Hva er isolasjon?

Isolasjonens viktigste oppgave er å holde varmen inne og kulda ute. Her får du vite mer om hva de vanligste typene isolasjon er laget av.

Håndverker i sorte arbeidsklær, caps og hansker isolerer vegg inne med Glava Isolasjon Proff 34 plate.
Isolasjon holder huset varmt og kan bidra til økt brannsikkerhet og redusere lyd mellom rom og etasjer. Foto: Glava Isolasjon

 

I tillegg til å holde på temperaturen, kan isolasjon også sørge for økt brannsikkerhet og lydreduksjon mellom rom og etasjer. Ifølge teknisk forskrift skal alle nye boliger, enten det er leiligheter, eneboliger eller rekkehus, ha tilstrekkelig isolasjon i tak, gulv og yttervegger. Men disse kravene inkluderer ikke eldre boliger, noe som betyr at mange bygg med fordel kan etterisoleres.

Hva er isolasjon laget av?

Før du starter må du finne ut hvilken isolasjon som egner seg best til ditt behov.

Glassull fra Glava Isolasjon og steinull fra Rockwool er mest brukt i Norge, og kalles for mineralull. Men det finnes også andre leverandører og isolasjonstyper. Glassull, er som navnet tilsier, laget av knust glass og sand. Resirkulert glass males og blandes sammen med sand og mineraler før det smeltes og «slynges» ut til «glassullfiber», nesten som i en sukkerspinnmaskin. Glassullen formes deretter til matter og plater i ulik størrelse, vekt og tykkelse, før de kuttes i passende stykker.

Tilvirkningsprosessen er nokså lik for steinull, bortsett fra at den viktigste råvaren her er knust, vulkansk stein som er blandet sammen med resirkulert steinull, i stedet for glass. 

Både glassull og steinull lages altså i hovedsak av materialer som allerede finnes, noe som betyr at de begge leverer godt med hensyn til bærekraft.

Isolasjonsplater på vegg inne.
Steinull fremstilles av knust vulkansk stein. Den er ekstra god på brannsikring og isolerer godt mot lyd. Foto: Rockwool

Men hva er forskjellen på disse typene isolasjon?

Glenn-Anders Karlsen, kategorisjef for tyngre byggevarer hos Montér i Optimera, forklarer:

— Både glassull og steinull isolerer godt. Men steinulla har litt bedre lydisolering, i tillegg til at den er ekstra god på brannsikring. Glassull smelter ved 600-700℃, mens steinull først smelter ved en temperatur over 1000℃ og har derfor en bedre brannmotstandsevne. Til gjengjeld kan glassull, avhengig av hvilket produkt man velger, ha noe bedre varmeisolasjon.

I glassull ligger fibrene horisontalt, men i steinull ligger de både vertikalt og horisontalt. Det gjør at steinull oppnår en bedre trykkstyrke, mens glassull oppnår en bedre komprimeringsevne. Dermed kan man, for enkelte produkter, få plass til flere kvadratmeter i hver pakke. Til tross for ulikt smeltepunkt defineres begge varianter som ubrennbart i brannklasse A1.

Både glassull og steinull kommer i en rekke ulike isolasjonsklasser, tykkelser og utførelser, så det finnes garantert et system som passer akkurat ditt behov.

— Hvis du er usikker på hvilken isolasjon som passer best for ditt prosjekt, vil jeg anbefale at du tar en prat med en fagkyndig. Kom gjerne innom et av våre byggevarehus for en prat! oppfordrer Glenn-Anders.

Finn ditt nærmeste Monter byggevarehus her

Jo lavere lambda, jo bedre?

Lambda er et begrep som går igjen når vi snakker om isolasjon. Lambda er nemlig måleenheten for hvor effektivt varmetransport begrenses. Det betyr at produkter med lav lambdaverdi har mindre varmetap og dermed bedre isoleringsevne.

— Men lambdaverdien på isolasjonen alene er ikke nok til å vurdere isolasjonsevnen til en yttervegg for eksempel. Vi må se på helheten, altså hele veggens isolasjonsevne (u-verdi), for å avgjøre om isolasjonen holder mål i henhold til regelverket, forklarer Glenn-Anders Karlsen.

Nærbilde av håndverker som flytter på isolasjonsplater fra Glava Isolasjon.
Isolasjon laget av glass holder godt på varmen, er fleksibelt og enkelt å jobbe med. Foto: Glava Isolasjon

Unngå fallgruvene

En erfaren hobbysnekker vil fint kunne legge isolasjon selv. Men det er viktig å være obs på fallgruvene.

— Den vanligste feilen vi ser er at folk ikke er nøyaktig nok. Isolasjonsplatene skal fylle hele åpningen, hverken mer eller mindre. En litt for stor plate vil bue seg og skape små hulrom hvor kulda får slippe til. Og med en litt for liten plate vil du få små glipper som også begrenser veggens isolasjonsevne. En konstruksjon med glipper og hulrom vil også gi en dårligere lyd og brannmotstandsevne. Så ikke fall for fristelsen til å presse platene inn mellom stenderne. Ta deg god tid. Mål opp og legg gjerne til noen ekstra millimeter, kapp rett og nøyaktig med en skarp sag eller kniv, så er mye gjort!

Selv om hverken glassull eller steinull avgir skadelige gasser, kan det være lurt å jobbe med vernebriller og støvmaske for å unngå kontakt med små partikler. Et par gode hansker er også kjekt å ha for hånden.