimera.

  Ønsker du å bygge hele møbler i et MDF-lignende materiale, bør du bruke en tykkere plate kalt HDF (High Density Fiberboard).

  Les mer: Hvilken byggeplate til hvilket prosjekt? Se vår plateguide.

  Hvordan montere MDF-plater?

  MDF-plater monteres på samme måte som andre veggplater, med skruer eller kramper. Platene har not og fjær på langsidene, noe som forenkler monteringsjobben.

  MDF-platene kan monteres direkte til stenderne, og du bør ha omlag 20 centimeter mellom skruene.
  - Her bør du bruke vanlige sponplateskruer, fortrinnsvis med et forsenket hode.
  Hvis uhellet skulle være ute, kan mindre skader på MDF-plater repareres med vanlig akryl eller sparkel til vegg.

  Hvordan male ferdigmalte MDF-plater

  Du kan kjøpe både ferdigmalte og ubehandlede MDF-plater. De ferdigmalte er typisk plater som skal brukes til innvendige vegger, og som enkelt gir inntrykk av et ferdiginnredet rom.

  Disse kan leveres ferdigmalt i nøytrale farger som hvitt, grått og sand. Men det er ingen sak å male over dersom du vil ha et annet uttrykk.

  - Start med å vaske overflaten godt. Disse platene leveres med silkematt finish, så neste skritt er derfor å grunne MDF-platen for å sikre at malingen får godt feste. Til slutt maler du ett til to strøk i ønsket farge, forklarer Schereck.

  Samme prosedyre gjelder dersom du skal male ubehandlede MDF-plater.

  - Også her bør du bruke vanlig veggmaling, som for eksempel Opus Vegg 10 eller Opus Ultramatt.

  Hvordan matte ned MDF-plater?

  Matte overflater er en populær interiørtrend. Med litt egeninnsats er det er fullt mulig å oppnå et nedtonet uttrykk også med ferdigmalte MDF-plater.

  - Mitt tips er å bruke et fint slipepapir, med korning 320 eller høyere. Puss MDF-platen forsiktig, slik at du fjerner glansoverflaten. Hvis du er nøye bevares fargen og du slipper å male over. Dersom fargen pusses bort eller du ønsker en annen farge, maler du over med en matt veggmaling, avslutter Schereck.