Profilerte lister for en klassisk stil

Med profilerte lister får du en klassisk og ærverdig stil. Men også her har du flere valgmuligheter. Les interiørarkitektens tips.

Med profilerte lister får du en klassisk og tidløs interiørstil. Foto: Moelven
Med profilerte lister får du en klassisk og tidløs interiørstil. Foto: Moelven

Tidligere var profilerte lister nærmest å regne som standard i norske hjem. Hva har endret seg?

— Jeg ser absolutt mindre bruk av profilerte lister nå enn tidligere. Mye av grunnen til det, er nok at nyere bygg har lavere takhøyde og er strammere i uttrykket enn tidligere klassiske og tradisjonelle boliger hvor store, profilerte lister passer godt inn, forklarer interiørarkitekt i Lund+Slaatto Arkitekter, Nina Isabell Abrahamsen.

Men det betyr ikke at profilerte lister ikke kan være trendy.

— Det viktigste er å tenke på interiøret som en helhet. Og her bør arkitekturen og stilen på huset være en viktig faktor, i tillegg til din personlige smak. Bor du i en gammel leilighet eller i et sveitserhus fra århundreskifte, passer profilerte lister veldig godt.  

Profilerte lister i ulike høyder

Det finnes et rikt utvalgt i profilerte lister. Og du har mye å velge mellom både når det kommer til høyde og mønster. Trikset er å ta utgangspunkt i takhøyden.

— Som en pekepinn kan vi si at jo høyere takhøyde, dess høyere og kraftigere lister «tåler» interiøret, sier Abrahamsen.

Gå gjerne all-in ved å velge et gjennomgående mønster på listene langs gulvet, taket og karmene. Da får du en sammenhengende stil som oppleves som gjennomtenkt og ryddig.

Profilerte lister i et moderne interiør

Du kan også bruke profilerte lister for å myke opp en stram interiørstil. Selv med en nøytral farge på veggen vil de profilerte listene kunne tilføre personlighet og en følelse av hjemmehygge.  

— Listverket kan brukes som prikken over i’en i et rom, og det finnes ingen «listeregler». Så her er det igjen din egen smak og behag som styrer, slår Abrahamsen fast.

Male profilerte lister

Tradisjonelt sett har listverket gjerne vært hvitt og stått som en kontrast til malte, eller tapetserte vegger. Ønsker du at listene virkelig skal skinne, er dette veien å gå.

— De siste årene har det blitt mer vanlig å male lister og karmer i samme farge som veggen.

Dette gir et roligere uttrykk og påvirker hvordan rommet oppleves.

— Uavhengig av om de er slette eller profilerte vil lister malt i samme farge som gulv og tak forlenge rommet, mens lister malt i samme farge som veggen vil gi en følelse av større takhøyde, avslutter Abrahamsen.

Les mer: Vår malingsekspert hjelper deg å velge riktig maling til listverk

Har du andre spørsmål om lister? Kom innom et av våre byggevarehus for tips og råd!