Slik vasker du terrassen

Det er lite som gir en bedre følelse av vår enn en nyvasket terrasse. Hvordan går du frem for å få et godt resultat? Her er alt du trenger å vite om terrassevask – trinn for trinn.

mann som vasker terrasse med kost og vannslange
Ved å rengjøre terrassen etter at snøen har smeltet og før sesongen er i gang, legger du et godt grunnlag for bruk av uteplassen.

Når skal du vaske terrassen?

Så snart snøen har smeltet, og varmegradene kommer, vil mange gjerne flytte ut så fort som mulig. Da passer det fint å vaske terrassen først. Bare husk at vasker du når det er for kaldt, får du lenger tørketid og må vente litt ekstra før du kan ta terrassen i bruk. Vi anbefaler at du vasker hvert år for å vedlikeholde terrassebordene best mulig.

Du kan vaske i all slags vær, men helst ikke i sterk sol. Da vil såpeblandingen tørke på treverket før du rekker å skrubbe og skylle. Regnvær er perfekt vær for vask av terrasse – da vil regnet hjelpe deg med å holde overflaten fuktig og ikke minst, skyllingen går raskere.

Dette trenger du for å vaske terrassen

  • Hageslange eller høytrykkspyler
  • Lavtrykksprøyte til såpeblandingen
  • Børste eller vaskekost med teleskopstang/-skaft. Det finnes smarte vaskebørster som kan festes direkte på høytrykkspyleren eller hageslangen.
  • Vaskemiddel med sopp- og algedrepende middel. Det mest vanlige er husvask, terrasserens eller kraftvask.
  • Skrape som kan fjerne gammel maling og det som sitter fast
  • Hansker, malerdress og vernebriller som beskytter deg mot sprut og vaskemidler
  • Klær som tåler en vannsprut og gummistøvler

Velg riktig vaskemiddel

Det finnes ulike vaskemidler avhengig av om du skal etterbehandle ved å olje eller beise etter vask, eller om du ikke skal gjøre noe. Før etterbehandling, velg terrasserens. Den fjerner gammel terrassebeis og olje. Kraftvask kan også brukes før behandling, den egner seg godt hvis det er svertesopp på treverket.

Hvis du ikke skal behandle treverket, men la det gråne naturlig, velg husvask. Den egner seg godt til all slags vask – både innendørs og utendørs.

Slik vasker du terrassen – trinn for trinn

1. Fjern utemøbler, parasoller og alt som står på terrassen. Kost bort det som er løst som løv og pollen. Skrap bort eventuelt det som sitter fast.

2. Spyl terrassen med hageslangen eller høytrykkspyler. Bruker du høytrykkspyler, still den på maksimalt 70-75 bar og hold en avstand på minimum 30 cm til gulvet. Da unngår du å flise opp treverket.

3. Fyll lavtrykksprøyten med såpeblandingen. Riktig blandingsforhold står på flasken.

4. Påfør på såpeblandingen med sprøyten. Vask gjerne én del av gangen slik at du unngår at vaskemiddelet tørker. Start alltid innerst og vask utover så du unngår å vaske deg inn i et hjørne.

5. La blandingen virke i en halvtime.

6. Skrubb terrassen med en kost eller børste med forlengerskaft.

7. Skyll grundig. Skummer det? Da må du fortsette å skylle litt til.

8. Gjenta prosessen ved behov.

9. La terrassen tørke i minimum ett døgn før du beiser, oljer eller setter tilbake utemøblene og er klar til å starte sommersesongen!

Hva er en terrassevasker?

Terrassevaskeren er et tilbehør som festes på høytrykksspyleren. Fordelen med en terrassevasker er at du unngår sprut fra høytrykkspyleren, og det kan være en effektiv måte å vaske på. Bruker du dette for første gang, bør du være obs på at dette er et kraftig redskap som fort kan «grave» seg ned i treverket og lage merker. Derfor må du passe på å hele tiden være i bevegelse. Terrassevaskeren kan du også bruke på gårdsplassen og i innkjørselen.

Se vårt utvalg av terrassevaskere her

Behandling av terrassen

 Vi anbefaler alle å behandle impregnerte terrassebord med beis eller olje. Når du vasker terrassen vil du fjerne det øverste fettlaget som ligger som en beskyttende hinne. Det finnes en rekke produkter, både med og uten pigment, på markedet i dag. De aller fleste velger olje eller terrassebeis. Før du starter behandlingen bør du pusse lett over gulvet med sandpapir. Da får du et bedre resultat til slutt.

FAQ om vask av terrassen

Hvor ofte bør du vaske terrassen?
Hovedvasken bør alltid tas før sesongstart, når snøen har smeltet, og været er varmere. Ellers gjelder de samme anbefalingene ute som inne – vask ved behov. 

Må du bruke høytrykkspyler når du vasker terrassen?
Nei, hageslangen fungerer helt fint. Men det vil gå raskere, og du behøver kanskje ikke skrubbe så hardt, hvis du har en høytrykkspyler. Men husk: for å unngå flise opp treverket bør du holde en avstand på minimum 30 centimeter til underlaget.

Hvordan fjerner du grønske?
Vask som beskrevet over, skrubb litt ekstra der det er mye grønske. Hvis grønsken har fått godt feste, kan du teste kraftvask. Da kan du gjerne blande den ut litt mer enn beskrevet på flasken.

Hva er forskjellen på husvask og terrasserens?
Husvask er noe mildere enn terrasserens. Skal du etterbehandle terrassebordene, bruk terrasserens. Den fjerner gammel olje og gjenoppfrisker treverket.

Når kan du behandle gulvet etter vask?
Vent minimum ett døgn. Tørketiden avhenger av vær og årstid, så kjenn gjerne etter om gulvet føles tørt.

Kan du vaske terrassen med grønnsåpe, Zalo, salmiakk, klor eller eddik?
Vi anbefaler at du velger et produkt som er spesiallaget for terrassen. Grønnsåpe inneholder fett som kan bli liggende igjen på gulvet, og Zalo vil skumme og være vanskelige å skylle bort. Velger du husvask eller terrasserens, vil du få et produkt som er skreddersydd til ditt bruk.