Derfor bør du vurdere å etterisolere huset ditt

Ønsker du å redusere energiforbruket, forbedre inneklimaet og øke verdien på huset ditt? Ved å etterisolere huset, kan du oppnå lavere strømregninger og jevnere temperaturer. Potensialet er størst for deg som bor i en eldre bolig.

isolasjon av huset
Enten du ønsker øreduser energiforbruket eller forbedre inneklimaet, kan etterisolering av huset være aktuelt. La oss hjelpe deg å velge riktig type isolasjon til jobben. Foto: Stockphoto

Isolasjon holder varmen inne og kulda ute, gir økt brannsikkerhet og reduserer lyd mellom rom og etasjer. Alle nybygg isoleres etter dagens tekniske forskrift, men om du bor i en eldre bolig kan det hende du gjør lurt i å etterisolere.

Her er fire gode grunner til å vurdere etterisolering av huset ditt:

  • Redusert energiforbruk. Etterisolering reduserer varmetap gjennom vegger, tak og gulv. Det betyr mindre behov for oppvarming og lavere strømregninger.
  • Bedre inneklima. Etterisolering hindrer trekk og kuldebroer, noe som skaper jevnere temperaturer inne. Bedre temperaturkontroll gir et mer behagelig og helsevennlig inneklima.
  • Økt eiendomsverdi. Et etterisolert hus er mer attraktivt for kjøpere, og høyere energimerke kan gi høyere pris.
  • Kommende energikrav. Bygningsforskriftene blir stadig strengere med hensyn til energieffektivitet. Etterisolering kan gjøre at du unngår dyre oppgraderinger senere.

Les mer: Alt du trenger å vite om strømsparing

Dette må du tenke gjennom

Før du bestemmer deg for å etterisolere huset ditt, er det flere ting du må tenke gjennom. Aller viktigst er det at du vurderer husets nåværende tilstand og byggematerialer. Deretter må du:

  • Finne ut hva som er målet med isoleringen. Ønsker du primært å redusere energiforbruket, forbedre inneklimaet eller øke eiendomsverdien? Dette vil påvirke hvilke områder av huset som skal etterisoleres, og hvilke materialer som bør brukes.
  • Vurdere hva du har (eller tar deg) råd til. Kostnadene for etterisolering avhenger av husets størrelse og tilstand. Lag en realistisk budsjettplan og vurder potensielle energibesparelser over tid.
  • Lytt til fagpersoner. Grundig planlegging og profesjonell veiledning vil bidra til å sikre at etterisoleringen gir ønskede resultater på en effektiv og bærekraftig måte. Dyktige folk står klare til å hjelpe deg ved ditt nærmeste Montér-byggevarehus.

Velg riktig isolasjon

Okei, du har kommet fram til at du ønsker å etterisolere huset ditt. Neste spørsmål er da: Hva slags type isolasjon skal jeg velge? Hos Montér har vi flere typer du kan velge mellom, alle med ulike egenskaper og fordeler. Her er en oversikt:

Glassull

Glassull består av knust glass og sand. Resirkulert glass males og blandes sammen med sand og mineraler før det smeltes og «slynges» ut til «glassullfiber», nesten som i en sukkerspinnmaskin. Glassullen formes deretter til matter og plater i ulik størrelse, vekt og tykkelse, før de kuttes i passende stykker. Den store fordelen med glassull er at den er fleksibel, lett i vekt og enkel å montere, spesielt hvis du har mange kriker og kroker. Det er jo en stor fordel hvis du skal i gang med etterisolering på egen hånd!

Steinull

Steinull består av knust, vulkansk stein som er blandet sammen med resirkulert steinull. Steinartene som brukes blir naturlig reprodusert mer enn uttaket til bruk i isolasjon, så dette er et bærekraftig produkt på lik linje som glassull. Steinull er stivere og tyngre enn glassull, men er samtidig mer brannsikkert og lydisolerende.

Trefiberplater

Disse platene puster godt og håndterer kondens ved å transportere og avgi fukt tilpasset fuktighetsnivået i omgivelsene. Trefiberplater blir ofte brukt til isolering av tømmerhus eller der du ønsker å forebygge fukt- eller kondensskader.

Blåseisolasjon

Blåseisolering er en effektiv måte å isolere et hus på. Dette er ikke en jobb du kan gjøre selv, men vi hos Montér hjelper deg gjerne med planlegging og bestilling. Skal du velge blåseisolasjon må du være sikker på at du har nok plass til isolasjonen siden du må ha et litt tykkere lag med blåseisolasjon enn isolasjonsplater. Et uisolert loft har ofte ubegrenset med plass, derfor egner det seg godt her. Blåseull kommer både som glassull og steinull fra Glava og Rockwool.

Les mer om alle typer isolasjon her.

Slik etterisolerer du ytterveggen

Å isolere ytterveggen er ikke nødvendigvis noe som er gjort på en helg, men vi anbefaler spesielt at du benytter sjansen hvis du allikevel skal skifte kledning. Det finnes i utgangspunktet tre ulike måter å etterisolere ytterveggen på:

1. Utvendig etterisolering av veggen med kontinuerlig sjikt

Utvendig kontinuerlig isolasjon gir veggen minimalt med kuldebroer, og arbeidet kan gjøres uten at det påvirker de som bor i huset i vesentlig grad. Det gir også en tynnere vegg enn ved tradisjonell utlekting. Start med å fjerne gammel kledning og bytt eventuelt ut gammel isolasjon. Monter deretter opp OSB-plater på veggen. Isolasjonsplatene monteres så i et kontinuerlig sjikt på utsiden, før du monterer lekter og utvendig kledning.

2. Utvendig isolering av yttervegg med utlekting

Dette er en mer tradisjonell måte å etterisolere på. Du starter med å fjerne gammel kledning og eventuelt bytte ut gammel isolasjon. Lekt deretter ut veggen, slik at du både får plass til isolasjonen og nye spikerslag på utsiden. Dersom du ønsker isolasjon som er 10 cm tykk, velger du lekter med målene 48 x 98 mm. Ønsker du 15 cm isolasjon, må lektene måle 48 x 148 mm. Lektene monteres med 60 cm mellomrom. Isolasjonsplatene monteres mellom lektene før du monterer vindsperre, lekter for lufting og utvendig kledning.

3. Innvendig isolering av yttervegg med lekting

Det tredje alternativet er innvendig isolering hvor veggen lektes inn og isolasjonen legges mellom lektene. Dette gjør det mulig å ta ett og ett rom av gangen og spre arbeidet over tid. Du starter med å fjerne gammelt panel eller platelag inne, og bytter ut eventuell gammel isolasjon. Legg deretter på ny dampsperre og lekt ut til ønsket isolasjonstykkelse. Isolasjonsplatene legges mellom lektene, før du avslutter med å montere nytt panel eller platelag.

Les mer: Slik skifter du kledning

Etterisolere innervegg, loft eller tak?

Å isolere innervegger kan ha en positiv effekt for både temperatur og støynivå mellom rom, mens etterisolering av tak og loft kan være gull verdt for lavere strømregning og bedre inneklima. Her har vi samlet noen guider for deg som vil gjøre jobben (e) på egenhånd.

Spørsmål og svar om etterisolering

Hva er lambda?

Det er måleenheten for et produkts varmeledning. Jo lavere lambda, jo bedre isoleringsevne. Velger du et isolasjonsprodukt med lav lambda, kan du dermed bruke mindre isolasjon, noe som passer godt til etterisolering av tynne vegger.

Hvor tykk isolasjon trenger du?

De fleste produsentene har isolasjonsprodukter med 5-30 cm tykkelse. Det er veggtykkelsen eller plassen du har som er avgjørende for hvor tykk isolasjon du kan velge.

Hvor mye isolasjon trenger du?

En vanlig feil mange gjør ved etterisolering på egen hånd, er å ikke være nøyaktige nok. Isolasjonsplatene skal fylle hele åpningen. Er platen for stor, vil den bue seg og skape hulrom for kulda. Er platen for liten, vil du få glipper der kulda slipper inn.

Hva trenger du av utstyr for å etterisolere?

Alle produsentene av isolasjonsplater har kniver beregnet på skjæring av deres produkt. Spesielt trefiberplatene bør kuttes med et spesialverktøy.
Vi anbefaler også bruk av vernebriller, hansker og støvmaske
Les mer om hvordan du etterisolerer ytterveggen.

Interessert i mer inspirasjon?

Her har vi samlet artikler som kan være relevant for deg og for ditt neste prosjekt. Vi hjelper deg med fagkunnskap, tips og triks slik at du får et resultat du kan være stolt av.