Mal huset på halve tiden

Hva er best av pensel og malerull? Og hvilken pensel er best? Hva spiller mest inn av malingen og utstyret? Er det noe poeng med dyrt utstyr? Vi skal prøve å svare på disse spørsmålene, og gi deg tipsene som gjør at jobben går raskere.

Velg en malepensel som holder godt på malingen, ikke mister bust og gir pen finish. Foto: Jordan

Forskjell på billig og dyr pensel

Penselen er det klassiske verktøyet for å male fasaden. Her er det store forskjeller på kvalitet, og de beste penslene holder godt på malingen, mister ikke bust og gir den peneste finishen.

Du slipper søl og gris, men du får også hjelp til å fordele malingen godt og jevnt utover veggen. Her er det store forskjeller og vil ha mye å si på hvor godt malingen ender opp med å beskytte huset ditt.

Les mer: Slik maler du huset

Men hvorfor anbefalerJordan å bruke malerull i tillegg? Jo, med rulle får du med deg mye mer maling, slik at du enkelt kan dekke større flater på kortere tid. Ved å bruke rulle i kombinasjon med pensel, jobber du dobbelt så raskt som ved bruk av bare pensel.

Enkelt forklart “flytter” du malingen med rulla og stryker den jevnt og pent ut med penselen. Nå har Jotuns beste pensel, Ultimate Hus og Gjerde, blitt enda bedre på akkurat denne jobben. 

Malingen er viktig

Det er store kvalitetsforskjeller på utendørsmaling og her gjelder faktisk “jo dyrere jo bedre” ganske godt. I hvert fall hvis vi snakker om levetid og vedlikeholdsintervall, for det er det som gjerne koster.

De rimeligste malingene og dekkbeisene har kortere intervaller, det vil si du må gjøre det igjen om 5-7 år. Dette er supert for de som ønsker å endre fargen ofte, og som synes det er kos med litt utendørsaktivitet.

Les mer: Hva koster det å male huset?

For deg som ønsker å gjøre det sjeldnere, bør du velge en høykvalitetsmaling. Denne er ofte dyrere enn andre typer maling, men vil totalt sett være verdt investeringen. Slik sparer du både tid - og penger i form av innleid arbeidskraft.

Merk likevel at malingen alene ikke gjør hele jobben! Dersom du kke får fordelt malingen jevnt og pent utover, eller du maler med for lite maling, kan det tenkes at du må male oftere allikevel. Det er derfor man sier “godt utstyr er halve jobben”. Med en skikkelig god pensel fra Jotun vil det være mye enklere å fordele malingen riktig - og sikre et godt resultat i mange år fremover. 

Mal én vegg om gangen

Planlegg arbeidet på forhånd, og sjekk at du har alt maleverktøyet du trenger, så du ikke må dra til butikken etter at du har kommet i gang.

Maler du én vegg om gangen er det enklere å planlegge. Har veggen mye sol på dagtid, så kan det være lurt å male den om kvelden eller tidlig på morgenen, så den ikke er for varm og malingen tørker for raskt.

Er det en vegg som står mye i skygge og har mye grønske, er det stor sjanse for fuktighet om morgenen, og da bør man vente til den har fått god tørk i løpet av dagen. Her skriver vi mer om temperatur og malevær.

Jordan Hus og Gjerde pensel
Jordan Hus og Gjerde pensel gir et suverent resultat på brede bord og store flater. Med en spesialutviklet bust, har penselen høyt malingsopptak slik at du maler raskere. Foto: Jordan